Trekker Breeze, talande GPS för synskadade

Nu har det kommit ytterligare ett GPS-baserat orienteringshjälpmedel för synskadade. Den första jag hade äran att lägga vantarna på kom 2001 eller 2002 om jag inte minns fel och heter Trekker från företaget Humanware. Den är baserad på en handdator med operativsystemet Windows Mobile, eller Pocket PC 2002 som det väl hette i den första versionen. På den vanliga pekskärmen som seende pekar på med pennan har man trätt på en tangentbordslayout som petar på rätt ställe på skärmen när man trycker på knapparna. Den har väldigt många funktioner men allting pratar, när man närmar sig en korsning eller en intressepunkt såsom en restaurrang eller butik, så läser den inbyggda talsyntesen upp all information istället för att man ska få informationen via pilar och en kartbild. Trekker kan också hjälpa till att orientera i skog och mark genom att man sätter ut referenspunkter som man sedan kan bli guidad till och få veta var dom finns i förhållande till än.

Sommaren 2007 släpptes en ny programvara som man installerar i en vanlig mobiltelefon. Företaget Wayfinder Systems har tillverkat navigatorer för mobiltelefoner och handdatorer och nu släppte man även en produkt som heter Wayfinder Access som är i princip samma produkt men mer textbaserad där man ska få samma information som i en kartvy men i text istället. Detta kräver att man som synskadad redan har skärmläsare och talsyntes i sin telefon som läser upp texten som dyker upp på skärmen.

Och på Hjälpmedelsmässan ID-dagarna 2008 visades en uppfäljare till Trekker Pro som heter Trekker Breeze, även den tillverkad av företaget Humanware. Trekker Breeze är tänkt som en enklare variant av deras tidigare Trekker Pro, med färre knappar och färre funktioner och ett enklare gränssnitt. Maskinen är nu en specialkonstruktion som jag tror har Linux-kärna i grund och botten med tanke på snabbhet och stabilitet. Den har också numera inbyggd GPS-mottagare istället för som tidigare en extern. På gott och ont, en intern mottagare tycker jag ger lite sämre prestanda och man kan inte ha maskinen i fickan eller bältet utan så högt och fritt placerad som möjligt. Men klart enklare att hantera än blåtandskopplade trådlösa mottagare som tidigare.

Trekker Breeze kan nu även spela in en promenadslinga man går tillsammans med någon och man kan sedan välja att följa den vid ett senare tillfälle och få information om när det är dags att svänga, åt vilket håll och hur mycket. Och man kan som tidigare spela in egna intressepunkter längs vägen som navigatorn spelar upp när man passerar dem.

En trevlig utveckling således som gör orientering både i stan och i naturen enklare och mer säker även för en synskadad. Bara det att alltid få veta vilken gata man befinner sig på och vilka gator man har framför sig minskar osäkerheten och rädslan att gå vilse. Nackdelen med alla dessa navigatorer är att de fortfarande baseras på bilkartor som inte innehåller någon information om gångvägar, parker, trappor och liknande information i ens miljö som är mer specifikt intressant för en fotgängare. Man blir alltså guidad som om man skulle köra bil vilket inte alltid är helt rätt. Så man kan inte blint följa instruktionerna man får. Dock blir man inte ledsagad ut på motorvägar vilket man väl får vara tacksam för :-) Ett orienteringsprojekt pågår i Stockholm, göteborg och Malmö där man med en databas innehållande al sådan information, GPS- och gyrobaserad lösning ska försöka kompensera även för dessa brister men detta känns lite för lokalt. Enda vättiga lösningen tror jag ändå är att sådan information kommer in i
de vanliga digitala bilkartorna vilket även skulle kunna användas av turister, cyklister och andra och inte bara synskadade. Annars kommer den lösningen att dö. Men, man bevisar att det går, och det är det som för utvecklingen frammåt.

[tags]Humanware, Trekker, Trekker Breeze, Wayfinder, Wayfinder Access, GPS, Navigator, Navigering, Kartor, Mobiltelefoni[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.