Garmin Edge 500

Bild: Garmin Edge 500

Jag har ett dilemma jag inte kan lösa själv, så jag bloggar om det så kanske svaret kommer neddimpande från någon klok läsare. Eller så räcker det med att själv sätta ord på tankarna så kanske svaret blir mer självklart :)

Den kommande cykelsäsongen närmar sig med stormsteg och jag ser verkligen fram emot den! Det ska bli så enormt roligt med alla långdistanslopp som vi siktar på att delta i.

Förra året använde jag min iPhone för att logga all cykelträning. Det finns många appar att välja på, men jag har använt RunKeeper i många år och tycker den ger mest och fungerar bäst för mig.

Det som inte fungerat har varit under längre cykelturer som varat mer än en timme. Att batteriet i telefonen inte räcker speciellt länge kan man lösa med ett extrabatteri, men att logga långa streckor och samtidigt lagra information från pulsbandet gjorde telefonen segare och segare vartefter tiden gick. När vi cyklade Roslagshösten 2012 blev telefonen så seg efter ett par timmar att den inte gick att trycka på och 2 gånger under loppet som varade i 5 timmar kraschade appen och fick startas om. Det funkade kort sagt inte bra. Dessutom kan man vilja ha telefonen till annat under sådana händelser.

Kompisen och likaledes min pilot är på gång att köpa en cykeldator till sig och det lutar just nu åt en Garmin Edge 500. Det är en liten smidig GPS-baserad cykeldator som bland annat med hjälp av GPS loggar streckan man cyklar och ger än information om tid, fart och distans, totalt och per kilometer. Det går att koppla tillbehör till cykeldatorn så som pulsband så att man får in sin puls i statistiken.

Efter avslutad cykeltur tankar man upp all information från träningspasset till Garmins tjänst och därifrån kan man sedan exportera den till vilken som helst träningstjänst, bland annat RunKeeper.

Det låter väl jättebra, så vad är då problemet? Enheten i ett paket med pulsband kostar ca 2100kr att importera från England. I Sverige blir den något dyrare. Det är kanske ingen supersumma pengar men för mig är cykeldatorn helt otillgänglig. Jag kan inte hantera några funktioner i den, inte göra inställningar, inte starta eller stoppa träningspass, inte läsa av informationen, inte ladda upp och hantera den. Skulle jag skaffa en egen cykeldator behöver jag hjälp med allt!

Man kan ju tycka det är lite ironiskt. Man köper en tandemcykel för dryga 25000kr som man inte kan framföra utan hjälp, men att köpa en cykeldator för dryga 2000kr som jag inte heller kan hantera själv känns grymt avigt! Då känns utgiften sur och onödig.

Just när jag cyklar med min pilot kan jag ju låta honom logga vår cykling med sin cykeldator och låta honom exportera resultatet i en fil till mig. Problemet är då kanske att jag får hans pulsdata om den inte går att exkludera, men framför allt får jag inte min egen pulsdata. Är det då värt 2000kr för att få lite pulskurvor i statistiken? Hade jag sett och kunnat nyttja den hade jag inte tvekat en sekund.

Jag tror skrivandet fick önskad effekt. Det känns helt vansinnigt att lägga ut sådana pengar på ingenting. Jag får fortsätta använda telefonen för kortare turer och ta del av kompisens data efter längre turer och hoppas på att pulsdatat går att exkludera. Just nu finns ändå inte ekonomi att köpa bara för att det är lite coolt :)

[tags]Träning, Cykel, Cykling, Tandemcykel, Vätternrundan, Garmin, GPS, Cykeldator[/tags]

4 reaktioner till “Garmin Edge 500”

  1. Jag tror det är ett vettigt beslut. Så kan man leta lösningar på att stoppa in din pulsdata från annan enhet i spårdatat istället. Att bara logga puls med telefonen eller billigare pulsklocka tex.

    1. Ja det är synd att den pulsklocka jag redan har, Suunto M2 inte kan exportera data men ska man köpa en som kan det så hamnar man nästan på samma pris känns det som.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.