Lite för snabb att städa ibland

Jag stör mig lite på den sidan av mig som vill spara på allt och jag har försökt att bättra mig. Långt in på 2000-talet hade jag kartongvis med gamla instickskort, bandstationer och annat skräp till datorer liggande. Sådant som per definition fungerade men knappast skulle gått att använda. Sådant har jag förmått mig slänga lite i taget vid varje flytt. På samma sätt har jag försökt städa arkiven med gamla program, manualer och annat jag samlat på mig.

När jag satt ute på klipporna på Rånö och kände mig eländig över att jag nu tvingas avveckla mitt båtintresse, satt vi och lekte med navigationsprogrammet Seapilot för iPad och iPhone. Jag satt och tänkte på hur det började en gång i världen när jag hade min första båt. Då använde jag programmet Seaclear i min bärbara PC med en separat GPS-mottagare kopplad. Lite senare ersattes bärbara datorn som var lite besvärlig att ha med ombord med plotters istället som var mer vädertåliga bland annat.

Som någon sorts terapi bestämde jag mig där på klipporna, för att leta rätt på mitt gamla SeaClear-arkiv, ta vara på alla gamla resor vi gjort och konvertera dem till ett nyare format och importera dem i Seapilot i vår iPad. Det kunde kanske vara lite kul att ha. Sommaren 2003 var en enormt flitig båtsommar då vi körde över 700 sjömil och det var den sommaren som var så otroligt varm och temperaturen i vattnet var galet underbar.

Idag kom äntligen regnet till stan som naturen så väl behöver och då tyckte jag det var lämpligt att ta tag i mitt projekt. Jag startade upp hårddisken där jag visste att jag förvarat allt gammalt, där ibland programmet Seaclear. När jag öppnade programmappen kom en krypande iskall känsla över mig om att jag nog gjort något dumt för en tid sedan. Och när jag bläddrade bland de sparade programmen som verkligen inte var många, blev det allt för tydligt.

I övertygelsen om att jag aldrig mer skulle nyttja Seaclear, till förmån för de mycket modernare lösningarna, har jag städat bort allt. De sjökort jag en gång för många år sedan piratkopierade fanns en tanke med att radera. Men alla gamla sparade spår, alla rutter vi planerade och genomförde och alla sparade platser som vi själva besökt genom åren och platser man tänkt besöka. Listor med gamla vrak som jag samlat information om på nätet och sedan sparat som punkter i sjökortet med all tillgänglig information — allt borta!

Det är väl ingen enorm katastrof egentligen. Under åren jag använde Seaclear på sjön var det lätt att spara alla turer vi gjorde. När det sedan blev modernare GPS-plotters från Garmin blev det bökigare att ta vara på spåren så det finns ändå luckor. Nu finns ingenting kvar förutom några enstaka turer vi gjort i modern tid från 2009 och framåt då det varit lätt att logga med mobiltelefoner, men det rör sig om ett fåtal, mindre än 10 stycken.

Mitt problem blir nu att glömma mitt projekt, sluta tänka på det och lägga om rodret. Det är ungefär som när man börjar leta efter något som försvunnit, det går liksom inte att sluta och man får liksom inte ro i själen förrän man hittat föremålet. Här finns dock inget hopp om att hitta det som försvunnit.

[tags]Båt, Båtar, Båtliv, Sjökort, Navigering, GPS, Plotter[/tags]

En kommentar till “Lite för snabb att städa ibland”

  1. Eftersom jag är lite likadan kan det kanske eventuellt med lite tur hända att jag har någon gammal kopia av din seaclear mapp någonstans…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.