När man förlitar sig för mycket på tekniken istället för att lyssna på kroppen

Bild: Zwift-avatar på London-banan

Tekniken har alltid varit central i min träning inom simning, löpning, cykling och rodd. Att mäta träningspass och delmoment för att se förbättringar eller försämringar är ett måste för mig.

Samtidigt har jag tränat så mycket så att jag borde kunna säga när tekniken faktiskt inte funkar som den ska. Men då har jag istället tänkt att det är något fel på kroppen.

Det började för några veckor sedan med att min kraftkurva sjönk markant när jag cyklade. Det handlar helt enkelt om hur många watt jag får ur benen när jag trampar. Effekten mäts i mina pedaler eller i min trainer. Jag började göra tester mellan dessa båda men jag tror att jag gick vilse i testandet eftersom jag måste engagera familjen för att avläsa resultaten och ändra effektkälla etc och det är väl inte helt lätt med en familj som generellt är måttligt intresserad av att hjälpa till. När allt fungerar går det bra, men när jag behöver lägga ner lite tid på att undersöka saker, blir det svårare.

När det var race i onsdags slet jag som ett djur. Med tanke på hur kroppen kändes och hur svetten rann, borde det ha gått ganska bra. Givetvis krampade benen i backarna mot slutet, precis som dom ska göra, men när jag såg resultatet häpnade jag. 216 watt i medeleffekt och med hög puls. Jag tänkte att OK, hela familjen är mer eller mindre förkylda och snoriga och även om jag inte känner något speciellt så har jag väl en infektion i kroppen.

När jag körde igår igen slet jag kanske inte som under ett race, men det kändes bra och jag tryckte på som under ett bra tempopass. När jag sedan läste av resultatet började jag äntligen inse att sådär dåliga resultat är inte möjligt ens med en kännbar sjukdom i kroppen.

Jag har tidigare skruvat isär mina Garmin Vector-pedaler för att plocka ur mitt eget hår som snurrat in sig i pedalerna och då har effekten rättat till sig. Nu fanns inget hår insnurrat i spindeln vilket kändes konstigt. Men jag tog fram mitt andra par effektpedaler som jag normalt sett använder till mina piloter och körde ett nytt pass idag och se då började det hända saker. :)

Idag körde jag ett pass på London-banan och jag förstod direkt att problemet hade varit tekniken. De andra paret effektpedaler visade jämnare och högre effektvärden efter kalibrering och var inte lika fladdriga i effekten. Efter avslutat pass hade jag också plötsligt en medeleffekt på 228 watt och det stämde betydligt bättre med min fysiska insats.

Nu återstår bara problemet att försöka utröna vad som är fel med effektpedalerna. Förhoppningsvis räcker det med att ta isär dem helt och hållet och hitta hår och damm som inte syns utifrån. I värsta fall har dom gjort sitt och givetvis har garantitiden gått ut. Men ett problem i taget. :)

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.