Midsommar 2012

Midsommar är nog min favorithögtid alla kategorier! Inte så mycket för gamla traditioner så som dans runt stång, lekar och plocka blommor för kärleken, utan mer för lugnet och årstiden.

Sedan några år tillbaka firar vi midsommar med familjen Pålsson på deras altan och det är ett lugnt och sansat firande som omfattar silllunch, lite lekar och middag.

Silllunchen kan jag längta efter hela året. Det är något visst med att sitta ute och äta och det är nog enda gången på året jag dricker ren sprit och dessutom kan tycka det är gott :) Sillen, laxen, äggen, avokadon och färskpotatisen kan jag kosta på mig att äta hur mycket som helst av.

Egentligen avskyr jag lekar, åtminstone tror jag att jag avskyr dem. Det är något från barndomen med tvånget att man måste och att det var mer för traditioner än ha roligt. Jag tyckte redan som liten att varför ska man leka med vuxna enbart en gång per år när det inte duger att leka resten av året och det kan jag tycka fortfarande. Det blir lätt lite fånigt och onaturligt.

Men Pålssons har en tradition med en liten lätt femkamp på gräsmattan och jag måste erkänna att jag inte har något emot det och till och med har ganska kul trots en mycket låg alkoholhalt i blodet :) Men hoppa säck, spotta groda, kasta stövel, kasta bollar i hink och kasta pil kan vara rätt kul och man märker att barnen gillar när man gör saker tillsammans och jag undrar om dom tänker som jag tänkte när jag var liten? Mina vuxna vänner tyckte nog att jag var ganska knäpp som spenderade ganska mycket tid till att leta rätt på gamla galgar där tvärpinnen var ihålig och perfekt för att använda som ärtrör och när jag sedan tog med dem och ett par kilo gula ärtor till Rånö kunde man ana att somliga tyckte jag var lite jobbig :) Visserligen gör det jädrans ont att få en ärta i häcken, men det är ju bara att skjuta tillbaka :)

Middagen blir alltid grillning och sedan sänker sig lugnet med barn som först är ute och leker och sedan framåt kvällen försjunker framför någon film.

Så jag gillar verkligen hela dagen. Det är till och med så att jag gillar promenaden hem när man är trött och mätt och ser fram emot lite sovmorgon och en midsommardag med en öde stad och stängda butiker och man undrar vart alla människor tagit vägen. Man gläds åt att vara helt befriad från baksmälla och man kan tänka sig hur många andra mår denna dag. Här blir det långa promenader, film och vila.

[tags]Midsommar, Midsommarafton, Midsommarfirande, Midsommarlekar, Sommar, Midsommarlunch, Midsommarmiddag, Sill, Silllunch, barn, familj[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.