Ny dator, Mac Mini del III

Efter över 4 år i trogen tjänst, är det nu dags för vår första Mac-dator att lämna över till nyare och starkare krafter. Datorn har verkligen varit fantastisk! Under alla dessa dryga 4 år har den aldrig behövt ominstalleras och aldrig kraschat och de små hängningar som inträffat kan räknas på ena handens fingrar.

Trots det har den de senaste åren skött all vår mediahantering hemma med musik, film, foton och backup av hela familjens bestånd av telefoner. Datorn är fortfarande hel och fungerar utan problem, men börjar bli långsam för dess syfte. Det är ganska imponnerande efter så lång tid. Vilken PC-dator håller måtten så länge om man dessutom följer alla uppgraderingar av operativsystem? Det kan jämföras med om jag skulle ta min gamla bärbara IBM med Windows XP och uppgraderat den till Windows 8.1 med bibehållen prestanda.

Nu har jag beställt en ny dator och även om det är mer nödvändigt än roligt, ser jag fram emot leveransen som ska ske någon gång mellan 10–17:e januari.

4 reaktioner till “Ny dator, Mac Mini del III”

 1. Jag måste bara… ;) Vår server som är hjärnan i huset vad gäller TV, media, lagring och automation kör på PC-hårdvara som är minst 11 år gammal. Har bara bytt en hårddisk och en nätdel i den på alla år. Min stationära burk som utan problem används för bla videoredigering i HD är även den i åldern 7-8 år. Karin när fick du din hem-pc? Den har Tuva idag. Min gamla laptop som har över 10 år på nacken används som server på landet. HTPCn hemma fick ett nytt moderkort för… många år sedan, mer än fem, så den då kunde spela upp HD-material. Inte rört dess innanmäte sedan dess. Så trots att även jag lätt kan hitta anledningar till att köpa nytt vet jag inte om jag vill hålla med dig Jocke. Visst kan PC-hårdvara hålla måttet.

  1. Fast det är ju lite skillnad på en server som dessutom i båda dina fall + HTPCn helt säkert kör Linux. Och en server kan ta lite mer tid på sig när den kan stå hela dagar och nätter för sig själv och jobba. Jag tror inte du skulle vilja ha någon av dem som arbetsstation. Och att ladda på Windows 7 vore säkert helt outhärdligt och Windows 8 omöjligt. Samma sak med en gammal hem-PC som ärvs till barn som oftast surfar lätt och möjligen tittar på lite playtjänster. Finns säkert flera anledningar till varför Karin själv inte kör vidare på den.

   Men som jag skrev, vår gamla Mac Mini fungerar fortfarande och kommer fortsätta användas som just server eller barndator. Den hade säkert kunna hänga med som huvuddator ett litet tag till, särskilt med lite mer arbetsminne.

   Och allt beror ju på vad man ska ha datorerna till. Jag har en likadan bärbar Asus U36 eller vad den heter, med Windows 7 och 8GB arbetsminne. När jag kör min cykeltrainer och tillhörande videobanor med filer på upp mot 20GB så börjar datorn lagga och videon hacka efter en tid och då ökar risken för hängningar.

   Så klart, när möjligheten finns att köpa en ny dator är det heller inget stort problem att hitta anledningar :)

 2. Min pc m XP, köpt via jobbet, var väl 8 år när jag skrotade den i våras. So what? Fyra år – ska vi verkligen ha ett sånt slit-och-släng-samhälle?

  1. Det är klart tråkigt att det är så och PC-datorer blir gamla för fort.

   Men jag har faktiskt kvar en PC med Windows XP från typ 2009 och den fungerar fortfarande till det jag använder den till.

   Men helt klart är det väl så att tillverkarna inte vill att datorerna ska fungera för länge.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.