Ny mobiltelefon, Nokia N86 8MP

Nokia N86 8MPSå var det då åter dags att i tjänsten byta mobiltelefon. Min ”gamla” Nokia N82 säljs som begagnad och har varit en bra trotjänare och jag kommer faktiskt sakna den. I vintras gjorde jag ett kort byte till en Nokia N85 men det blev en kort vänskap innan jag bytte tillbaka till N82 igen. Den vann på de flesta punkter, knappar, snabbhet. Det enda jag saknade från N85 var egentligen de tidsstyrda profilerna.

Eftersom jag jobbar bland annat med anpassning av mobiltelefoner för synskadade, utrustar dem med tal och förstoring och även ibland punktskriftsstöd, är det bra att då och då hålla sig uppdaterad. Det var länge sedan det var förenat med någon större upphetsning att öppna en mobiltelefonkartong och ”flytta in” i mobilen. Numera är det bara jobbigt. Känns som att bo i flyttkartonger hemma. Man hinner liksom inte riktigt flytta in lagom tills det är dags att flytta ut igen. Dagens mobiltelefoner är ju skapade för att kommunicera. Ändå tycker jag dom är bitvis urusla på det. Det enda som lätt går att ta backup på i dessa moderna Symbian 60-telefoner är egentligen adressboken. Markera alla poster och kopiera dem till minneskort. Stoppa i minneskortet i den nya telefonen och kopiera kontakter till telefonen. Det är väldigt lätt. Därefter får man ändå sitta och skapa om sina kontaktgrupper med familj, vänner och kollegor.

Däremot är det inte lika lätt att ta backup på sina SMS- och MMS-meddelanden. I vad mån det funkar, måste man använda Nokias PC Suite som rent allmänt är en katastrof enligt min mening. Samma sak med kalender och de ord man själv lagt till i T9-ordlistan. Finns inget lätt sätt att få det över till en annan telefon. Det hade varit så lätt att skapa en inställning för respektive program i stil med ”spara data på minneskort” eller som i adressboken ”Kopiera till minneskort”.

Numera grämer jag mig mycket när jag måste byta mobil för att hänga med i utvecklingen av hjälpmedlen för mobiltelefoner och kunna vara med och beta-testa programvarorna. Jag har redan en gång valt bort alternativet att ha en privat mobil och en tjänstetelefon av det enkla skälet att man då ska bära, ladda och svara i två telefoner när man redan idag kan få lätt teknikpanik av allt som piper och blippar och alla sätt vi kan söka varandra på. Fast ibland undrar jag om vi på något vis ändå inte är mycket längre ifrån varandra än tidigare?

Nåväl. Jag har väntat in i det längsta med att byta mobil. Jag har inte tyckt att det funnits någon värdig ersättare till Nokia N82 och Nokia E51 som hittills varit mina stora favoriter. Nokia N86 fick bli en kanditat.

Nokia N86 tycker jag påminner väldigt mycket om Nokia N85 i sin design — såklart =) Klart förbättrad knappsats där faktiskt alla knappar är lätta att känna och bra storlek på. Nackdelen med dessa musikmobiler tycker jag är lurarna. De här in-ear-hörlurarna sluter så tätt att ens egen röst ekar i huvudet när man pratar i telefon och allt ljud runt omkring blir avskärmat. Och för att använda dem som bara headset är det på tok för mycket kablar. I det fallet saknar jag det rena gamla headsetet med en mikrofon mitt på kabeln och bara en hörlur. Det här trasslar in sig och ”tussarna” på hörlurarna fastnar i jackor och annat och efter 2 minuter ramlade den första tussen av.

För min personliga del är telefonen inte lösningen på alla problem. Även om telefonen har många och bra funktioner är det alldeles för jobbigt att ”flytta in” i mobilen och alldeles för jobbigt att ta backup och flytta ur. Telefonerna har blivit små datamonster men brister i den viljan. På min PC är filen med kalenderposter och epost och adressbok lätt att komma åt och säkerhetskopiera utan extra program. Mina internetfavoriter kan jag lätt komma åt för att säkerhetskopiera eller ta till annan dator. Kort sagt, telefonerna inbjuder till att använda dom mycket till allt men är inte redo att hantera konsekvenserna av det ännu.

[tags]Mobiltelefohn, Mobiltelefoner, Mobiltelefoni, Nokia, Nokia N82, Nokia N85, Nokia N86, Nokia E51, Symbian, Symbian 60, Symbian S60, Nuance, Talks, Wayfinder, Wayfinder Access, GPS, Skärmläsare, Synskada, Synskadade, Funktionshindrad, Funktionshindrade, Funktionsnedsättning, Blind, Blinda, Tillgänglighet[/tags]

Stockholm, Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.