Ny dator, iMac 27

Dagarna före nyår beställde jag en ny dator för att låta vår gamla Mac Mini gå i pension och göra något annat istället. Då var beräknad leverans mellan den 10:e och 17:e januari och det är alltid jobbigt att vänta, både på tråkiga och roliga saker. Detta tillhör helt klart kategorin roliga saker :)

Apple har meddelat fortlöpande via SMS status på min beställning och jag förstod ganska snart att det skulle bli leverans mycket tidigare än planerat och idag kom äntligen leveransen.

Packa upp nya leksaker är väldigt roligt även om man blivit avtrubbad med åren och detta är ju mer en nyttopryl än leksak. Det som är absolut roligast med Apples prylar och som är helt unikt i datorvärlden, är att jag inte behöver någon som helst hjälp av seende för att komma igång och installera och konfigurera datorn.

När allt är monterat och på plats, vilket i praktiken bara är en kabel från tangentbordet, en strömkabel i väggen samt trådlös mus och styrplatta, är det bara att starta datorn, avvakta några minuter och sedan trycka en tangentkombination (kommando + F5) så startar den inbyggda skärmläsaren VoiceOver. Med hjälp av den kan jag sedan ta mig igenom hela konfigurationen med språk, tangentbord, nätverk, användarkonton etc helt på egen hand. Att få igång en Mac tar inte stort mer än 5 minuter innan skrivbordet visar sig och man kan börja köra. Klart imponerande!

Eftersom vi inte bytt dator på över 4 år, så blev steget i prestanda ganska stort. Från en 2-kärnig processor på dryga 2ghz, 2GB RAM som med tiden uppgraderats till 4GB och en hårddisk på ca 250GB, så blev det nu en 4-kärnig I7-processor på 3,5ghz, hela 32GB minne och 3TB hårddisk. 32GB minne ansåg jag var lätt överdrivet men man har en förmåga att växa i prestanda ganska fort och jag tyckte det skulle bli spännande att se skillnaden.

Och skillnad är det så klart, fattas bara! Jag gjorde ett första test med vårt enorma bildbibliotek, en datafil på över 280GB innehållande runt 70000 högupplösta bilder tagna från 1998 och framåt. På den gamla datorn tog det runt en minut att starta programmet och därefter var man tvungen att låta den stå en stund och arbeta innan det gick att använda programmet. Sedan flöt det förvisso på ganska bra om än lite hackigt när man bläddrade för fort. Men det var inte så konstigt i en så gigantisk databas. Snarare märkligt att det över huvud taget fungerade :)

Trots att jag nu provade köra bildbiblioteket från en äldre extern USB-disk, fanns inte längre någon starttid att prata om och inte heller behövde programmet arbeta, utan var direkt klart att använda och någon hackighet när man bläddrar kan vi inte längre upptäcka. Snart ska bildfilen kopieras till den lokala hårddisken och då lär det gå ännu fortare.

Sedan återstår det stora testet med videoredigering. Det gick faktiskt inte på den gamla datorn mot slutet. Drog man videoklipp till tidslinjen så fick man vänta och hoppas att programmet inte kraschade och det var för segt för att arbeta med. Här lär det gå betydligt fortare.

Att starta iTunes med all vår musik, film och podcaster är liksom inga konstigheter och när man växlar mellan dessa två gigantiska program märker man ingenting. Tidigare stannade datorn upp och behövde tänka en stund.

Så visst är det en fröjd att arbeta med en kraftig dator och denna kommer hålla en god stund :)

[tags]Dator, Datorer, Apple, Mac, Mac Mini, iMac, VoiceOver, Skärmläsare, Tillgänglighet, Synskadade[/tags]

2 reaktioner till “Ny dator, iMac 27”

    1. Tror nog det räcker en stund till om ingenting går sönder :) Den kraften i ett Linux-baserat operativsystem är i dagsläget tämligen överdriven :)(

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.