Fjärrstyra hemmet del I

Att kunna kontrollera hemmets elektronik från en fjärrkontroll har länge varit en dröm för mig. Det har inte bara handlat om att jag, som omdömet säger är en ”obotlig tekniknörd”, det finns också ett tydligt behov :) Och i mitt fall brukar det vara så att jag skaffar tekniken först och försöker komma på vad jag ska ha den till sen vilket inte brukar vara något stort problem :)

Här är det lite tvärt om. Här har behovet funnits länge men jag har inte varit riktigt nöjd med de tekniska förutsättningarna.

Att kunna tända och släcka lampor i hemmet är knappast särskilt nytt. Min kompis Egge har använt detta säkert i 100 år redan. Han kan styra belysningen på landstället när han inte är där och kan följa inne och utetemperatur hemma i snygga grapher när han sitter och dricker kaffe på jobbet :) Kompisen Joche har inte använt detta lika länge men ett tag för att kontrollera belysningen hemma.

Hemma har vi miljoner smålampor i fönster och på hyllor och ännu mer nu när det närmar sig jul med ljusstakar och julstjärnor av alla de slag i fönster i alla rum. För länge sedan, när glödlampan var det vanliga kunde jag även om det var väldigt besvärligt, gå runt och känna om något var tänt och släcka när man skulle ge sig av. När vi bodde i radhus med 8 rum och tre våningar blev det en hel del spring och ändå missade jag massor med lampor. Nu när det är LED eller lågenergi som gäller kan det vara svårt att veta vad som är tänt eller släckt och strömbrytarnas läge är inte alltid något man kan använda som ledtråd.

När jag började titta på Tellstick från Telldus fans flera problem. Det första var att det var en USB-komponent som behövde sitta i en påslagen dator eller i en router av visst märke. Jag ville inte behöva ha en dator på dygnet runt för att detta skulle fungera och routern man behövde istället för dator, ville jag inte ha.

Nästa stora problem var styrningen av systemet. Diverse fjärrkontroller som inte var tillgängliga skulle gjort det svårt att använda. visst kunde man nyttja fjärrkontroller med knappar, men då blev jag istället begränsad av antalet enheter som kunde nyttjas.

Nu har jag kikat på tillgängligheten när Joche börjat bygga sitt system hemma. Tellstick Net är en liten box som ansluts direkt till internet och själva styrningen blir då oberoende av dator eller märke på router. Bara det avgjorde saken för mig. Nästa avgörande faktor var att den app som finns till iPhone är tillgänglig och fungerar med skärmläsaren VoiceOver. Det innebär att det nu är fritt fram att sätta igång att bygga även här hemma och jag är riktigt glad!

Nu sitter jag och skissar på vad jag behöver och det är inte så lätt. En Tellstick Net som så klart är grunden i det hela, samt en hel drös strömbrytare som sätts i de vanliga vägguttagen. Där är det väl bara att köpa så många som ekonomin mäktar med och sedan kan man ju bygga ut med tiden. Men ett bra startpaket som löser det mesta måste det bli för att det ska kännas meningsfullt.

I nästa steg skulle jag så klart vilja byta ut de vanliga strömbrytarna för taklampor. I synnerhet trappströmbrytarna som man inte kan lista ut om de är tända eller släckta baserat på vilket läge de har. Idag måste jag springa runt hemma med en ljusindikator för att höra om lampor finns tända i hemmet. Ett annat problem är de utrymmen som man använder korta stunder som inte släcks, exempelvis toaletter och klädkammare där lampor kan stå på dygn utan att någon bryr sig. Här behövs någon form av timers eller rörelsedetektorer vilket givetvis också finns till nexa-systemet.

Sedan är det konfigurering och installation och där kan man göra vad man vill. Släcka och tända lampor i gupper eller individuellt, samtidigt eller med tidsintervall, efter schema eller solens upp- och nedgång.

Så nu ska jag skissa klart och sedan börja bygga! :)

[tags]Hem, Hus, Nexa, Telldus, Tellstick, Hemelektronik, Elektronik, Teknik, Fjärrkontroll, Fjärrstyrning, Belysning, Julbelysning, Jul, Lampor, iPhone, VoiceOver, Tillgänglighet, Synskadade[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.