Qstarz Bt-Q1000XT GPS-datalogger del IV

Det finns också en än så länge officiell anledning till inköpet av en Qstarz Bt-Q1000XT GPS-datalogger. Givetvis är det en utmärkt hjälp vid långa träningspass men det ursprungliga syftet med loggern var expeditionen med Mot Alla Odds. Vi får ju inte få ha med oss så mycket saker. Ingen egen fotoutrustning och givetvis ingen mobiltelefon. Fotografering sköts backstage och man får tillgång till bilderna i efterhand.

Däremot måste man givetvis få ha med sig något för att kunna anteckna. Förra säsongens deltagare fick ha med sig penna och papper och att kunna skriva dagbok och i mitt fall möjligheten att blogga är ju nödvändig. För egen del kan jag ju inte använda papper och penna och måste därför få ta med mig något digitalt anteckningshjälpmedel. Det blir en liten maskin som heter Braillino som har ett litet tangentbord för inmatning i punktskrift och en liten 20-teckens läsrad som drivs på vanliga AAA-batterier och har lång driftstid. Men möjligheterna att ladda under månaden är säkert väldigt begränsade.

Men när jag bloggar vill jag kunna geotagga mina inlägg. När man för en gångs skull har möjlighet att komma ut i världen vill man helt enkelt ha den möjligheten. Så jag började leta efter en GPS-logger som skulle uppfylla ett antal krav och jag fick god hjälp av min vän Egge som snabbt hittade ett gäng kandidater som vi sedan började sortera ut en efter en.

Den första loggern som väckte mitt intresse var en som såldes hos amazon.com i England och USA. Den var liten och smidig och drevs även den på AAA-batterier vilket skulle göra det väldigt smidigt eftersom jag ändå skulle behöva ta med en packe sådana. När jag bestämt mig för den visade det sig att den inte kunde levereras till Sverige, antagligen på grund av något regelverk som rör GPS-mottagare.

Nästa kandidat på listan såldes i Sverige. Den var också väldigt liten och smidig och skulle diskret kunna rymmas i väskan till mitt anteckningshjälpmedel. En annan fördel loggern har är att den ger ifrån sig pipsignaler för att ange dess status, så som start, när satelliter hittats, när vägpunkter sparats och en hel del ytterligare funktioner.

Nackdelen med Qstarz BT-Q1000XT är dock att den inte drivs med AAA-batterier. I gengäld ska den ha en drifttid på 42 timmar per uppladdning. Jag räknar med några minuters användning per dag genom att sätta en vägpunkt vid raster och läger och om värme och annat inte påverkar batteritiden negativt så borde 42 timmar räcka under 30 dagar. Litiumbatterier brukar ju hålla laddningen väldigt bra åtminstone i vårat klimat.

En fördel är också att loggern laddas via mini-USB. Det vore därför möjligt att smuggla med ett extra batteri för att ladda den vägen via USB-porten. Åtminstone med sådan laddningshjälp borde det räcka en hel månad. Tanken var från början att logga varje dags rörelser för att få ett spår som man sedan kunde lägga på en karta dag för dag, men då skulle man behöva tillgång till laddning betydligt oftare och ingen av loggarna verkade vara direkt vattensäker eller vattentät och dit vi ska kommer det nog vara synnerligen blött och fuktigt. Men jag tror en eller ett par vägpunkter per dag är en bra kompromiss.

Loggern är 7x4cm vilket mycket väl ryms i ytterfacket till mitt anteckningshjälpmedel. Jag har inte frågat om dylik utrustning. Har bara antagit att man inte vill det även om jag inte kan komma på något riktigt argument varför man inte skulle få. Att vi inte får ta med oss kameror är mer begripligt. Förutom vätan och fukten, regnskog i regnperioden, så skulle säkert kameror störa filmperspektivet vilket man också sagt. Men säkert också för att man inte vill att bilder ska läcka ut före sändning av serien. Sköter man fotograferandet backstage av personalen får man hoppas att de fotograferar flitigt och att man får tillgång till allt råmaterial sedan i form av högupplösta foton. Med lite tur kanske någon teknikgalning har en kamera med GPS så att bilderna också är geotaggade.

SVT – Mot Alla Odds officiella hemsida

[tags]TV, SVT, Sveriges Television, Reality-TV, Dokumentär, Media, Mot Alla Odds, Funktionsnedsättning, Funktionshinder, Handikapp, Handikappade, Tillgänglighet, Synskadade, Rörelsehindrade, Mastiff, Casting, Slutcasting, Bosön, Fystest, Träning, Psykolog, Utmaning, Äventyr, Sydamerika, Nicaragua, Regnskog, Blog, Blogg, Bloggar, Bloggkarta, Bloggosfär, Bloggosfären, Karta, Kartor, Geotag, Geotagg, Geotaggar, Geotags, Geotagging, GPS, Logger, GPS-logger[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.