iPhone 3GS – ett första intryck

iPhone 3GS 20090608 300x255Jodå, jag befinner mig faktiskt egentligen fortfarande i väntans tider. Jag beställde min iPhone 3GS den 20:e augusti och som alla ni som också väntar vet, så råder en ngåot högre efterfrågan än vad man kan/vill leverera.

Men idag kom besked från vår leverantör att vårt företags ena exemplar hade inkommit, 16GB-versionen men att min 32GB fortfarande inte kommit. Eftersom jag är lite ivrig av mig så får kollegorna som ska ha den här vänta en smula tills jag lekt lite och med lite tur fått min egen =).

Det man spontant känner när man tar i en iPhone för första gången är en grym kvallitetskänsla! Jag har med för lov sagt haft ett antal telefoner genom åren och dom har alla känts plastiga och gått sönder lätt. Det har knakat i skalet när man tryckt på knappar eller hållit den i handen. iPhone är ett stycke tunn metalls om känns ”mjuk” i handen och här är det inget som knakar när man håller i den! Samma känsla går igen enda från kartongen den ligger i, till batteriladdare och hörlurar. Smått men rejält och ger en känsla av hållbarhet.

Hur iPhone är att jobba med visuellt kan jag såklart inte svara på. Däremot kan man konstatera att Apple har tagit det är med pekskärm och tillgänglighet till en helt ny nivå. Man har inte bara bevisat att det går, utan att man verkligen KAN. Det får mig att tänka på killarna på brandstationens fina citatet från TV-serien Nile CityW: ”pojkar vill, killar kan” =).

Det härmed att hantera pekskärm när man inte ser är inget nytt i sig. HumanWare löste deti sin produkt Trekker som bygger på en handdator med pekskärm. En applikation såg till att det fanns bestämda pekpunkter och sedan gjorde man ett ”fodral” man trär över handdatorns pekskärm med taktila knappar man som icke seende kan trycka på och på så vis ”peka” där man önskar.

Problemen fanns såklart. Så fort en ny handdator lanserades — och dessa är ju ganska kortlivade — passade inte längre ”fodralet” och handdatorn hade fått en nyare version av sitt operativsystem och applikationen var tvungen att skrivas om. En massa problem som fördröjer utvecklingen. Men man löste det på ett bra sätt efter givna förutsättningar.

Apple är själva tillverkare av både datorer och numera telefoner. Dom är unika eftersom de själva bygger in en så kallad ”skärmläsare” i operativsystemet på sina Mac:ar och nu också i iPhone.

Skärmläsaren heter VoiceOver och den finns alltså redan förinstallerad, bara att starta och köra. Tänket är likvärdigt det HumanWare hade. Det finns inte så många sätt att lösa det på =). Skärmläsaren VoiceOver definierar om pekfunktionerna på skärmen så att en icke seende kan orientera och använda pekskärmen.

Kort kan man säga att skärmläsaren läser upp det fingret pekar på. Man kan föra fingret över skärmen och en syntetisk röst läser upp ikonens namn. Vill man starta ett program, dubbelklickar man med fingret på skärmen. Att skriva och slå nummer fungerar på liknande sett. Man söker rätt på rätt bokstav eller siffra med ett finger och när man funnit det man söker, lägger man ner ett andra finger var som helst på skärmen så skrivs bokstaven eller siffran. Alternativt dubbelklickar man när man funnit rätt tecken.

Visst, det blir ytterligare något långsammare än hur en seende kan jobba, och invänjningsstreckan kanske är något längre men det går att få upp en snabbhet som är klart acceptabel och man lär sig ungefär var på skärmen man har sina program på de olika hemskärmarna och var ungefär bokstäver och siffror finns på skärmtangentbordet.

Numera — från version 3.0 tror jag det är, har man även implementerat förstoring för de som är synsvaga. När förstoring är påslaget används pekskärmen på liknande sätt för att flytta förstoringsfokus eftersom desto högre förstoringsgrad man har, desto mindre text får plats i det förstorade området.

Men det är inte nog med det! I både telefonapplikationen och iPod-applikationen har man implementerat ett avancerat röststyrningsstöd. Genom att säga ”ring telefonnummer” så ringer den upp det angivna telefonnumret eller ”ring namn” så ringer den det angivna namnet ur adressboken. Eller varför inte ”spela spellista namn” för att spela spellistan med angivet namn eller ”spela låtar med artist” för att spela låtar med en viss artist. Samma gäller ”spela album albumnamn”.

Det här med röststyrning är vi ju vana vid från förr och skrattar lite överseende åt. Det har för mig åtminstone aldrig fungerat speciellt bra. Minsta buller i miljön eller fel betoning i rösten så uppfattar telefonen inte vad man säger och det har åtminstone med Nokia bara varit möjligt att ringa upp poster i adressboken och inte telefonnummer. Men faktum är att här fungerar det! Och röststyrning är ju något som fler än bara folk med synnedsättning kan ha stor glädje av.

Tycker ni jag låter exalterad? Det är i så fall bara förnamnet. Men detta är mitt första intryck och jag hoppas det ska bestå när jag börjar använda kalender, kontakter och SMS på riktigt. Men det gör jag nog först när min egen telefon kommer.

[tags]Datorer, Apple, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, Macintosh, Mac, MacBook, MacOs, OSX, OSX Leopard, Leopard, Safari, OpenOffice, Open Office, iTunes, Audium X, Audium, Assistiveware, iVox, VoiceOver, Skärmläsare, Talsyntes, Synskadad, Synskadade, Blind, Blinda, Tillgänglighet[/tags]

Stockholm, Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.