Bygga mediadator del V

fic-spectra-sp-945ef-htpc mediacenter_remote_control

Så, nu är HTPC’n placerad under TVn och inkopplad, till TVn via DVI->HDMI för tillfället och till vår förstärkare med optisk kabel. Alla kanaler är funna och det mesta fungerar bra. En sådan här lösning har ju nackdelen med sig att det blir mer kablar och mer mskiner att slå på och således mer strömförbrukning. Det blir ju ett par moment till att först starta förstärkaren, datorn och sist TVn och sedan ska Media Center starta och det blir minst tre fjärrkontroller till TV, förstärkare och dator.

Jag tror inte vi kommer använda detta som primär TV-lösning men det finns ju en del tunga fördelar med inspelning av program och serier samt musikhanteringen. Jag har inte hunnit läsa på vad som händer om man samlar på sig ett gediget bibliotek av inspelade program om man någon gång behöver ominstallera och flytta över saker på annan hårddisk. Någon kanske kan upplysa mig?

Sedan har vi lite problem med bilden på LCD-TVn. Den blir antingen för stor eller för liten och vi får inte riktigt till det. Gör man bilden stor nog så att TV-bilden ser OK ut, syns inte startrad och sidopanelen i Vista. Och rättar man till det så blir TV-bilden för liten och konstig. Jag ska prova att köra VGA-kabel mellan dator och TV istället för DVI->HDMI så får vi se om problemet löser sig men såklart hade jag ingen VGA-kabel hemma. Men det kan lösa problemet om man ansluter den som en dator och inte via HDMI. Då kanske ävenproblemet löser sig att det går segt på vår Samsung-TV att bläddra från TV, via Ext1 och ext2 till HDMI-input vilket tar minst 3 sekunder per steg. Samsung är tydligen ökända för det.

Problemen var tyvärr inte riktigt slut där. Lådan vi köpte var en HTPC-låda som var förberedd med moderkort och nätagregat och både knappar på fronten för rec, play, stop, spola etc. Den har även inbyggd IR-mottagare för fjärrkontrollen samt LCD-display och FM-sändare/mottagare för trådlöst tangentbord. Vi köpte dessutom samma tangentbord som man visar på produktbilden eftersom man tyckte att det skulle både underlätta och att detverkade vara ett bra tangentbord med inbyggd styrpinne.

Det mesta fungerade direkt vid installation. TV-kortet och WLAN-kortet krävde såklart drivtrutiner men

IR-mottagaren detekterades direkt. Det som inte fungerar är LCD-displayen och den inbyggda FM-sändaren vilket får till följd att man måste använda den medföljande USB-dongeln till tangentbordet. Det kan tyckas fånigt men det är småsaker som irriterar och man köper ju låda av den typen enbart för att det mesta ska finnas och fungera. Vad LCD-displayen ska kunna visa är oklart men min förhoppning var att man kunde styra inspelning och lite sådant om TVn är upptagen med annat.

LCD-displayen är förmodligen den okända enhet som dyker upp i Vista och på den medföljande skivan finns bara drivrutiner för 32-bitars operativsystem och trots avancerat googlande verkar det inte finnas någon 64-bitarsversion. Alternativen tycks då att antingen byta till 32-bitars Vista vilket är en extra utgift eller leva utan display. Men det är samma som med tangentbordet, att man köpt den för att få funktionen och det är lite för frustrerande att det inte fungerar för att man ska kunna låta det vara.

Fm-sändaren hittar jag inte i enhetshanteraren där jag tycker den borde dyka upp. Så antingen visas den inte eller så dyker den upp först efter installation av drivrutin. Manualen är ganska sparsam därvidlag. Tangentbordet är i vart fall på 2,4ghz precis som det ska vara. Har till och med monterat av fronten och tryckt direkt på connect-knappen för att vara säker på att den trycks in ordentligt ifall plastknappen på fronten inte skulle trycka på knappen ordentligt. Men det gör ingen skillnad.

Sedan tycker jag Media Center verkar lätt bristäfllig. Den kan inte importera ens DVD-filmer, inte ens i något superlåst format och det så kallade programbiblioteket där det ligger några fåniga spel där jag skulle vilja lägga till Spotify går inte att lägga till nya program i. Där skulle man kanske också vilja ha MSN, iTunes och liknande.

Målet är nu att en sista gång försöka kontakta FIC för att se om de vet något. Deras sajt var ganska innehållslös när det gäller just den här modellen såklart.. Annars är det bara att nedgradera till 32-bitars Vista för att åtminstone få hårdvaran att fungera som det är tänkt och sedan leva med resten. Men till att som många HTPC-fantaster påstå att det här är lätt, smidigt och en oslagbar lösning är det en bit kvar. Och just detta gör att jag ännu mer undrar varför det inte säljs mer färdiga lösningar. Fortsättning följer =)

Läs även:
* del 1
* del 2
* del 3
* del 4

I del 3 finns även specifikation på utrustningen vi slutligen valde så är du intresserad av det rekommenderar jag att du läser där.

[tags]Datorer, HTPC, Windows Vista, Vista, MediaCenter, Media Center[/tags]

5 reaktioner till “Bygga mediadator del V”

 1. Fick just bekräftat från FIC att 64-bitars Vista inte stöds och det finns ingen lösning annat än att köra 32-bitarsversionen. Den inbyggda FM-transceivern borde funka även under 64-bitars Vista eftersom den inte kräver några drivrutiner men bevisligen fungerar det inte. Riktigt störande.

 2. Som sagt, testa med VGA så får du nog bort overscan på bilden (TV overscannas normalt enligt standard). Det borde gå att dra ner överscanningen även på andra ingångar, men det hänger på drivrutinerna för grafikkortet, kommer inte ihåg vad det satt för något på ditt moderkort. Både ATI och nVidia har lösningar för detta.

  Tangentbords-sändaren *tror* jag skulle dyka upp som ett tangentbord. I linux registrerar sig min dongel som ett USB-tangentbord och ingenting annat.

  Personligen skulle jag skippa displayen även om det känns surt. Ni kommer ändå inte få någon överskådlighet för att regga inspelningar och liknande. Bättre då att fixa en plugin till MC så ni kan ställa in inspelningar via ett webbinterface. Jag vet att det finns. (den metoden är oslagbar, använder den jämt själv)

  I övrigt håller jag med om att MC verkar sakna många av de funktioner man vill ha, såsom att rippa CD och DVDer så man kan packa undan skivorna i lämpligt förråd. Men det är möjligt att det finns plugins för detta med. Rekommenderar lite surfning på minhembio.com, där hittar jag ofta svar på mina funderingar ;-)

  /Egge

 3. Jo det går ju att ändra. Man får väl helt enkelt testa och se vad som händer, long way dit bara.. Sedan kan man ju lägga till bevakade mappar och jag antar att den reagerar när man lägger filer där. Men det där är ju inget MS-fenomen, iTunes är ju tyvärr lika jobbig.

 4. Man kan ju WMC tala om var programmen ska sparas så det borde ju rimligen gå att bara ta backup på den katalogen och peka ut den på samma sätt igen på en ny installation, men eftersom det är windows så lägger den säkert till nån styr-meta någon annanstans som ställer till det – annars skulle man ju rimligen också kunna addera egna filer i mpeg-format till TV-mappen…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.