Tvärflöjt

Yamaha tvärflöjt

Efter många års uppehåll har jag äntligen peppats att åter skaffa en TvärflöjtW!

Det började i mars 1994, på min födelsedag faktiskt. Nej, jag fick ingen tvärflöjt men jag fick min syster att låna ut sin ögonsten vilket var mycket stort. Hon hade inte spelat en ton på evigheter och den bara låg och jag ville lära mig. Jag lyssnade mycket på klassisk musik ett tag, jag var i det modet =) Dels hittade jag ett jättefint stycke i E-moll på en av mina samlingsskivor och dels blev jag ”presenterad” för James GalwayW som är en stor flöjtist från irland. Hans musik berörde mig djupt, det var nog både sorgen, harmonin och glädjen i någon konstig smärtsam blandning som gjorde att jag blev helt såld. Då bestämde jag mig!

Innan jag tog lektioner lärde jag mig spela på egen hand. Har väl inte haft särskilt svårt för instrument. Allt började med trummor och bas men gick fort över till gitarr eftersom bas var ett tråkigt instrument att spela ensam. Så länge man spelade i band och kunde riva av blues-12:or gick det ann. Men ensam hemma i pojkrummet fanns ingen överlycklig musiklärare på piano och med tårar i ögonen, och en galen trummiskompis =)!

När jag tog mina första privatlektioner kunde jag redan spela det där fina stycket i E-moll fast långsamt och inte i de höga oktaverna. Jag kunde också spela ”ut i vår hage”, ”Annies Song” och ”Vyssan lull” men var direkt kass på andningsteknik och blev alldeles för fort andfådd.

Så mina första lektioner gick åt att lära sig andas i spelandet, blåsa ”luftsnålt”, hålla långa toner och andas in fort mellan tonerna utan att att bli andfådd. Jag lärde mig också att blåsa både 2 och ibland 3 oktaver på vissa toner och jag fick till slut ett bra flyt. Någon ”Humlans flykt” blev det inte på långa vägar även om jag flitigt övade skalor =).

Allt underbart är kort. rätt vad det var skulle syster ha tillbaka sin flöjt vilket man ju får respektera även om jag tvivlar på att hon spelade särskilt många toner efter heller. Enda felet var att jag var fattig och en flöjt var väldigt dyr och det tog slut där.

…Tills idag! Eller rättare sagt så har jag i långa perioder varit på gång men det har aldrig blivit av. Jag har till och med då och då ringt runt och till och med varit och tittat för några år sedan. Avskräckt av priset eller tvivel på min egen förmåga att lära igen, eller både och.

Men igår ringde jag runt igen och bestämde mig. Men det fick bli en kompromiss, en väldigt väl bevarad begagnad Yamaha skolflöjt som ny kostar en bit över 6000kr köpte jag för 3500kr, nyjusterade ventiler och tätad och helt genomgången av blåsinstrumentsexpert. Flöjten har inte en skroma och är inte det minsta sliten. Så jag tror den kommer duga mycket bra åt mig! En liten skada i tyget i väskan är det enda som vittnar om att den är använd.

Jag blev glad när jag monterade ihop den. Det gick inte på en gång men när fingrarna fått leka en stund kom det tillbaka, sakta men säkert. Först Gubben Noak, Blinka lilla stjärna och till slut Annies Song! Det kändes fysiskt i hela kroppen. Jag känner att jag tappat mycket av både teknik att andas och i fingrarna. Kanske tar jag aldrig igen hur det var då. Men nu kan jag åtminstone åter igen njuta av ett av världens vackraste instrument! Visst, jag får åter börja att nöta skalor och grepp och kanske måste jag ta någon lektion igen. Men snart kommer stycket i E-moll, i först låg oktav och sen hög. När jag kan det, skriver jag igen!

[tags]Musik, Musikinstrument, Instrument, Blåsinstrument, Tvärflöjt, Flöjt, Sopranflöjt[/tags]

4 reaktioner till “Tvärflöjt”

 1. Kul att läsa. Sitter också i tanken att ta upp spelandet igen. Jag har tittat lite på vilken nivå jag ska lägga mig och är lite kluven. Ska jag dedikera mig och skaffa något som verkligen sjunger eller kan man nöja sig med en ”instegsmodell”?
  Är ju alldeles för kräsen när det kommer till ljudkvalité…
  tack för trevlig läsning, det väcker minnen!
  jag har också en melodi som jag vill lära mig: musiken som spelas under eftertexterna till Babar (tecknade barnprogrammet).

  1. Hej och kul att du hittade hit :)

   Beror kanske lite på vilken nivå du var på när du slutade spela? Jag var väldigt basic och därför valde jag en instegsmodell av flöjt. Tyvärr, lite som det brukar vara och som jag anade, var jag väldigt energisk i början, tog lektioner och övade mycket. Men som så ofta annars har det åter igen allt mer runnit ut i sanden. Jag vet att jag borde tagit fler lektioner för att ha kommit igång ännu bättre.

   Lycka till i letandet och berätta gärna hur det går och vad du väljer :)

 2. Hej.
  Googlade på tvärflöjt och hamnade på din blogg. Du kanske kan hjälpa mig. Fick en tvärflöjt i julklapp, har inte spelat på 20 år. Till min stora förvåning har jag glömt fingersättningen och var tonerna är. Trodde det var som att cykla, ingenting man glömmer alltså. Men icke. Jag kommer inte ihåg. Vet du om det finns ngn bra sida på nätet där jag kan hitta detta? Kan naturligtvis köpa en bok, men inte just idag.
  Hälsningar Tove, Enskede.

  1. Hej Tove, trevigt att du hittade hit! När jag köpte flöjt i somras hade jag inte heller spelat på nästan 15 år tror jag. När jag började satt en del kvar i fingrarna men något kändes fel. När jag tog min första flöjtlektion sen visade det sig att jag höll fingrarna ett steg fel på klaffarna.

   Klart jag kan leta efter en sajt med bra bilder med dom rätta greppen om du inte redan hittat något.

   Inte lätt att beskriva med ord men vänster hands pekfinger ska ligga på andra klaffen, sedan en klaff mellan och sedan långfinger och ringfinger på de två efterliggande klaffarna. Lillfingret på den stora klaffen och tummen på de andra två klaffarna på andra sidan flöjten eller hur man ska säga. Det faller sig naturligt med tummen.

   Höger hands pek, lång och ringfinger på de tre sista klaffarna på flöjtens mittendel och lillfingret på första klaffen på foten så att säga.

   Hoppas det hjälpte? Annars får du höra av dig så hjälper jag gärna till. Är själv enormt glad att jag tog upp spelandet igen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.