Trekker, talande GPS för synskadade

Idag har jag varit på hjälpmedelsföretaget Polar Print för att återlämna ett hjälpmedel jag haft till låns för utvärdering under en veckas tid. Hjälpmedlet heter Trekker och kommer från företaget Visuaid.

Trekker är ett talande GPS-baserat orienteringshjälpmedel för synskadade. Utrustningen består av en ”sele” eller band man hänger över axeln. Längst ner på den sitter en HP handdator i en plasthållare, på mitten sitter en GPS-mottagare och högst upp sitter GPS-mottagarens antenn samt en liten högtalare. Det är ingen tung utrustning med en röra av remmar och kablar.

Själva handdatorn är som sagt av märket HP och utrustad med pekskärm. För att det ska fungera för synskadade har Visuaid verkligen tänkt till! På skärmen sitter en tunn plastfilm med små stansade runda hål i tre lodräta rader. Meningen är att man ska peka i dessa hål för att peka exakt på rätt ställe på skärmen.

I själva handdatorn som kör operativsystemet Windows CE körs sedan en speciell programvara som heter Trekker. Dels fastställer den de förutbestämda positionerna på pekskärmen så att de kan användas för inmatning av text. De fysiska knapparna längst ned på PDA’n styr också själva systemet.

Trekker kan läsa upp vilken gata man befinner sig på och vilken korsning man närmar sig. Den beskriver korsningens struktur, det vill säga om det är en trevägs eller fyrvägskorsning samt läser upp alla alternativ i korsningen med gatunamn från vänster till höger. När man passerat korsningen plingar Trekker till och meddelar vilken gata man valt som bekräftelse.

Så nu har jag alltså haft detta system till låns en vecka och trots att det är lite byngligt att hålla på med och hänga på sig och ladda och att batteritiden är begränsad så har jag bestämt mig för att försöka söka en sådan pryl som hjälpmedel. Underbart att i många fall i fortsättningen slippa fråga folk på stan om vart man är och hur man kommer till en bestämd adress. Det blir inte helt sällan alldeles galet!

Ännu så länge pratar den bara engelska vilket gör uttal av svenska gatunamn ganska kryptiska, men det är en vanesak. Dessutom lär svensk översättning komma inom kort och då kan detta bara bli ännu bättre!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.