Cykeltrainer Elite RealAxiom Wireless videobanor

Idag kom det paket från Elite med de 2 videobanor jag beställde ungefär för en vecka sedan. De 2 nya banorna är en från Andorra till Figuerola i Spanien, en sträcka på dryga 8 mil och den andra är Granfondo New York, en sträcka på 17,7 mil.

Det innebär att jag nu har 5 videobanor med sträckor allt från 7km till 17 mil vilket nog kommer täcka mina behov väldigt bra och jag kommer kunna träna kort kuperad terräng, lite längre temposträckor med lite mindre backar och höga farter och sedan de lite längre banorna för distansträning där det mer handlar om att ligga och bränna tid.

Vad gäller videokvaliteten kan jag inte uttala mig så mycket eftersom jag inte ser bilden, men vad jag förstår på mina familjemedlemmar som tittat och kompisen Patrick som har en liknande trainer, är kvaliteten helt OK och ser man är det ett sätt att stimulera när man cyklar inomhus. Jag själv får nöja mig med musik :)

Att jag ändå valde att komplettera med fler videobanor beror på att höjdkurvorna är bearbetade och mer exakta än egna importerade spår som jag från början trodde skulle vara det jag skulle ha störst nytta av. Egna spår hade också varit roligare om man sedan kunde exportera dem som om man cyklat dem på riktigt och på så vis delta i statistiken för sträckor, men det går inte med den trainer jag valt.

Nu känns det inspirerande att komma igång med träningen om jag också bara får ordning på alla små tekniska problem.

Installationen av videobanorna är inga konstigheter. Filmerna är ganska stora och levereras därför på DVD-skivor och installationen är en helt vanlig Windows-baserad installation där man bara behöver välja språk samt distansenheter kilometer eller miles samt i vilken mapp videobanan ska installeras. Därefter packas den upp och blir tillgängligt i träningsprogrammets meny för videobanor.

Banan för Granfondo New York som är på 17,7 mil levererades på 4 DVD-skivor. En skiva med hela banan i en lägre upplösning om man har en äldre dator där filstorleken är begränsad, samt 3 skivor där banan finns i hög kvalitet och där hela filen blir 22GB stor.

I framtiden skulle jag vilja komplettera med deras banor för Giro d’Italia 2008, 9 DVD-skivor med utvalda sträckor av de mest populära och kuperade. Men det finns det inte utrymme för i budgeten och det handlar mer om min vilja att ha alla tillgängliga häftiga tillbehör än någon verklig nytta tror jag. Möjligen skulle jag vilja komplettera med något för att fylla glappet mellan distanserna 8 mil och 17,7 mil med något mitt emellan, men där kan man köra en 8-milsbana följt av en 4-milsbana om det skulle vara så.

My RealVideo

Förutom de videobanor man kan köpa, finns också möjlighet att göra egna videobanor kallade ”My RealVideo”. För närvarande finns bara appar för iPhone och Android-telefoner. Man filmar en cykeltur med hjälp av Elites app som synkroniserar bild och GPS-data och filmen laddas sedan upp till Elites servrar där den blir tillgänglig för alla. Man laddar sedan ner filmen i datorprogrammet Real.

På marknaden finns ett antal cykelfästen för telefonen men de jag har hittat, som dessutom är fuktsäkra, blir ganska dyra. I dagsläget finns ingen möjlighet att skapa egna videobanor med hjälp av actionkameror typ GoPro eller Garmins Virb vilket vore en klart bättre lösning. Men just Garmin Virb som har inbyggd GPS, är så pass ny på marknaden, så det kanske kommer.

Jag har laddat ner 2 privatgjorda videobanor, en tillverkad runt Bornsjön i Älvsjö söder om Stockholm, och en i Norge, men jag har inte provat att cykla efter dem ännu.

Nu längtar jag efter att den här tiden av mat och godsaker är över så att jag kan börja på allvar.

[tags]Cykel, Cykling, Tandemcykel, Träningscykel, Motionscykel, Trainer, Spinning, Spinningcykel, Cykeldator, Garmin, Träning[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.