Översvämning i källaren

Idag fick vi ett ganska trist papper i brevlådan. bostadsbolaget meddelade att det var stopp i ett större avloppssystem i centrala delarna där vi bor och detta hade fyllt hela fastighetens källarutrymmen med en decimeter avloppsvatten. Även hissshakten hade fått svälja några kubikmeter. Vi ombads se över våra källarförråd och alla fick ta vara på sitt och använda sina respektive försäkringar.

Jag träffade en bekymrad bovärd som meddelade att han fått gå i sjöstövlar, att stanken var enorm men att vattnet var fritt från klumpar. Man hade ställt ut avfuktare och beställt extra tömning av grovsoporna eftersom vi alla nu skulle få en del att slänga.

Tankarna börjar givetvis snurra, vad kan ha stått nere i golvnivån? Våra viktiga papper från husförsäljningen som vi behöver inför deklarationen, alla fotoalbum med våra bröllopsfoton vi fått, all teknisk utrustning vi inte haft användning för men inte kunnat slänga, alla videobanden med barnens uppväxt, stod de i källaren? Nu måste vi gå ner och ta tag i det och förbereda sig på förlust av oersättlig egendom!

Nu har vi varit nere och inspekterat skadorna i vår källare. Förutom att en del kartonger med kläder, några gamla videoband, ljudböcker och en hel del annat, har inget oersättligt och ovärderligt förstörts! Lådan med foton fanns uppe i lägenheten, men däremot fanns tre album med 100-tals bröllopsbilder i en kartong i botten som dränkts men som av en oändlig tur låg albumen överst i kartongen och hade undgått att drunkna i avloppsvatten med några centimeters marginal. Allt under var genomblött!

Bland de tekniska sakerna hade en kartong med stereoprylar dränkts, däribland min minidisk-spelare och en CD-spelare. I samma kartong låg en gammal vinylspelare som var ganska dyr och avancerad och som jag dessutom lånat av en kompis. Just denna låg dock ovanpå de andra maskinerna och hade således klarat sig!

Videobanden fanns i en kartong men de låg en bit upp i staplarna och i en plastlåda så de har vi nu tagit upp i lägenheten för att försöka säkerhetskopiera på något vis.

men vi har inte börjat tömma förrådet än. Allt måste rivas ut och vi har MYCKET i vårt förråd. Från golv till tak med någon enstaka kvadratmeters yta att stå på. Allt måste bäras ut och ställas på torr yta och sedan måste allt blött bäras iväg. Därefter måste vi sannera golvet med sprit på grund av bakterierna eftersom det är avloppsvatten och sedan ska allt in igen. Vi fick idag rådet av bovärden att försöka bygga någon sorts golv i förrådet för att komma upp en bit vilket hjälper mot fukt och mögel om det luftas under, men framför allt mot liknande olyckor i framtiden.

Vi ska ta tag i allt detta när det blir helg och vi kan få hjälp att transportera virke och bygga. Det kommer bli jobbigt och VÄLDIGT äckligt!

[tags]Bostad, Familj, Hyresrätt, Fastighet, Hyresvärd, Bovärd, Kälalre, Källarförråd, Källarutrymmen, Vattenskada, Översvämning, Försäkring[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.