Grundkurs 1 med Flinga del XIII

14:00: Idag kör vi lite helgtidtabell med lite sovmorgon och lugnare tempo. Men så känns det som att det mesta stora är ”klart”, så klart det kan bli innan allvaret börjar på riktigt :)

På förmiddagen hade vi ett litet teoripass som handlade om hundöverfall, vad man ska göra då och hur man anmäler. Sedan pratade vi om riktlinjerna för hur någon som tillfälligt tar hand om en ledarhund bör hantera hunden. Inga direkta nyheter men väldigt bra att kunna lämna med hunden om man någon gång skulle behöva lämna bort den en kortare tid. Där beskrivs hur man ska gå med hunden för att bibehålla ledarhundsdressyren, att stanna för kanter och trappor, att hålla vänster kant och att undvika vägar som föraren går om möjligt. Ganska självklart men väldigt bra info som sagt.

Vid lunchtid skulle vi åka till CRT Zoologiska för att väga hunden. Nu har det gått två veckor sedan jag fick henne och vårt arbetstempo har så klart förändrats jämfört med hennes tidigare. Hon vägdes in förra fredagen och vägde då 28KG. Nu vägde hon 27KG och hon behöver således lite mer mat. Åtminstone just nu när tempot kanske är lite högre än vad det blir till vardags sen. Men då ser man i alla fall åt vilket håll det går och en våg på djuraffären är väldigt bra så kan man väga när man ändå är där och köper foder.

innan vi åkte till CRT skulle jag rasta hunden som vanligt. Den närmaste rastplatsen är ett litet skogsparti där vårt alkisgäng brukar husera. Bara en dag den här veckan har de suttit där men nu fanns de där igen. Denna gång hade de dessutom en hund med sig. Hunden skällde vilt ivrigt påhejad med skratt och glada tillrop från gänget vilket inte gjorde hunden lugnare direkt. Positiv hetsning skulle jag kalla det för och de skrattade och undrade varför den skällde på min hund men inte den framförvarande. Det var uteslutet att använda den vanliga rastningsslingan denna dag.

Det var inget direkt hundöverfall, snarare problem med hundhållning så jag ringde faktiskt polisens 11414-nummer och gjorde en anmälan. Även om hundarna aldrig kom nära varandra och inte till någon fysisk fight så försätts ju min hund ur koncentration. Störst problem och mest synd är det ju dock om hunden i fråga som har sådan husse. Stressen bara sprutar ur öronen på den att få leva i sådan miljö och med sådant ”stöd”. Vad som händer med anmälan får vi se. Men blir det fler anmälningar så blir det säkert åtgärd så småning om och säkert också om fler anmäler. Ett av våra barn har dessutom blivit jagad av en lös hund tillhörande alkisgänget när hon cyklade förbi. Då gjorde vi dumt nog ingen anmälan. Är det samma hund är det ju djupt tragiskt.

20:50: Kvällen sänker sig och Flinga sjönk ihop i sin korg! Ikväll har vi tränat på vägen till och från ett skogsparti som erbjuder klart bättre rastningsmöjligheter. Där har hon fått springa lös och övat lite inkallning. Det fungerade så bra så vi belönade oss alla med glass som avslutning innan vi gick hem. Nu är det bara gäsp och hopp i korg och slut för idag, tack för idag! En dubbel liten ångest kommer sakta krypande. Dels börjar jobbet snart på allvar, dels får vi från och med imorgon klara oss själva :)

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, Hundinstruktör, Almåsa, Almåsa Konferens[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.