Cykla med Världens Barn

Ikväll var det dags för den årliga galan för Världens Barn på SVT. I söndags fick ett antal programledare uppdrag att utföra under veckan som de skulle lösa i par. Bland annat fick Lasse Cronér och Doreen Månsson uppdraget att cykla från Sorsele till Stockholm på 5 dagar, en sträcka på 85 mil. Detta skulle göras på en tandemcykel som drog en så kallad riksha efter sig, en form av cykeltaxi. Uppdraget skulle symbolisera och synliggöra hur många fattiga barn i världen försörjer sig.

För mig började det i augusti när äventyraren Oskar KihlborgW kontaktade mig med anledning av att SVT funderade på ett sådant uppdrag och om jag som då var aktiv inom Svenska Cykelförbundets paracykelgren kunde låna ut en tandemcykel.

När uppdraget väl börjat skulle vem som helst få cykla med programledarna hela sträckan om så önskades, men mer rimligt blev delar av sträckan.

Jag och min pilot Thomas bestämde oss för att ta semester den här fredagen för att cykla med Lasse Kronér och Doreen Månsson sista delsträckan från Uppsala till Stockholm. Vi och några andra paracyklister skulle få cykla med enda in i studion i SVT under direktsändning vilket kändes väldigt roligt.

Vädret denna dag var perfekt. Vi skulle säga flera gånger idag att det nog blir årets sista sköna sensommardag i början av oktober.

Så vi tog ledigt hela dagen och möttes i Älvsjö för att cykla upp tilll Uppsala där vi skulle möta upp. Lite olika bud om vilken tid som gällde gjorde att vi hamnade lite i tidsnöd. I Norrviken i Sollentuna hoppade vi därför på pendeltåget mot Märsta och tjänade på så vis in en timmes cykling. Från Märsta trampade vi norrut i motvinden och nådde Uppsala en knapp timme före kl13. Där hann vi fylla på energireserverna med kokt korv, kaffe och bulle.

När Världens Barn-gänget rullade in på torget i Uppsala blev det en dryg timmes uppehåll. Lasse och Doreen behövde vila, det togs gruppfoton och några privatpersoner kom fram och pratade och tog bilder tillsammans med dom båda programledarna. Gulligast var en liten Maja typ 5 år som beundrade Lasse och Doreen på avstånd. Lasse ropade till sig barnet och sedan var hon dagens lyckligaste. :)

Straxt efter kl14 rullade vi sakta genom Uppsalas gator söderut mot Stockholm. Förutom jag och min pilot fick vi med ytterligare en privatcyklist som anslutit från Stockholm för att cykla med tillbaka.

Vädret var som sagt verkligen kanon och jag och min pilot tog täten en stund ut ur Uppsala som vägvisare. Det blev regelbundna pauser för vila och energipåfyllning. Stämningen var otroligt god. Allt filmades av dom två medföljande kameramännen som givetvis också cyklade och sändes live på SVT Play.

Trafiken tätnade när vi närmade oss Stockholm i fredagsrusningen. Trots att vi hade Världens Barns tydligt uppmärkta lastbil bakom oss som skydd mot trafiken, skedde en del tutningar och oförsiktiga omkörningar.

Vid 18-tiden kom vi fram till Järva Krog där det var ett längre uppehåll för att synka ankomsten till TV-huset med direktsändningen och för att ge andra cyklister möjlighet att ansluta inför den sista milen till målet. Vi passade på att äta lite mer rejält och jag som inte ätit något ordentligt på hela dagen kände mig helt klart väldigt hungrig.

Kl19 samlades ett 30-tal cyklister utanför macken i Järva Krog och poliseskorten vi skulle få sista biten in samlades och hade genomgång. När vi rullade iväg var vi omgivna av polismotorcyklar och vi fick köra motorvägen sista biten in. Det var en klart mäktig känsla och något som nog bara händer en gång i livet. I gänget fanns ett stort antal paracyklister som körde både handcykel och trehjuling och flera tandem. Vid Norrtull anslöt en lastcykel utrustad med ett fantastiskt ljudsystem som ökade feststämningen.

på väg in mot TV-huset gjorde vi två ytterligare pauser för att invänta rätt tid för ankomst i sändningen. Det kändes pirrigt och ganska häftigt att få vara med om något sådant.

Ca en kvart före kl22 rullade vi så in i TV-huset och in i gången bakom studion. Lasse och Doreen intervjuades medan vi andra stod i bakgrunden, men tydligen syntes jag i TV ett par sekunder i alla fall. :)

Sedan försvann Lasse och Doreen in i studion och dörrarna stängdes och vi blev kvar ute i gången. Vi väntade den sista kvarten tills programmet var slut och publiken lämnade studion. Vi sa farväl till Lasse och Doreen och cyklade sakta genom Stockholmsnatten tillbaka till Älvsjö där jag tog pendeltåget hem.

En händelserik och lång dag var slut. Men en fantastisk upplevelse.

[tags]TV, SVT, Cykla, Cykling, Tandemcykel, Paracykel, Barn, Världens Barn[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.