Grabbtur till Rånö

Jag, Joche och Kenny lastade båten med mat och öl och begav oss mot Rånö.

Vi kom iväg vid 3-tiden på lördagseftermiddagen och hade bokat bord på Rånö Källan. Det var strålande sol och vackert väder men med hot om regn och åska frammåt kvällen och natten. Halvvägs över Mysingen dog maskinen och när jag lyfte motorluckan ångade och pös det ur expansionskärlet — överhättning, inte bra.. Jag förstod genast att det var elfelet jag hittade förra helgensom nu visat sig på riktigt. Helt plötsligt startade åter igen cirkulationspumpen i kylningen och efter påfyllning av sötvatten sjönk tempen igen. Vi tuffade sakta mot Rånö med 100% fokus på instrumenteringen. Två gånger till dog elsystemet innan vi kunde lägga till vid Rånö-bryggan. Två timmar försneade intog vi restaurrangen. Det var mycket folk tack vare det fina vädret och vi dök dessutom på mina föräldrar som tydligen också tänkt äta på samma ställe =) Middagen var guld som vanligt även om Landsortslager från Nynäshamns bryggerier var slut och man fick dricka Mariestad istället =) Enda tråkiga med denna kväll
var väl att man plockade fram storbilds-TV och vred på stora ljudanläggningen för att visa matchen mellan Tyskland och nåt land till som slogs om 3:e och 4:e platsen i fotbolls-VM. Det var alldeles för högt så man inte längre kunde prata normalt. Föräldrar hyschade till och med ner sina skrattande barn och jag blev kastad 25 år tillbaka till min barndom och sportfanatikersläkt där man nätt och jämt fick andas när det var sport på TV. Jag blev lika anti nu som då, så vi tog in notan och lämnade min oas aningens besviken. Annars hade jag nog suttit några timmar till. Vi slog oss ner i båten och drack pilsner och bläddrade i båttillbehörskataloger, fiskade och snackade. Tanken var att tuffa ner mot Nåttarö men under rådande omständigheter låg vi kvar. Dagen efter väcktes vi tidigt, som vanligt i båt av solen som gjorde det olidligt att sova i en båt med ruff och kapell. Fast jag kände mig utvilad och bryggde kaffe, cabbade av kapellet och slog mig ner på akterdäcket (stort nog
för min rumpa typ =)) och drack kaffe och intog sjöfågelsång, kluck och havslukt. När kaffet och frukosten var urdrucken satte jag och Kenny igång att leta elfel. Instruktionsboken med fullgott kopplingsschema låg såklart kvar hemma så vi fick leta utan den. En glappande kabel i sockerbit åtgärdades samt en glappande kabelsko i säkringsdosa fixade vi och efter att ha lagat de två felen hittade vi inget mer som kunde orsaka både instrumenterings- och pumpbortfall. På hemvägen tog vi det lugnt och släppte inte tempmätaren många sekunder åt gången. Maskinen startade snällt och gick och varvade som vanligt så jag hoppas inte den tog någon skada av varmkörningen. Risken finns ju alltid att topplockspackningen dragit och då blir det ju lite trist. Men jag får kolla efter vatten i oljan. Men hem kom vi trots allt utan problem efter ett stopp vid Slangholmarna utanför Yxlö. Där kokade vi färskpotatis och åt sill och köttbullar och drack Fanta och kaffe. Allt till akompanjemang av
havets serenad som jag aldrig kan lyssna mig trött på. Men till skillnad från min sportfanatiska släkt som förstört min barndom, skulle jag aldrig hyscha ner barnen..

[tags]Rånö, Rånö Källan, Nåttarö[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.