Inresetillstånd till USA

Nu har vi fått i uppgift att söka inresetillstånd till USA. Jag har inte varit i USA sedan 1999 och detta är definitivt en ny grej till följd av 9/11.

Och när jag sitter här och fyller i formuläret häpnar jag över frågeställningarna och man kan lätt förstå de som ogillar USA:s inställning till sin omvärld.

Jag ska inte ge mig in i den debatten, det gör andra bättre och dessutom vill jag komma hel och ren hem igen :) Men några små reflektioner kan jag ha.

Så här står det inledningsvis:

:X:

Utländska resenärer som vill resa till USA med Visa Waiver-programmet (VWP) påförs nu förhöjda säkerhetsregler och måste betala en administrationsavgift. Alla resenärer som vill resa till USA med Visa Waiver-programmet måste ansöka om godkännande och sedan betala avgiften.

:X:

Det är mycket fokus på den administrativa avgiften. Numera tror jag den är 14 dollar. Förvisso gäller inresetillståndet i 2 år, men förstå vilka pengar man drar in enbart å detta, på alla resenärer, även de som bara ska passera USA som vi.

Längre fram i ansökan ska man fylla i namn, födelseår, medborgarland och bostadsland etc. etc. Allt detta känns rimligt men sedan kommer ett antal frågor :)

  • A) Har du en smittsam sjukdom; fysisk eller psykisk sjukdom eller är du beroende av eller använder droger?
  • B) Har du någonsin blivit anhållen eller dömd för ett brott med inslag av moralisk skändlighet eller en överträdelse som varit kopplad till droger; eller blivit anhållen eller dömd för mer än två brott för vilka den sammanlagda domen var fem år eller mer i fängelse; eller har du handlat med droger eller söker du inträde för att ägna dig åt brottslig eller omoralisk aktivitet?
  • C) Har du någonsin varit inblandad i spionage, sabotage, terroristaktiviteter eller folkmord; eller var du mellan 1933 och 1945 på något sätt inblandad i förföljelseaktiviteter kopplade till Nazi Tyskland eller dess allierade?
  • D) Söker du arbete i USA; eller har du någonsin blivit avvisad och deporterad; eller tidigare utvisad från USA; eller anskaffat eller försökt anskaffa ett visum för inträde till USA genom bedrägeri eller oriktig framställning?
  • E) Har du någonsin kvarhållit, undanhållit eller förvägrat vårdnad av ett barn från en amerikansk medborgare som har beviljats vårdnad av barnet?
  • F) Har du någonsin nekats visum till USA eller inresa till USA eller fått ett visum återkallat?
  • G) Har du någonsin hävdat immunitet mot åtal?

Man kan i och för sig fundera över vad någon enda fråga har med något att göra. Alla svar på det de undrar lär de redan ha tillgång till, annars hade inte min ansökan godkänts i samma stund som mitt kreditkort belastades med $14.

Men mer fascinerande är vem frågeställaren egentligen tror att man är? Har jag inget att dölja svarar jag bara nej på samtliga frågor och kan förhoppningsvis med lagom trubbel ta mig igenom USA. Har jag något att dölja, i vilket läge skulle jag ha intresse att svara ja på en enda av dessa frågor? ”Ja visst, jag planerar att begå terrorhandlingar eller annan brottslighet, självklart!” Är det den ärligheten de förväntar sig? ”Nej men då snälla resenär, då blir det inget” och så skiljs man åt vid gränsen?

Särskilt sköna är vissa frågor, exempelvis den om immunitet. De lär ju veta att jag knappast har någon immunitet att hänvisa till.

Men min favorit är ändå fråga C:

  • C) Har du någonsin varit inblandad i spionage, sabotage, terroristaktiviteter eller folkmord; eller var du mellan 1933 och 1945 på något sätt inblandad i förföljelseaktiviteter kopplade till Nazi Tyskland eller dess alierade?

Alltså, jag har redan fyllt i att jag är född i mars 1973. Den posten borde de kunna använda som ett villkor för att stryka en sådan fråga eftersom jag på 30 när knappast kan ha varit delaktig i andra världskrigets aktiviteter oavsett sida i kriget :) Det är så dumt så det faktiskt klassar en del andra mindre dumma frågor som jättekorkade även dem.

Det är svårt att känna respekt för ett sådant land och detta är ändå bara ett litet skrap på ytan som jag som vanlig enkel resenär stött på. Det finns säkert mycket mer bortom min kunskap.

Men nu har jag fyllt i mina uppgifter, svarat snällt och lydigt på alla frågor, betalat in ytterligare $14 till ett land som ställer sådana frågor och blivit godkänd för inresa till USA. Detta inresetillstånd gäller i 2 år och det är ju bra eftersom det finns en plan att återvända i början av nästa år. Jag vet inte med tanke på frågorna om man ska bli förvånad, lättad eller tycka det är helt normalt att man blivit godkänd, det är inte helt självklart. Å andra sidan är det inte över än för jag har inte verkligen blivit in- och utsläppt ur landet än. På flera ställen skriver man att tillståndet kan omprövas av tull eller gränskontroll och när som helst rivas upp och man friskriver sig från möjligheten att överklaga.

Så vilken nytta gör all denna administration? Jag tror det är tämligen klart att det i alla fall inte fångar några terrorister eller brottslingar. Det drabbar nog mer turister och vanliga besökare och skapar ilska och irritation mot landet och man känner sig knappast väl till mods inför en sådan här resa.

Men jag får hoppas att jag och alla andra i vår lilla grupp kommer igenom helskinnade. Men det är helt klart ett stressmoment. Även om man definitivt inte har något att dölja och de mer än gärna får syna min packning in i minsta söm, så känns det jobbigt att behöva hämtat ut bagaget i USA för att checka in det en gång till och att risken ändå alltid finns att de hänger upp sig på något. Senast jag åkte hösten 1999, ägnade de ett sjukligt intresse åt min dator och punktdisplay, för att inte tala om den vita käppen som var mycket intressant. Den kan man säkert gömma både knark och vapen i. Och det var ändå före 9/11 i en mycket lyckligare och lättare tid.

Se hela ESTA-ansökan här, det är intressant läsning.

SVT – Mot Alla Odds officiella hemsida

[tags]TV, SVT, Sveriges Television, Reality-TV, Dokumentär, Media, Mot Alla Odds, Funktionsnedsättning, Funktionshinder, Handikapp, Handikappade, Tillgänglighet, Synskadade, Rörelsehindrade, Mastiff, Casting, Slutcasting, Bosön, Fystest, Träning, Psykolog, Utmaning, Äventyr, Sydamerika, Nicaragua, Regnskog, USA, ESTA[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.