Funka Nu’s VD verkar ha fått en aha-upplevelse

Jag läser idag en artikel av Funka NU’s VD Susanna Laurin under rubriken VD har ordet Som gör mig lite fundersam. Titeln är Tillgänglighet i mobilen och ingressen lyder:

(2012-03-27) Ordet revolution används kanske lite för ofta. Men nu är det dags igen. Funkas VD Susanna Laurin skriver om en revolution inom området tillgänlighe…

För ett företag som ska vara experter på tillgänglighet kan man kanske tycka att reflektionerna är lite sena. Revolution instämmer jag i till 100%, det är bara det att den pågått ett bra tag nu, snart tre år :)

När jag själv klämde på en iPhone 3GS för första gången i september 2009 var jag inte först i världen, men helt säkert bland de 2–3 första i Sverige. Det var inte svårt att direkt förstå vilken ”revolution” som startat.

Under åren har jag och andra skrivit mängder med artiklar, hållit mängder med föredrag på mässor och föreningar, pratat tillgänglighet i appar, sociala medier etc.

Otaliga är de som jag och mina kollegor utbildat på iPhone och dess förträffliga skärmläsare VoiceOver och nu när den sista Symbian 60-baserade telefonen med knappar sakta men säkert är på väg ur tiden lär det bli fler som mer eller mindre tvingas byta. I det läget är det ju faktsikt bra att fler inser hur förträffligt det är :)

Men nu pratar hon bara smartphones och iPhone men det var ju inte där revolutionen började anser jag. Redan 2004 skaffade jag min första talande mobiltelefon. Det var en Nokia 6260 som blev talande förvisso med en installerad tredjepartsmjukvara.

Tiden fram tills dess var åtminstone gruppen synskadade hänvisade till vanliga mobiltelefoner och att memorera hur man skulle trycka för att låsa upp telefonen, ringa, ställa väckarklocka etc, ren gissning och chansning. Men nu blev telefonen helt talande, alla menyer, adressboken, SMS och det dröjde inte länge innan man kunde surfa på WAPW-sidor Det var där någonstans revolutionen började.

visst, nu skriver Funka Nu’s VD ut ett lite vidare perspektiv och inte bara om gruppen synskadade. De större skärmarna och ett mer välordnat gränssnitt hjälper så klart människor med andra typer av funktionsnedsättningar. Men inte heller större skärmar och möjligheter till stor text är någon supernyhet 2012.

[tags]Tillgänglighet, Funkanu, Funktionshinder, Funktionshindrade, Funktionsnedsättning, Mobiltelefoni, Apple, iPhone, Smartphone[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.