Vårrusta båtar del IV

Nu är båten äntligen klar och redo för sjösättning, åtminstone så långt som jag kommer nu. Nu återstår bara montering av drevet och sedan är det klart! Det känns väldigt skönt!

Idag åkte vi ut ett litet gäng. Vädret var vackert och klarblå himmel med sol, men det blåste ganska mycket och ganska svalt. Vi frös alla ganska mycket. Men ändå skrapade vi först badplattformarna med hjälp av varmluftspistol för att få bort de sista resterna av lack vilket inte var så mycket som satt kvar av sig själv. Därefter slipade vi med maskin och sist med fint papper. Det var inte så svårt att få trät väldigt fint. Sedan oljade vi över och undersida med teakolja och första gången sög trät åt sig som en svamp och från att ha varit ganska grådaskigt och trist mörknade det och blev väldigt fint. Vi fick olja det två gånger och ösa på ganska ordentligt innan det var ganska mättat.

Om inte ännu större skillnad syntes på trälisten som går runt hela båten. Där kapellet tar slut, runt hela vindrutan var trälisten väldigt grådaskig och trist och alldeles fnasig och torr. Ansatt av väder och vind, fart och stänk av saltvatten. Den slipade vi med fint papper och oljade även den och blev otroligt fint. Ska bli kul att se hur det blir när det får stå och dra åt sig lite ett par dagar. Får se om man behöver olja det igen eller om det räcker.

Till och med den lilla träplattan där akterlanternan sitter monterad på samt knapen i fören fick sig en genomgång och vi var ganska överens om att mängden trädetaljer på den här båten var alldeles tillräckligt. Dels var det i ganska fint grundskick och kunde fräschas upp med ganska små insatser, dels hann man inte tröttna och känna det som ett måste innan det var klart =). Och jag älskar jobb där man snabbt ser resultat. Att vaxa, olja och liknande tycker jag är kanon eftersom man ser en direkt förbättring.

Vad som återstår nu är att städa maskinrummet och göra det skinande vitt och rent. Torka bort allt oljespill och smuts. Det är inte bara bra för brandrisken utan också trevligt om man måste sitta där att kunna kräla runt i ett rent motorrum utan att behöva skita ner sig mer än nödvändigt. Sedan ska vi dammsuga ur båten och torka durkarna med såpavatten.

Ich slutligen ska det bli väldigt spännande att se hur lättstartad hon är efter vintervilan och gissa om jag ser fram emot att kunna vråla iväg ut över vågorna igen!

Men även om det var kallt fick vi allt gjort som vi tänkt och med bra flyt. Att grilla korv nere vid bryggan och värma sig med gott kaffe är inte heller helt fel.

[tags]Båt, Båtar, Båtliv, Windy, Windy 22, Marina, Varv, Bottenmåla, Bottenfärg, Vax, Vaxa, Teak, Träolja, Slipa, Skrapa, Vår[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.