Hemtransport av Ferrina 31

Så var det då dagen D. Vi kom ut till varvet vid 10:30-tiden, jag, Egge och mina tre största barn. Vi hade med oss matsäck bestående av pannkakor, köttfärsbiffar, kaffe, läsk och kakor.

Det var en strålande dag med sol vilket ju gjorde det hela extra trevligt. Vi kom iväg något sent med tanke på hur lång strecka vi hade framför oss, drygt 50 distansminuter i 8 knops fart.

Vägen över Mälaren var trevlig och det är verkligen inte ofta man åker båt i stan. Slussa gick alldeles utmärkt denna gången också och sedan var vi ute i saltsjön och satte kurs söderut.

Det var mycket båttrafik ute på grund av den fina sommardagen. Vid Fisksätra, straxt före Baggenstäket lade vi oss för ankar i en vik och åt lunch, badade och fikade. Det var fortfarande grymt varmt i vattnet så det gick att ligga i länge. Det fanns till och med solfläckar i vattnet.

När vi fortsatte resan ner stannade vi till och tankade vid Dalarö-bryggan för att vara helt säkra på att klara hela vägen hem. Svårt med båtar vars förbrukning man inte är helt på det klara med och bränslemätare man inte vet om de stämmer.

Efter Baggensfjärden började den tråkigare delen av hemresan som mer är transportstrecka. Det var fortfarande mycket sjöfart. Denna gång valde vi vägen utanför Dalarö eftersom vi inte visste exakt höjd på båten och bron över Dalarö kanal endast är 3 meters höjd. Den vägen kanske är något längre, vi får se när vi lagt ut spåret på en karta.

Jag tycker ändå vägen förbi dalarö, Dalarö Skans Gålö och ner mot Muskö gick fort för att det var så trevligt. På Mysingen blåste det lite mer och även om det inte gick någon speciellt hög sjö stänkte det lite och det bidrog till att det blev lite fruset.

När vi passerat Gålö och girade västerut för att komma innanför Muskö blev det genast lugnare. Vi beräknade att vara i hamn till kl20 och klarade det med några minuters marginal.

Hela resan gick problemfritt. Mot slutet märkte vi att något läckte in vatten i aktern. Det blev lite blött i akterruffen. Vi framkomsten hann vi bara konstatera att läckaget upphörde när vi stannade och att det inte var någon fara för båten. Jag får titta på det i morgon. I bak finns bara avgasrör och roder som kan orsaka läckage och det kom akter om axelgenomföringen.

Nu är vi alla trötta efter en lång men oerhört trevlig dag och ska hem och sova!


Visa Bromma-Himmelsö på en större karta

[tags]Båt, Båtar, Båtliv, Mälaren, Stockholm, Slussen, Slussa, Slussning, Baggenstäket, Fisksätra, Dalarö, Dalarö Skans, Gålö, Mysingen, Muskö[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.