Båt till Almåsa

I helgen ska jag vara på kurs på Almåsa Konferens utanför Västerhaninge. Det är en kurs och ett årsmöte med Sveriges Ledarhundsförare – SLHF. Tidigare har man kunnat betala lite extra för att få eget rum men på grund av föreningens ekonomi är den möjligheten borta denna gång.

Egentligen gillar jag inte att dela rum med bekanta eller främmande även om man inte spenderar så mycket tid på rummet kanske.

Jag behövde ändå ta en tur med båten för att mer i detalj inspektera läckan vi upptäckte under hemresan och det är inte så långt från min båtplats upp till Almåsa.

Jag och Egge träffades efter jobbet och åkte ner till båten. Platsen jag har fått är jättebra på många sätt och helt enligt mina önskemål, långskeppsplats längs en utgångsbrygga. Men som varvspersonalen påpekade var båten aningen stor och det märktes när vi skulle ta oss ut. Vi skulle rakt ut åt styrbord och det fanns obefintligt utrymme bakåt och minimalt framåt och en båt med rak axel vrider man inte på en femöring :)

Efter en kort tur lite för långt in i vassen kom vi i alla fall ut och det kunde summeras med att — det här behöver vi träna mer på :)

Vi körde sakta uppåt mot Almåsa. Jag demonterade golvplankor och vi tittade hur pass mycket det läckte in under gång. Precis som jag konstaterat tidigare var det roderhylsan som läckte. En packning som inte längre fungerar som den ska och förmodligen saknas fett i roderhylsan, hur man nu löser sådant utan fettnippel. Det är i vart fall något som får demonteras i vinter. Men att det pågått en stund var helt klart även om det kanske ökat under vår långa hemtransporten. Men någon hade försökt täta eller torka eftersom det låg stora mängder papper i botten. Men på den nivån det rann in nu hjälpte inget papper :) Att säga att det droppade vore en underdrift, men också att det sprutade in vore också att överdriva. Vid 8 knops fart var det 2 strålar från tätningen men det hann rinna undan bra och länspumpen tog hand om det.

När vi var nöjda med inspektionen var vi ändå halvvägs upp till Almåsa och beslutade att fortsätta sista biten. Det var aldrig någon faraoch läckaget upphörde när man stannade. Men det blir en av de sista turerna för i år för det är inte så sjömannamässigt att åka runt med en känd läcka.

Vi kom fram och lade till vid Almåsas bryggor i god ordning och planerad tid. Det var lugnt väder och en underbar septemberkväll. Vi förtöjde båten och ska nu åka hem. I morgon kommer jag tillbaka för kurs här ute och då hade jag tänkt sova i båten istället för att dela rum. Då hinner jag åtminstone övernatta i den innan säsongen är slut.


Visa Holmbro till Almåsa på en större karta

[tags]Båt, Båtar, Båtliv, Muskö, Almåsa, Almåsa Konferens, Kurs, Ledarhund, Ledarhundar[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.