Inomhuslöpning med Garmin Forerunner 910XT och SDM4 footpod

I september i år köpte jag min Garmin Forerunner 910XT multisportklocka med tillhörande foot pod. Foot pod är en liten sensor som monteras på ena skon och räknar steg och skickar informationen till sportklockan. På så vis kan man ha koll på sin löpdynamik, det vill säga steglängd och antal steg per minut.

Nu hann jag inte springa så mycket utomhus innan det blev för kallt och blött, men jag hann notera att jag hade en jämn steglängd mellan gångerna och ett antal steg per minut som ligger något under det proffsen anser vara det optimala.

Fotenheten kan också användas för att löpträna inomhus, till exempel på löpband där man inte har tillgång till GPS som avstånds- och hastighetsmätare. Sedan 2010 har jag använt NikePlus som även det bygger på en sensor i skon och Apples iPod Nano eller iPhone. Men när jag börjat cykla, simma och springa utomhus med Garmins system, börjar jag känna för att se om det går att köra med samma även inomhus på löpbandet.

Kalibrera fotenheten

För att det ska fungera inomhus behöver man först kalibrera fotenheten så att klockan vet exakt hur långa steg man tar. Det är nödvändigt för att den ska kunna beräkna hastighet och avstånd.

Kalibrera kan man göra på 2 sätt. Det bästa är att starta en automatisk kalibrering och ge sig ut på en löptur på minst 1km så gör klockan automatiskt beräkningen och sparar resultatet. Det andra sättet är att man tar datafilerna från önskade löpturer och låter ett program beräkna i efterhand. Eftersom det inte blev av att göra en automatisk kalibrering när det fortfarande gick att springa utomhus, så har jag provat den manuella metoden.

Steglängd

I klockan anges kalibreringsfaktorn som standard till 1000. Det har varit svårt att hitta information om vad det egentligen betyder, men förmodligen 1000 steg per kilometer vilket ger en steglängd på 1 meter. Det tror jag inte är en så naturlig steglängd.

När jag tittar i någon av mina aktiviteter från höstens utomhuslöpning säger den att jag har en medelsteglängd på 0,86 meter vilket borde ge en kalibreringsfaktor på 860 om jag har rätt i vad siffran betyder.

Dock ger programmet mig en ny kalibreringsfaktor på mellan 982 och 987 lite varierande beroende på vilken löptur jag analyserar.

Så idag gjorde jag ett första test på löpbandet med 985 som kalibreringsfaktor och det verkade helt rätt. Klockan pep för ny kilometer bara en kort stund efter att löpbandet slog om. Avståndet mellan klockans distans och löpbandets distans pendlade mellan 90–180 meter och när löpbandet visade att jag sprungit 10km, visade klockan 10,03km, alltså enbart 30 meter fel. Alltså en ytterst liten felmarginal på ett så långt avstånd.

När min aktivitet importerats till Garmin Connect ser det ganska märkligt ut. Den meddelar att jag har ca 174 steg per minut i medel, jämfört med 166 vid utomhuslöpning vilket ändå är en bra, men lite för hög ökning för att det ska kännas rimligt. Max antal steg per minut anges till 182 vilket är optimalt enligt proffsen. Men det har jag aldrig varit i närheten av vid löpning utomhus. Vidare anges medelsteglängden till 1,10 meter och med tanke på att det är ett medel, måste jag ta gigantiska steg.

Så just nu förstår jag inte alls det här. En i det närmaste perfekt mätning av tid och distans jämfört med löpbandet. Hastighet och genomsnittlig tid per kilometer samt bästa tid per kilometer stämmer helt perfekt med löpbandets och NikePlus mätning. Det enda som inte kan stämma är just steglängden och det är den som är grunden för all beräkning. Antingen är de angivna värdena från höstens utomhuslöpning helt fel, eller så är detta fel, men ett fel som ändå ger helt rätt uppgifter. Väldigt förbryllande.

Använder jag omvandlingstabeller baserat på längd på nätet, får jag min steglängd angiven till 72cm. Det är ju inte exakt på något vis men stämmer rätt bra med den som anges vid min utomhuslöpning. Jag har också hittat bloggar på nätet där folk varit förbryllade på liknande sätt, men då har det handlat om rena stegräknare.

En annan förklaring jag läst, är att steglängden ändras beroende på tempo. Mina utomhusaktiviteter det här är baserat på, gick i ganska långsamt tempo och själv på löpbandet går det betydligt fortare. Däremot är klockans steglängd angiven baserat på löpningen utomhus och håller jag ett högre tempo och får på så vis längre steg, borde det bli fel eftersom klockan inte kan känna av det.

Vore roligt om någon insatt löpare med erfarenhet av liknande utrustning har någon bra förklaring. Annars blir nästa steg att göra en riktig kalibrering utomhus baserad på GPS, längs en 1km lång och rak väg med bra förhållanden för GPS-mottagning och se vad det ger för resultat, om det skiljer sig mycket från det programmet i datorn räknar fram baserat på historiken i klockan.

En annan variant som jag tror går i denna utrustning, är att starta kalibreringen och med hjälp av löpbandet stoppa klockan precis på 1km. Då borde det bli ännu mer exakt efter löpbandets display. Jag läser även att löpband inte anger distans helt korrekt. Men det verkar inte vara problemet i mitt fall.

[tags]Träna, Träning, Löpning, Springa, Löpband, Puls, Pulsklocka, Garmin, GPS, Synskadade, Funktionsnedsättning, Ledsagning, Cykel, Cykling, Tandemcykel, Simning[/tags]

20140112-222106.jpg

20140112-222115.jpg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.