Zwift iOS beta del II

Bild: Cykel, bord med iPad och vattenflaska

En dryg vecka med Zwift beta för iOS och en iPad Pro 12,9″ har flyttat in. Jag har också fått hem den beställda omvandlaren Viiiiva från 4iiii som både är ett pulsband med stöd för både Bluetooth Smart och ANT+ samtidigt som den kan brygga andra enheter som bara kommunicerar med ANT+ över till Bluetooth Smart. Bland annat min wattmätare Garmin Vector.

Rent konkret känns det inte som en beta längre. Allt har fungerat väldigt bra. Jag har bara haft några korta avbrott i effekten under de pass jag kört, men om det berott på programvaran eller omvandlaren som överför signalen från min wattmätare till iPaden, vet jag inte. Det har bara varit 5–10 sekunders avbrott vilket i och för´sig har räckt för att få min cykel att stanna och under tävling skulle det vara förödande.

Zwift känner man i övrigt igen helt från datorversionen. Enkelt och intuitivt och ljudeffekterna är dom samma.

Den direkta skillnaden är att appen startar betydligt snabbare än på min kraftiga iMac där det tar väl god tid på sig att starta upp men sen flyter på bra i övrigt i ultrahög grafik.

Dom som ser i min familj säger att grafiken är bra, det flyger på bra och ser lika högupplöst ut som på datorversionen.

Min trainer, en Wahoo Kickr ansluter via Bluetooth istället för ANT+ mot iPad och där märks heller ingen skillnad. I den aktuella betaversionen står det att kontroll av Bluetooth Smart-trainers ska vara åter i full effekt och jag märker heller ingen skillnad jämfört med dator. Responsen i trainern och känslan i motluten är dom samma.

Jag märker på mig själv att jag mycket gärna ställer fram iPaden och kör med istället för datorn. Givetvis ska jag testa nu när jag kan, men det känns extra smidigt med iPad. Allt girå igång snabbt och jag är igång på nolltid.

Det finns ett par nackdelar med detta på en surfplatta eller telefon jämfört med dator anser jag. För mig som har en synnedsättning, försvinner hela möjligheten till viss kontroll via tangentbord. Det är förvisso inte mycket jag kan göra med tangentbordet i datorversionen heller, men jag kan ta skärmbilder, byta färdriktning och skicka olika glada tillrop till andra cyklister i Zwift. Inte minst kan jag aktivera så kallade powerups / bonusar man får tilldelat. Det senare har jag slutat med allt mer. Även om man bara får en liten fördel av bonusarna och dom oftast inte är tillåtna under tävling, har jag allt mer slutat med det och kör på min egen prestation till 100% istället.

Det här kommer också förmodligen kompenseras då man annonserat att den app som finns som tillbehör eller ”fjärrkontroll” till Zwift, ska utökas med fler möjligheter att kontrollera Zwift från sin telefon. Bland annat spara och avsluta vilket bara går med mus/klick idag. Det har förvisso inte varit något stort problem för mig att få hjälp hemma eftersom Zwift är så lättskött och alltid fungerar till skillnad från tidigare programvaror jag använt. Men jag har svårt att starta och avlsuta en träning om det inte finns någon hemma som kan hjälpa mig vid start och slut och den biten vore skönt att klara själv.

På vissa områden är jag lite ”old school” när det gäller datorer. Jag älskar surfplattan och den smarta telefonen och gör precis som många andra, allt mer från dessa istället för från datorn. Men jag har svårt att vänja mig vid att kontrollen över filer och mappar helt försvunnit just när det gäller iOS-enheter. tanken är att användaren inte ska behöva bekymra sig över sådant och egentligen har jag inget behov av det i det här läget. Men att inte kunna ha kontroll över dom fysiska aktivitetsfilerna, loggfilerna eller skärmbildfilerna stör mig och jag har svårt att släppa det. Hittills har jag dels laddat upp aktiviteterna till Strava och Garmin Connect och dessutom sparat filerna med själva rådatat i lokalt på min dator för att ha om dessa tjänster skulle upphöra. När jag nu tvingas släppa den biten är det ovant men jag kanske kommer kunna sluta med det kontrollbehovet även om det som sagt stör mig.

Men det här är fantastiskt. Det kommer göra Zwift tillgängligt för ännu fler som inte vill eller kan skaffa en kraftfull speldator. Allt fler trainers får stöd för Bluetooth Smart vilket väl kommer vara en liten begränsning ett tag framöver. Har man en trainer som enbart har stöd för ANT+ måste man antingen byta trainer eller skaffa en brygga mellan ANT+ och Bluetooth Smart, typ 4IIII Viiiiva vilket blir en liten merkostnad.

Längtan i kroppen efter löparmodulen i Zwift är rent fysisk. Nu har testversioner av det börjat hamna hos ett fåtal personer på nätet vilket tyder på att det snart borde vara dags, även om det går på tok för långsamt för min rastlösa själ. Det kommer bli stort för mig som längtar efter att åter få komma igång med inomhuslöpningen och där ser jag för egen del en stor vinst med iOS-plattformen. Klart enkelt att kunna ha en surfplatta eller telefon vid löpbandet.

Zwift för iOS beräknas lanseras i slutet av november och det känns rimligt som det verkar fungera nu. Man uppdaterar även companion-appen för iPhone inför det stora släppet så saker är helt klart mycket på gång.

En mycket rolig utveckling. :)

[tags]Cykel, Cykling, Paracykel, Tandemcykel, Zwift, Träning, iOS, iPhone, iPad[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.