Bakmaskinen producerar igen

När jag var liten hade vi bakmaskin. Det var väldigt populärt runt 1990 och jag är fascinerad över att maskinen hängt med så länge ute i handeln. Idag har jag i och för sig ingen koll på om de går att köpa längre. Men den gör väldigt gott bröd även om jag vill minnas att det blev lite enformigt i längden även om det fanns ett antal recept så orkade man kanske inte variera sig så mycket. Men det var gudomligt att vakna en lördagsmorgon till doften av nybakt bröd och äta det i lugn och ro till en kopp te.

Jag tror att vi höll på att botanisera bland andra saker när vi köpte huset 2005 och träffade på bakmaskinen i någon av butikerna. Jag blev sentimental och fylldes av ungdomens minnen och köpte den direkt :) I huset tror jag vi använde den max 5 gånger. Min fru tyckte den väsnades för mycket vid 5-tiden på morgonen när den satte igång att knåda degen trots att den stod en våning ner i köket och en stängd sovrumsdörr mellan. Så den åkte rätt fort upp i något skåp och vidare ner i en flyttkartong och föll i glömska.

Där stod den i säkert 3–4 år tills vi flyttade till lägenheten och jag bestämde att den inte skulle ner i källaren för ytterligare några års förvaring innan man slängde den. Så den fick följa med upp i lägenheten upp i ännu ett skåp och där har den stått i 2,5 år, tills nu!

Ursäkten har varit att boken med alla recept legat i någon kartong längst underst i källaren men ingen av oss har brytt sig om att söka på internet efter recept till bakmaskin. Säkert jordens enklaste Google-sökning. Men för över ett år sedan visade det sig att kompisen hade en liknande modell och boken tillgänglig så vi skrev av recepten.

Som ofta när det gäller mig får jag mina ryck :) Nu bestod det i att jag var trött på att inte kunna äta någon frukost. Torrt rostbröd eller limpa som smakar gammalt redan när man tar det från hyllan i butiken. Så jag gjorde slag i sak och plockade fram maskinen och vi gick och köpte torrjäst och honung för att pröva receptet för sött bröd.

Idag vaknade vi äntligen åter till doften av nybakat bröd! Man kan tycka lite vad man vill om resultatet av vad en bakmaskin kan producera. Och visst, brödet är inte superkul när det svalnat redan efter några timmar. Då är det möjligen minst lika tråkigt som formfranskan man köper i affären. Men det är faktiskt svårslaget när det är alldeles nygräddat och taget ur formen och man har smör på som smälter av värmen. Gudomligt gott!

Så nu hoppas jag bakmaskinen får stå framme ett tag åtminstone och att man inte blir för lat för att orka mata ingredienser på kvällen innan man går och lägger sig. Maskinen fungerar perfekt trots flera år i källare och på vind men knapparna var lite svåra att trycka på som de gärna blir när man inte använder dem under lång tid. Antingen ordnar de till sig med tiden eller så går dem mer sönder, det visar sig.

Så nu har vi provat ”sött bröd” eller honungslimpa enligt följande recept:

Sötlimpa
Färsk mjölk 210ml 230ml
Margarin / smör 1½msk 2msk
Ägg 1st 2st
Salt 1tsk 1tsk
Honung 1½msk 2msk
Socker 3msk 4msk
Vetemjöl 450g 520g
Torrjäst 0,9tsk 1,25tsk

[tags]Baka, Bakmaskin, Bröd, Matbröd, Recept[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.