RATS – Taltidning i mobilen

qtek-9100Idag har jag fått en provprenumeration på RATS. RATS står för RAdiosända TalSyntestidningar och en mycket trevlig uppfinning. Jag provade detta redan 1996 och då var det en dator som ställdes hem, kopplades in i TV-antennuttaget och varje natt sändes Dagens Nyheter över till datorn. Man kunde sedan läsa tidningen i datorn med syntetiskt tal, navigera mellan artiklar och till och med spara text. Det fanns mycket mer att önska av den lösningen, bland annat var det ett urval av artiklar som sändes, långt ifrån hela tidningen. Och jag som spenderade även då mängder av tid på bussar och tåg ville gärna ha möjligheten att ha det med mig och läsa på bussen. Men det gick inte och det ville man från utvecklarnas håll inte heller veta något av. ”Det är
det ingen som behöver” var budskapet.Nu är det annat ljud i klockan! Nu levereras RATS-tidningen i en mobiltelefon, en Qtek 9100 windows Mobile-telefon. Ett SIM-kortingår och varje natt går telefonen själv ut och hämtar tidningen och man kan sedan lätt läsa den i telefonen. Med betydligt modernare talsynteser än 1996 och man kan till och med välja mellan de välkända rösterna Erik, Emma och ingmar. Verkar mycket trevligt.

problemet kvarstår dock att det fortfarande inte verkar vara hela tidningen som sänds ut. Har inte riktigt fått klart för mig än hur mycket som plockas bort men det är störande. för priset är minsann inte reducerat bara för att man köper en reducerad tidning =)!

En annan nackdel jag ser på en gång är släpandet av ytterligare en telefon. Det finns ingen väl fungerande skärmläsare till mobilen så att man kan nyttja dess övrigt förträffliga funktioner så som adressbok och kalender och då måste man ha med sig det också. Och så MP3-spelare och allt ska laddas och vara fulla med ström på morgonen — och få plats i fickorna. För att inte tala om alla headset som trasslar in sig i varandra.

Men jag ska testa detta en månad får vi se vad jag tycker.

[tags]Mobiltelefon, Mobiltelefoner, Qtek, RATS, Taltidning, Taltidningar, Dagens Nyheter, DN[/tags]

Stockholm, Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.