Ar.Drone 2.0 Quadricopter

Skillnaden mellan pojkar och män är bara priset på leksakerna, är det inte så? :) Önskade mig en sån här i julklapp både förra och senaste julen, men inte på så stort allvar eftersom den är ganska dyr :) Men nu när jag fyllde 40 hade släkt och vänner gått ihop för att köpa en och det var väldigt skojigt så klart.

För er som inte ser bilderna så är Ar.Drone en sorts helikopter med fyra armar och en propeller på varje arm. Den är kanske 20cm i diameter och byggd i väldigt lätta material. Den har ett eget litet trådlöst nätverk som man ansluter sin smartphone eller surfplatta till och med en app kan man sedan styra den. Räckvidden är cirka 50 meter. Trots ett ganska kraftigt batteri kan man dock flyga 12–15 minuter bara så man bör ha några extra batterier och någon laddare extra så att man får lite mer meningsfull flygtid. Men det är lätt att förstå att det går åt ström eftersom den styrs av en liten Linux-kärna och har 4 ganska kraftiga motorer.

I och med att den har fyra propellrar blir den lättare att flyga än en helikopter som kräver betydligt mer vana och träning. Den här står helt still i luften så länge man inte rör kontrollerna på skärmen. Om man flyger och släpper skärmen stannar den och stabiliserar sig direkt. Det finns knappar för start och landning som gör att den sköter hela den processen själv. Det finns också en knapp man till exempel bara trycker på så voltar den i luften, fram- eller baklänges eller åt sidorna.

Den är utrustad med två kameror, en kamera som fotograferar och filmar i HD rakt fram och en kamera med något sämre upplösning som filmar nedåt. Film och foton tagna av någon av kamerorna kan sparas på ett USB-minne i quadricoptern eller i smartphonen eller surfplattan direkt för att sedan delas på Youtube eller Facebook :)

Vi började med att leka inomhus och det följer också med en flygkropp som är anpassad för inomhusbruk. Men en lägenhet med möbler är inte helt optimal flygmiljö :) Sonen som börjat bli riktigt duktig gjorde en misslyckad volt och helikoptern slog lite för hårt i golvet. Det tunna korset med 4 armar som hela konstruktionen bygger på gick av på mitten och sedan var det färdigfluget en stund :)

Men tittar man bland reservdelar så förstår man att de behövs :) I princip kan man bygga en helt ny quadricopter på enbart reservdelar så det var en smal sak att åka till Webbhallen och köpa ett nytt centerkors och en skruvmejsel anpassad för alla pyttesmå skruvar :)

Sedan satt vi i fyra timmar och pillade isär och bytte den trasiga delen och satte ihop det igen. Det var väldigt smått och utan sonens hjälp hade jag aldrig fått ihop det :) Små låsbrickor som inte var större än ett par millimeter som knappt kändes mellan fingrarna. Tunna bandkablar som ska in i slottar i ett kretskort och liknande pyssel :)

Men nu är den hel och flyger igen :) Ikväll var vi utomhus och flög och det var klart bättre och roligare med större utrymme. En lärdom vi gjorde ikväll var att motorerna bara slår av när den tappar kontakt med fjärrkontrollen istället för att landa snyggt och prydligt. Så när sonen flög lite för långt bort föll den bara handlöst. Men det gick bra och nu vet vi det :) Men att ta upp den på 15 meters höjd och där göra volter eller flyga i full fart framåt i ca 18km/h var ganska häftigt utan att behöva oroa sig för att flyga in i något.

Det var dock för mörkt för att filma eller fotografera så det får jag komplettera med när vi flyger dagtid och det är lite ljusare :)

Så livet består av lek :)

[tags]Lek, Leksaker, Fritid, Hobby, Flyg, Helikopter[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.