Joakim på Youtube

Youtube är en av internets mer fantastiska sajter. Den hamnar lätt på min tio i topp-lista tillsammans med Wikipedia och Google. Ibland brukar jag skämta om att hela internet-universum kretsar kring dessa tre sajter, och finns inte svaren och lösningarna där, då finns dom inte alls =)!

Visst har det länge funnits saker jag velat visa er där ute, inte bara i text som kanske är mer min starka sida, utan även i stillbild och rörlig video. Och bara för att jag skaffat en Youtube-kanal 2011 och seriöst börjat använda den, betyder det inte att jag är gammalmodig och inte sett möjligheterna. Det har nog mer handlat om att inte våga och orka ta sig för.

Men ända sedan jag började använda Youtube — för länge sen — har tankarna funnits där och det område som alltid legat mig varmast om hjärtat har varit ledarhundar och kunskapen om dem som försämras varje år. Jag har tänkt om andra, speciellt organisationer så som Synskadades Riksförbund som ansvarar för ledarhundsverksamheten i Sverige numera, och Sveriges Ledarhundsförare – SLHF som är en förening för ledarhundsförare, att nu när det är gratis och så vansinnigt lätt, varför gör man inget åt kunskapsbristen och bristen på bra, ”ny” och lättillgänglig information? Varför sitta och säga ”vi har inga pengar till dyra filmproduktioner”, när man kan ta en handkamera eller mobiltelefon och filma och publicera i princip där man står och går? Visst, det blir då inte lika bra som en filmproduktion, men klart mycket bättre att göra så i väntan på något ”bättre” än att inget göra.

Men inte mycket hände så när jag och min fru satt och la in våra gamla familjefilmer på datorn från band, dök genast två ledarhundsklipp upp framför näsan på oss. Klipp jag helt hade glömt att vi hade. De var inspelade 2001 med en av mina hundar och plötsligt låg det där, digitalt och klart, i ett videoredigeringsprogram med inbyggt stöd för att publicera på Youtube!

Vi la ner 3 minuters ”redigering” på de båda klippen. Lade på lite text och tryckte på ”dela på Youtube” i iMovie. Visst, resultatet är inget mesterverk i effekter och redigering, men budskapet kan inte bli tydligare och enklare.

Tack vare att vi la in våra gamla digitala videoband på datorn och i iMovie, vet jag nu vad jag ska med en Youtube-kanal till. Jag ska göra det andra inte gör och som jag inte vågat eller trott mig kunna tidigare. Det kanske för det goda med sig att andra kanske härmar och då har det ju dessutom fått det goda med sig.

Denna helg ska vi ut och filma flera klipp med mig och ledarhunden Fassi. Jag vill visa hur en ledarhund arbetar, i vilka situationer, vilka hinder och liknande och kanske kommer alla vara lika insatta i vad en ledarhund är och gör som på 1990-talet.

Här är några exempel:

Se ledarhunden Teo träna med husse i hinderbana på Almåsa Konferens i Västerhaninge:

Se ledarhunden Teo träna på dressyrplanen:

Joakim Nömell på Youtube

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Hunddressyr, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, SLHF, Youtube, Hemvideo, Hemmavideo, Familjefilm[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.