Laziz Sharifov utvisas efter 6 år i Sverige del VIII

Bild: Skolelever lämnar protestlista hos Migrationsverket

Den tragiska och sorgliga historien ser ut att gå mot ett sorgligt slut, det ser faktiskt inte särskilt ljust ut.

I fredags lämnade Laziz Sharifovs advokat in ett verkställighetshinder till migrationsverket. Vad det innehöll vet jag inte men det kunde tydligen inte behandlas under helgen. I morse hade verkställandet av utvisningen ”frysts” i väntan på utredningen av verkställighetshindret.

Ikväll kom tydligen ett avslag. Avslaget kan överklagas en gång till enligt uppgift.

Det är ett par saker som slår mig. Först tar det 5 eller 6 år att utreda. Man låter människor rota sig och etablera sig i det svenska samhället genom vänner, skola och sport. Detta och många andra ärenden där Migrationsverket verkligen tycks ta tid på sig.

Nu plötsligt, tog det bara några timmar att ge avslag på ett verkställighetshinder. Då är man kreativ och snabb. Jag känner som sagt inte innehållet, men det låter som väldigt snabbt genomgånget. Det känns som om man redan bestämt sig och kanske inte ägnade ärendet speciellt mycket energi och då tycker jag det känns som att rättssäkerheten är lite i farozonen?

Nu har det helt säkert gått prestige i ärendet. På grund av de häftiga reaktionerna om inte annat, borde man tänka till. Men just på grund av dem, kan det lika väl vara så att man ”minsann inte” tänker visa sig vacklande och ge med sig. Vilka signaler skulle det sända? Lite skrik på nätet så skulle var och varenda flykting få stanna? Är det så cyniskt man tänker?

Jag har skrivit det förr och det tål att skrivas igen, jag håller med boxaren Frida Wallberg, att man skäms!

Men utvisas Laziz ur Sverige, vad hjälper det honom att vi skäms? Vi har fortfarande vår fina trygghet att skämmas i. Vad som händer honom om han utvisas, får vi säkert aldrig veta.

Denna galenskap måste få ett slut. Jag önskar att hela Migrationsverket kunde ”frysas” i väntan på utredning om vilka värdegrunder man egentligen har. Jag tvivlar inte på att det finns stöd i lagen om man bara ville besluta i positiv riktning. Det bevisar andra fall att lagen lika gärna kan tolkas åt båda håll.

Men som i Aftonbladets artikel jag skrev om igår, som handlade om Sara som skulle utvisas ur Sverige. Trots hennes treåriga dotter ansåg man först inte att hon hade tillräcklig anknytning till Sverige, eller att den anknytningen i vart fall skulle prövas från hennes hemland. Sedan ändrar man sig och plötsligt är ”bara ett barn” tillräcklig anknytning.

Med det sättet att tolka lagen och regler så måste jag fråga mig om rätt människor verkligen sitter på rätt platser? Det kanske inte alls är fel på lagen i så stor utsträckning, utan mer på de som tolkar den, helt enligt eget tycke och smak som det känns.

Så Migrationsverket, visa lite ödmjukhet, erkänn att ni bedömer fel ibland och utred varför och gör om och gör bättre! Det är dessutom ganska bråttom eftersom människoliv och människors hälsa hotas för var gång ni leker med människoöden!

Glöm inte att kommentarsfältet står till ert förfogande. Skriv vad ni tycker och visa ert stöd genom att lämna en kommentar.

Relaterade länkar

Ett Youtube-klipp med Laziz i boxningsringen

[tags]Politik, Flyktingar, Flyktingpolitik, Migrationsverket, Migrationsdomstolen, Utvisning, Invandring, Invandrare, Invandrarpolitik, Sverige, Rasism, Kazakstan, Uzbeker, Barn, Aftonbladet, Expressen[/tags]

15 reaktioner till “Laziz Sharifov utvisas efter 6 år i Sverige del VIII”

 1. Nu får han inte ens krama sina besökare! HUR tänker de på förvaret? Inte alls….jag vet =o(
  De vill verkligen krossa honom…

 2. Läser man senaste artikeln i Aftonbladet (från idag) så framstår det som ännu mer märkligt hur Migrationsverket agerar och tänker. Man kan, som redan sagts så många gånger, inte annat än skämmas för hur det här har skötts. Så fort det handlar om Migrationsverket då är det okej att behandla människor precis hur som helst utan tanke på mänskliga rättigheter eller liknande.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17784222.ab

  1. Jag börjar bli fattig på ord faktiskt… Det är lite för dumt för att bara handla om dumhet. Kvar återstår ren ondska och cynism. Det är — som jag tidigare skrivit, tortyr men under demokratins flagga…

 3. Jag gör ingen bedömning av vår asylpolitik men man måste ge avslaget snabbt innan folk hinner rota sig. Om det nu är några månader som gäller så måste det följas. Har det gått ett år eller mer så har man säkert påbörjat ett nytt bättre liv. Då ska inte Migrationsverket komma och rasera hela tillvaron med utvisningsbeslut. Inhumant så det förslår!

  1. Nej precis! Och att då göra det efter SEX år måste vara tjänstefel, ett grovt sådant!

 4. Det är inget annat än psykisk misshandel! Vad väntar de på? Att Laziz ska ta sitt liv? Vad kommer de säga då? Opsie? Som du skriver, det verkar väldigt godtyckligt och ha gått prestige i det här, vi ska minsann inte få rätt genom att härja! Det är dags att vränga ut och in på Migrationsverket och se över deras handläggare och hur de beslutar, vad de grundar besluten på och om alla andra vägar är uttömda!

  Gränserna ska stängas omedelbart om det är så att det krävs så omänskligt lång utredningstid innan ett asylärende prövas första gången, trots att det står i 8 kap 5 § Utlänningslagen Beslut om avvisning i första instans får inte fattas senare än tre månader efter det att den första ansökan om uppehållstillstånd gjorts efter ankomsten till Sverige.
  Ursäkta, va? NÄR är det någonsin relevant? NÄR gör de någonsin på det viset? Vi smäller med hängslena och är sååå människovänliga och ska hjälpa till och rädda människor från världen alla hörn, men vänta nu, slänger vi ut dem igen efter 2, 3, 4, 5 eller t o m 6 år, då är vi inget annat än sadister! Beräknande sadistiska psykopater och det måste få ett slut NU!

  Nej, något måste göras och det NU! Förtroendet för Migrationsverket är = 0 och så även förtroendet för de som styr vårt land om de stillasittande och tigande bara ser det här ske, om och om igen!

  Mina tankar just nu är inte lämpade för att uttryckas!

  1. Jag tror de som jobbar med sådant här har blivit förhärdade. Tror de ser lycksökare och myglare i alla som vill in i Sverige, för att åtnjuta vår välfärd.

   Men är man inte kompetent eller har man tappat skärpan i att bedöma vad som är en flykting och vad som är en lycksökare, då SKA man byta jobb!

   Kanske vore det en idé att inte tillåta människor jobba på dessa poster för länge? Eller ställa krav på tester i värdegrund för att se när racismen och cynismen smyger sig in?

  2. Läser man t ex Merit Wagers blogg ser man att det är väldigt många lycksökare som faktiskt släpps igenom och det gör mig än mer mörkrädd! Som du säger, det ska nog vara maxtid på att få jobba med såna här frågor och framför allt ska deras värdegrunder nagelfaras årligen! Undrar om de öht har någon värdegrund på Migrationsverket?

  3. Du har tolkat Utlänningslagen fel. Om beslut fattas inom tre månader efter ankomst så kan Migrationsverket besluta om avvisning. Om det tar längre tid än tre månader så kan man istället besluta om utvisning.

  4. Jag är väl inte väldigt inläst på lagen men tre månaders handläggningstid låter väl ganska rimligt. Men vansinnet tycker jag består i att man kan utvisa människor efter så lång tid framför allt, efter att man integrerats och rotats i det svenska samhället med familj, vänner, fritid, studier och en ljus framtid. Dessutom under så påtagligt gräsliga förutsättningar där man riskerar att utvisas till straff och tortyr, delas från barn, syskon och föräldrar.

   Är du av en annan åsikt?

 5. Man får inte leka med människors liv. Låt honom och alla andra som behöver stanna, stanna!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.