Ny hårddisk, Apple Time Capsule

Apple Time Capsule är en genial uppfinning och det är mäkligt att detta inte finns lite enkelt och integrerat i Windows.

En router med inbyggd hårddisk med stöd för Time Machine, en inbyggd backupfunktion i Mac OS X.

Routerfunktionaliteten har allt man kan önska sig i form av inställningar och föräldrarkontroll. Med hjälp av USB-port kan man ansluta skrivare eller ytterligare hårddisk till enheten.

Nätverkshårddiskfunktionerna är förutom Time Machine klart mer simpla. Man kan bara dela ut en volym och den medger inga privata hemmakataloger för olika användare så grundtanken är en backupplats och gemensam lagringsplats.

När man aktiverar Time Machine på sin Mac sköts backupen regelbundet och helt automatiskt i bakgrunden. Först tas en full backup och därefter tas så kallade inkrementella backuper då bara förändringar sedan senaste backupen tas till vara.

Vid en eventuell crash kan man återställa sin Mac från säkerhetskopian och man kan då välja från vilket datum man vill återställa. Just detta hoppas jag att jag slipper uppleva.

Ska man säga något negativt om Time Capsule så är det väl att max lagringsutrymmet är 2TB och den har bara en disk i sig som alltså inte speglar data på disken. Det ger således en extra lagringsplats men ingen utökad säkerhet. Men sannolikheten att både ens dator och backupstation ska gå sönder samtidigt måste nog anses som väldigt liten.

Nu står den i mitt nätverk och jobbar in de första säkerhetskopiorna samtidigt som den nu aggerar router för vår internetförbindelse.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Posted from .

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.