Qstarz Bt-Q1000XT GPS-datalogger del III

Sådär ja, nu damp äntligen försändelsen ner på posten och jag hämtade ut den. Det var en positiv sak att packa upp den. Även om mått och vikt stod angivna i specifikationerna så är det ändå svårt att få en bra uppfattning innan man har den i handen. Stor som en liten tändsticksask med ett litet fodral som både går att ha i bälte eller snöre runt halsen.

Nästa glada överraskning var att batteriet var samma som i flera Nokia-telefoner, bland annat C5-00 till vilken jag har två batterier liggande i en låda. Ena telefonen gick sönder och varför jag valde att spara batteriet är inte helt solklart. Men nu kommer det väl till pass. 3 batterier a 42 timmars driftstid, det är lite svårt att se när det enorma behovet skulle uppstå.

Med i kartongen följde en cigg-kabel med mini-USB-anslutning så man kan ladda den både i bil och båt.

När jag slog på den gav den ifrån sig ett ganska kraftfullt pip vilket är enormt bra bekräftelse för mig som inte ser lamporna att den fungerar. Den tog runt 30 sekunder på sig att fixera sin position och bekräftade detta med 2 pipsignaler.

Den fick följa med ut på kvällspromenaden som blev lite extra lång för att ha något att logga och längs vägen skapade jag ett par vägpunkter för att se hur det ser ut när man exporterar det sedan. Även detta bekräftades med 3 pipsignaler.

enda bristen jag upptäckte var att den inte bekräftade med pip när den tappade sin GPS-position vilket den gjorde i en hiss. Däremot pep den 2 gånger när den åter fick kontakt med GPS-systemet. När man ändå ansträngde sig för att bygga in stöd med pip, och lagt in pipsignaler för andra typer av fel borde man tänkt även på detta.

Men man kan inte få allt här i världen :) Även en lite mer vattentålig konstruktion hade varit kanon men man får lösa det med ett annat fodral till våta cykelturer och liknande.

Nästa steg blir att installera den medföljande programvaran och se vilka funktioner som erbjuds där. Exempelvis om det går att exportera hela loggens minne och om den i så fall kan dela upp i en fil per dygn eller hela loggen i en fil om man skulle önska det. Jag är lite skeptisk till att man behöver en mjukvara för att göra detta. Loggern som stod högst på önskelistan gick dels på vanliga AAA-batterier och dels fungerade den som ett USB-minne vid anslutning till dator. Bara att kopiera filerna som vanligt vilket skulle ha fungerat lika bra såväl i PC som Mac. Den gick dessvärre inte att få in i Sverige på något enkelt sätt.

Men jag tror att denna blir bra den också. Oslagbar driftstid, liten och enkel att hantera. Det ska bli kul att prova framöver.

[tags]träning, Träna, Fitness, Hälsa, Löpning, Cykling, Puls, Cykel, tandemcykel, Löpband, Pulsband, RunKeeper, Nike, NikePlus, Blog, Blogg, Bloggar, Bloggkarta, Bloggosfär, Bloggosfären, Karta, Kartor, Geotag, Geotagg, Geotaggar, Geotags, Geotagging, GPS, GPS-logger, Logger[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.