Mot Alla Odds 2013 avsnitt 3

Bild: Mot Alla Odds 2013 deltagare gruppbild

Tredje avsnittet är slut för ikväll och skriverierna på de sociala medierna har börjat klinga av. Lite lugnare för mig ikväll eftersom fokus i det här programmet var lite mer på Angelica ”Titti” Österberg och Sonia Elvstål, men det pratades om mitt och Petra Örlegårds taktila teckenspråk.

Titti träffade jag för första gången på slutcastingen tillsammans med Rickard. Oklart vem av oss som spillde ut dricka som hamnade i mitt knä så att det såg ut som om jag kissat på mig när jag skulle in till psykologen, men det var bara vatten :)

Jag var redan då helt säker på att vi skulle ses igen och det gjorde vi ju. Jag blev otroligt glad när jag hörde hennes röst på Arlanda inför avresan. Hon gav ett lugnt, trevligt och harmoniskt intryck och med vissa människor känner man bara att man gärna vill ha i sin närhet. Titti var också en av de som först av deltagarna med självklarhet ledsagade mig på flygplatserna under resan.

Sonia träffade jag på Arlanda och hon var glad och öppen redan då. Även hon ledsagade mig vid behov utan att det verkade konstigt och utan någon direkt blygsel sådär i början.

Båda tjejernas berättelser är väldigt starka och gripande. Tittis största ”problem” i början av expeditionen var att hon ville finnas för och hjälpa alla. Efter ett par dagar blev det lite för mycket för henne även om det nog var mer för att hon tog på sig mycket själv än krav från andra. Ganska snart lärde sig alla som behövde hjälp att utnyttja fler villiga händer.

I dagens avsnitt har vi lämnat det underbara originalet Rastas farm och våra vägar skildes åt, kanske för alltid. Alla kände vi sorg över att skiljas från denna speciella och sköna kille som också kändes som en stor trygghet att ha med sig genom landet. Det kändes som om han kände var enda människa och stig i landet.

Nu väntade en strecka på drygt 4 mil i lättare terräng längs Nicaraguansk landsväg som i och för sig inte riktigt är samma som vi är vana vid. Det var en ren fröjd för mig att ta mig fram men jag valde ändå att avlasta andra så mycket jag kunde. Ofta bar jag 2 extra ryggsäckar och 5–6 vattenflaskor. Jag bar åt dem som led mer av värmen och som fortfarande hade svårt att ta sig fram. värmen bekom mig inte alls, tvärt om njöt jag av klimatet. Men i den öppnare terrängen kom solen åt att gassa och det var säkert 45–50 grader i solen. Där brände jag mig för första gången och drack kopiösa mängder :)

Längs landsvägen fick vi mer tid att prata med varandra och det var skönt att bara gå. Det är klart att det hände grejer där längs landsvägen men jag avvaktar med att skriva om det tills jag kan publicera resedagboken när programmets samtliga avsnitt sänts. Men något som var väldigt olikt Sverige förutom kvaliteten på vägarna, var den enorma mängden tung trafik. Lastbilar i evighet passerade med olika laster av material och människor. Om jag gissar på 500 fordon under dagen är det säkert ingen överdrift.

Förklaringen är säkert att landets infrastruktur verkar bygga på vägtransporter och åtminstone vi såg inte eller hörde talas om någon järnväg.

Mot slutet av den tredje dagen längs landsvägen kan man i programmet se Sonia huperventilera och skälla ut expeditionsledaren Oskar Kihlborg för att vi fått slita för hårt. Klippet blev lite konstigt, först en ganska välmående Sonia och sedan en dramatiskt försämrad Sonia och man fick som tittare ingen riktig bakgrundsförklaring till hur det blev så. Jag ska inte analysera det i detalj, men jag delar inte kritiken fullt ut.

För tempot vi höll och ansvaret att få i sig tillräckligt med vätska var vårt. Vi i gruppen var dåliga på att vänta på varandra och Oskar Kihlborg påtalade många gånger vikten av att dricka och vila och vänta på alla. Han sa någon gång att vid det här laget borde vi lärt oss och det hade han helt rätt i.

Nu ser jag fram emot nästa avsnitt :)

Håll koll på bloggen och gå gärna in och gilla min Facebook-sida.

Mot Alla Odds Teaser

SVT – Mot Alla Odds officiella hemsida

[tags]TV, SVT, Sveriges Television, Reality-TV, Realityserie, Dokumentär, Media, Mot Alla Odds, Funktionsnedsättning, Funktionshinder, Handikapp, Handikappade, Synskadade, Rörelsehindrade, Döv, Döva, Teckenspråk, Handalfabetet, Amputerad, Amputerade, Tillgänglighet, Utmaning, Äventyr, Sydamerika, Nicaragua, Regnskog, Djungel, Stilla havet, Atlanten, Press, Media[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.