Sveriges Radio P1 dokumentär: Rädda Sverige, del 3 – Svart Lucia

Lyssnade idag på P1 Dokumentär ”Rädda Sverige, del 3 – Svart Lucia” som handlade om uppståndelsen kring att SVT 2012 visade ett Luciatåg med en mörkhyad flicka som Lucia och att man också hade med en rappare i Luciatåget.

Först undrade jag vilken planet jag var på just då för jag måste totalt ha missat uppståndelsen som var på nätet efteråt. Lucia-morgon på SVT tittar vi alltid på, åtminstone delvis till frukost och morgonförberedelser och just detta år var Lucia en vardag. Rapparen måste jag ha missat och hade någon i familjen kommenterat att Lucia var mörkhyad hade jag helt säkert inte alls reagerat på det. Jo möjligen med ett ”yes, äntligen!”

Men jag känner att jag ändå måste skriva några ord. Jag känner mig inte så bra i det här ämnet så det blir ingen lång politisk utläggning. Den sträcker sig till att säga, att Svergedemokrater aldrig någonsin kommer få min röst och jag ber verkligen de som röstar på dem att tänka bara en gång till innan, eller två…

Först då det här med näthat. Det är inget nytt, vi ser det om och om igen. Man sitter bakom sitt trygga tangentbord och upprörs med sina, i bästa fall halvt genomtänkta argument och skriver. Sedan ”kryddar” man språket lite som en intervjuad uttryckte det och man triggar varandra. Man har inte en tanke på att en människa, i det här fallet en 14-årig flicka och hennes vänner läser allt detta och man skulle helt säkert aldrig ens sagt en bråkdel av det om man haft personen framför sig.

Näthat har alltid förekommit så länge människor kunnat kommunicera på det här viset. Enda sedan modemens och BBS:ernas tid. Jag tycker att problemet är att man alldeles för sällan får ta konsekvenserna av dumma saker man skriver. Man får aldrig se människans reaktion och det känns som man väldigt sällan får försvara sina ord trots att det är på nätet. Likasinnade hetsar varandra och sådana som säger emot får ta emot än värre.

En av de intervjuade som fick läsa igenom sin text och fundera över hur det togs emot bad om ursäkt, sa att det inte riktigt var så det var tänkt, inte mot Lucia-flickan det var riktat och att han nog i samma situation skulle känna sig ganska trakasserad. Han sa till och med att Luciatåget var fint och att hon gjorde det bra.

Ändå allt detta, varför liksom? Var ursäkten ärlig och uppriktig kom orden utan eftertanke från en som säger sig vara inbitet emot främlingar. Ansåg han som jag, att ordvalet var helt galet trots galna åsikter? Man måste inte dra paralleller med gruppvåldtagna kvinnor så som han hade gjort i sin text på sajten avpixlat.info. Och nej, jag länkar inte dit, ni får själva knappa in adressen om ni har den hågen. Ingen sådan sida ska få ha min sajt i referensloggen om det kan undvikas.

En kvinna som intervjuades, sade först att Lucian var helt OK något om att hon hade adoptivbarn i släkten eller vad det var. Nej, det var rapparen som var äcklig. Hon sa också att problemet var att de inte ville ta sed och tradition dit de kom. Jag log lite, och undrade om det inte räcker med att en mörkhyad flicka är Lucia i ett Luciatåg? Om just denna tradition är så himla svensk undrar jag, men jag har inte gjort min läxa på den punkten.

Sedan tog samma kvinna upp muslimer och moskéer. Rapparen som intervjuades svarade väldigt bra, att det var musik, rap man ägnat sig åt i domkyrkan i Uppsala. Inte att läsa koranen.

Jag vet inte vilket som skrämmer mig mest, de välutbildade rasisterna eller den här typen som inte kan skilja på saker. Vad har en svenskfödd rappare och en mörkhyad Lucia född i Indien med Islam att göra? Vore de så troende kanske de eventuellt inte skulle ställt upp på att sjunga i en svensk kyrka.

Det fanns så många otäcka inslag i den här dokumentären så att jag hade svårt att sitta still. Det kröp i kroppen på mig, ungefär som när någon sjunger jävligt falskt i Idol eller på en sämre karaokeföreställning bland fulla medelålders på en finlandsbåt. Ungefär som när man vill fly men inte vet vart man ska ta vägen och skäms så att man rodnar trots att man själv inte sagt ett ljud.

Och just det, jag är inget vidare i den här debatten. Jag är alldeles för opolitisk, gjorde att jag först inte tänkte skriva om det. Men även om jag bara skrev NEEEEJ så hade jag åtminstone skrivit något, inte hålla med och tyst samtycka. Det här är så fruktansvärt vidrigt!

Ibland kan jag undra om många rasister blandar ihop begreppen? Är det verkligen invandrarnas fel att brottsligheten inom vissa områden är hög, att det finns arbetslöshet och brister inom vården? Har det skapats av ”dom”? Eller kan det vara så att det istället borde vara vårt samhälle dom borde sura på och fel politiker de röstar på? Eller tycker man att en svensk mördare och våldtäktsman, bidragsfuskare etc är bättre än en med icke svenskt ursprung? Eller menar man att det inte finns ”riktiga” svenskar som kör rattfulla, kidnappar och våldtar, mördar och fuskar med skatten och slår folk på käften?

Jag vill slutligen ge mitt enorma beröm till Lucian Astrid Cederlöf och hennes vänner för deras mod och styrka. Trots sin ringa ålder, bli kallad ”neger” och ”kolsvart” av vuxna och de som vill styra vårt land. Ett barn, en 14-årig flicka! Egentligen är det skit vem som än blir drabbad, men det finns som bekant grader i helvetet! Nu ska hon dessutom få höra att samhället använder henne som slagträ i den politiska debatten. Vem var det som började slå? Bad hon om det? Och om hon inte får svara, ska dessa människor med sina hemska åsikter stå oemotsagda?

Lyssna på dokumentären här.

[tags]Invandrare, Invandring, Invandrarpolitik, Invandringspolitik, Flyktingpolitik, Flyktingar, Sverigedemokraterna, Politik, Rasism, Främlingsfientlighet, Sveriges Radio, P1 Dokumentär[/tags]

3 reaktioner till “Sveriges Radio P1 dokumentär: Rädda Sverige, del 3 – Svart Lucia”

 1. skrev fel, Så här skulle det stå, Jag hoppas verkligen att dessa som väljer att lösa sin egen frustrerande situation genom att lägga en röst på hat vaknar upp och börjar använda sitt sunda förnuft och inse att muslimer och invandrare som individer eller grupp INTE har något att göra med politiskt hur ett land styrs eftersom liksom alla svenskar är inte alla muslimer eller invandrare politiker som sitter i maktens korridorer. Vad jag menar är att t ex när du som individ lägger skuld på invandrare för att äldre har det dåligt inom äldreomsorgen då har man glömt detaljen Varför äldreomsorgen är sämre, t ex detaljer som att för lite personal etc. Eller lägger skulden på alla invandrare för att du själv är utan jobb,Då använder man en väldigt enkel syndabocks retorik istället för fundera Hur får vi fler jobb i sverige etc. Är det som är skillnad mellan ändra ett system och ägna sig åt ett syndabock resonemang. Den senare retoriken vägrar jag som individ skriver under på.

  1. Tack för de kloka orden!

   Jag funderade på en annan sak. Man använder ofta invandringen som skäl till varför våra gamla har det så dåligt. Att när man arbetat och slitit ett helt liv och går i pension har man ingenting kvar att leva på.

   Jag kan inte låta bli att fundera, var det inte bland annat sådana argument som fördes fram i fackföreningsrörelserna för många många år sedan, långt innan invandringen ansågs vara ett problem? Ansåg man inte att lönerna var för låga och arbetsdagarna för långa och skillnaderna mellan fattiga och rika var för stora?

   Idag anser man att det är invandrarnas fel att pensionssystemet som började byggas för länge sedan är uselt. Jag tycker inte man tänkt riktigt klart i den här frågan heller. Det är tråkigt nu som då men det gäller att lägga fokus på rätt sak.

 2. *ros* till dig som skrev denna artikel. Vet hur näthat kan kännas. När ska vi inse att vi alla är människor som bor i samma land oavsett vad vi kallar våran gud eller väljer att inte vara troende, eller vilken färg vi har på våran hud. Och till den killen som bad denna tjej om ursäkt, Den ursäkten han kan ge henne är att EJ lägga sin röst på sd, annars blir det som att han ger en ursäkt med ena handen och en rak höger med den andra *för enligt sd är hon väl inte svensk nog få stanna kvar* och kvinnan som hade ett adoptivbarn som var från iran tycker jag ska tänka efter två gånger innan hon skriver på en hatsajt som avpixlat, att hon skriver på en sida som anser att *muslimer- för sd skiter i om hon är troende eller inte, hon är från de där arabiska,persiska länderna då ska man enligt sd ut. Inser inte denna kvinna att när dom pratar på det sättet så inkluderar det hennes eget barn. Jag hoppas hon har berättat för sitt barn om detta, så kanske hon får en konsekvens, se blicken av svek.
  Ursäkten han gav kändes påklistrad. Och *dras med i stämningen* så sa även människor när nazisterna härjade i europa, man bara *drogs med*. Den argumenteringen skrämmer rejält. För då lägger man bort sitt eget ansvar i det man skriver. Och jag som mörkhårig är tacksam att lucian kan vara annat än blond och blåögd. Och det där med *lapp som stod hon är svensk*. ursäkta mig men jaha ska vi ha davidstjärna på judar också, eller en lapp att man är muslim. Var det inte ett system nationalsocialisterna hade på 30-40 talet… *scary*. Som du skrev , jag hoppas verkligen att dessa som väljer att lösa sin egen frustrerande situation genom att lägga röst på hat vaknar upp och börjar använda sitt sunda förnuft och inse att muslimer och invandrare som individer eller grupp har någonting att göra med politiskt hur ett land styrs eftersom liksom alla svenskar är inte alla muslimer och invandrare politiker som sitter i maktens korridorer. Lägg skuld på ett system men ALDRIG på en etnicitet eller tro, eller köp lögner av ett parti som har ett väldigt enkelt och fördomsfullt sätt att se lösningar för att ge sig själv större värde. (Lucia var en siciliansk kvinna, och latin som betyder ljus det har och göra med att låta ljuset komma in under en mörk tid av året,nämligen vintern, Har ABSOLUT inget att göra med *ljus som vit hud* som en ville debattera)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.