Snart testas plattformsväggar i tunnelbanan

Idag skickade Synskadades Riksförbund Stockholms och Gotlands län ut ett nyhetsutskick, Snart testas plattformsväggar. Under december månad kommer SL och MTR testa några lösningar på en tunnelbanestation norr om Stockholm för att se hur det fungerar i det svenska klimatet. Systemet kommer under testerna att täcka en tredjedel av stationen. Som orsak till att man nu väljer att börja testa det anger man att säkerheten ökar givetvis och att man kan öka trafiken i tunnelbanenätet då större yta av perrongerna kan utnyttjas då man kan stå närmare perrongerna.

För oss synskadade skulle detta givetvis innebära ett otroligt lyft i säkerhet och trygghet. Väldigt många väljer färdtjänst eller andra färdmedel för att slippa den allt mer hektiska miljön i Stockholms tunnelbana och olyckor händer givetvis.

Förutom säkerheten tror jag att bullernivån skulle minskas väldigt mycket vilket göra det enklare för oss med synnedsättning att orientera på stationerna. Orienteringsgraden försvåras i och för sig på grund av att Stockholm växer och att det blir trängre och trängre nere i tunnelbanan men det skulle kännas väldigt skönt att kunna röra sig på stationerna utan att behöva vara på helspänn hela tiden. Då använder jag själv dessutom ledarhund vilket ger en större trygghet än för de som tar sig fram enbart med vita käppens hjälp.

Så nu är det första gången på länge jag kommer se fram emot december och det kommer också bli första gången jag besöker Åkeshov där testerna ska genomföras.

Såhär kan det se ut

[tags]SL, Stockholms Lokaltrafik, MTR, Tunnelbana, Stockholm, Kollektivtrafik, Funktionsnedsättning, Synnedsättning, Funktionshinder, SRF, Synskadades Riksförbund, Stockholm[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.