Återbesök på Grinda

Idag tog vi en Waxholmsbåt ut i skärgården för att göra ett återbesök på Grinda. Vi firade semester här ute 4 somrar och tyckte då det var perfekt och mysigt.

Senast vi var här var 2004 då vi bjöd svärföräldrarna på julbord men sedan dess har jag inte varit där.

Händelsen med julbordet kan man för övrigt skratta lite åt i efterhand. Vi var fattiga som kyrkråttor men ville slå på stort och bjuda svärföräldrna på en tur ut i skärgården en vinterkväll och äta julmat. Det blev ett ganska dyrt kalas och vi betalade notan med några få kronors marginal, typiskt oss! :)

Båtresan ut var trevlig. Vi åkte med Västan som är ett gammalt ombyggt ångfartyg från 1900 som varit i Waxholmsbolagets ägo sedan 1937 och har med tiden byggts om till dieseldrivet fartyg. Från tiden vi spenderade somrarna här ute minns jag fartyget som ett av de sämre som bullrade och levde om men i år hade hon fått nya maskiner och gick helt tyst och jättefint och har definitivt blivit ett fartyg jag kan tänka mig att åka med igen!

Men Grinda är sig inte likt, eller så har 11 års minnen bleknat. Vägarna var fulla med folk i rörelse, värre än i Gamla stan, värdshuset var fullsatt, gästhamnen ett myller av människor och kön in i lanthandeln enorm och gick långt utanför dörren.

Först slog vi oss ner på en picknick-filt på stranden på södra Grinda och åt mat. Men barnen ville inte bada och pissmyrorna gjorde mig tokig och gav mig knappast någon ro att sola lite. Vi bröt snart upp och gick över till norra ön och beskådade hur det vuxit men efter en kort blick på glassköerna gick vi sakta tillbaka till södra ön igen. Där gick det att köpa glass och gå på dass utan att köa.

Därefter bestämde vi oss för att vi tröttnat på ön och planerade en tidigare båt hem. Vi hamnade på klipporna invid ångbåtsbryggan och när det var tid för båtarna att avgå var kön enorm längs vägen upp från ångbåtsbryggan.

Först på klipporna lyckades jag vila lite tills båten gick. Waxholmsbolaget hade fått sätta in extrabåtar för att få folk från ön.

Men nu har vi sakta börjat stäva tillbaka till Stockholm igen. Tidigare har vi funderat på om vi ska prova att spendera somrarna här ute igen som omväxling från Rånö men det känns inte som något bra alternativ.

[tags]Grinda, Vaxholm, Waxholm, Waxholmsbolaget, Semester, Sommar, Skärgård, Stockholms Skärgård, Mysingen, Rånö, Rånö Källan, Utö, Nåttarö, Nynäshamn[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.