Låt den rätte komma in

lat_den_ratte_komma_in_3Idag har vi sett filmen ”Låt den rätte komma in” som baserar sig på boken med samma namn av författaren John Ajvide Lindqvist. När vi fick veta att filmen skulle gå upp på bio den 24:e oktober läste vi genast ut boken. Läs mer.

Boken är en grymt sorglig berättelse om 12-åriga Oskar som är mobbad i skolan. Har han en mamma som inget märker och inga vänner och han har aldrig vågat ge igen men han fantiserar om revansch.

En ung flicka som heter Eli flyttar in i Oskars port och dom blir genast vänner. Samtidigt börjar en del grymma mord inträffa och det visar sig att Eli inte är flicka och inteheller vanlig. Hon är vampyr och egentligen pojke men blev stympad och smittad och lever nu på blod.

Eli uppmanar Oskar att ge igen, att slå tillbaka — hårt. Hon lovar honom att hjälpa honom om det blir värre.

Oskar börjar ge igen och slår tillbaka och han upptäcker snart att han inte längre behöver ”pissbollen” som han haft för att skyla att han kissar på sig.

Det faktum att Oskar börjat slå tillbaka resulterar till slut i att hans plågoandar försöker dränka honom i simhallen. Eli som bestämt sig för att ge sig av, återvänder i sista stund, tar sig in i simhallen, dödar hans plågoandar och ger sig av tillsammans med Oskar.

Filmen liksom boken är grymt sorglig och djup, känslomässig och fin i all sin grymhet. En stark vänskap mellan två ensamma och utsatta barn. Filmen var mycket välgjord och inte så frossig i äckliga detaljer. Trots det är nog 15-årsgränsen väldigt lämplig. Stort plus i kanten för ljudeffekterna av vampyr som dricker blod och liknande. Filmen följer boken väldigt bra och även om en del bitar såklart är utelämnade är det inget man stör sig på. Som en del källarscener med boffande ungdomar som skulle krävas mer bakgrund för att ha någon begriplig betydelse, eller den man som Eli flyttar in med, när han dör och blir en zombie som antagligen skulle bli för smaskigt i äckel eller direkt töntigt.

Mycket bra film med stort och djupt allvar och en tår då och då. En film som berör och väcker tankar och frågor, vad hände sen och så vidare, är en bra film. För att inte tala om barnskådespelarna som var helt enormt duktiga!

Så bortsett från att jag nu avslöjat allt, så uppmanar jag ändå, gå och se den!!

Trailer:

[tags]John Ajvide Lindqvist, Låt den rätte komma in, Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Vampyrer, Vampyrfilm, Film, Bio[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.