Fjärrstyra hemmet del II

Då har byggandet av det fjärrstyrda hemmet börjat. Tellstick Net och ett antal fjärrströmbrytare är införskaffade och nu monterade och det här kommer bli riktigt bra!

Tellstick Net var inte svår att installera. Nätverkskabeln in i routern och strömförsörjningen via routerns USB-port. Jag är extra nöjd med att den inte upptog en elkontakt till som hade blivit svårt att lösa just vid routern på ett bra sätt.

I nästa steg var det dags att aktivera Tellstick Net på Telldus Live. Surfar man till webgränssnittet från samma nätverk där Tellstick Net sitter inkopplad hittas den och man får registrera ett konto samt knyta enheten till kontot. Just den processen fungerade inte för mig och mina hjälpmedel så jag fick ta lite hjälp.

Därefter gick det bättre för mig att skapa en location och lära in de olika fjärrströmbrytarna, ge dem unika namn och om så önskas, dela in dem i grupper samt placera ut och koppla in dem.

Jag började med att sätta brytare på ljudsystemet och TV både på övervåning och bottenvåning, vid en datorplats samt på övre och nedre balkongerna för den yttre julbelysningen. Den uppsättningen får agera startpaket och för att testa på.

Att ha fjärrstyrda strömbrytare har sina för- och nackdelar helt klart. En uppenbar nackdel är att man måste ha sin iPhone, iPad eller fjärrkontroll för att över huvud taget få igång strömmen för att kunna exempelvis titta på TV. För egen del som alltid har telefonen på mig och nära till hands blir det inget problem. Men jag känner på mig att familjemedlemmar som just slagit sig ner i TV-soffan och inte får igång TVn kan grymta om telefonen ligger utom räckhåll.

Fördelarna blir desto fler. Den mest uppenbara tvärt emot nackdelen ovan, blir att med några få klick stänga av saker i huset oavsett vart man är. Har man lagt sig i sängen och kommer på att ljud- och TV-utrustningen är på eller någon liten lampa en trappa ner inte är släckt, slår man bekvämt av allt som fortfarande är på. För mig är ju också fördelen som jag skrev i inlägget innan, att jag slipper springa runt och känna på LED och lågenergilampor om de är tända när det är dags att göra kväll eller lämna huset. För det senare skulle man till och med kunna ha en tryckknapp innanför dörren som släcker allt i hela huset :)

Det är väl tveksamt om man har några pengar att tjäna på den förmodat minskade elförbrukningen. När jag är klar har väl inköp av utrustning kostat lika mycket som en årsförbrukning av el för oss. Men miljöaspekten är ett argument för de som bryr sig och säkerhetsaspekten en annan som kanske ligger mig mer varmt om hjärtat. Räknar jag alla transformatorer med eller utan något inkopplat i hushållet kan till och med jag bli nervös över brandrisken. Det räcker med att en mobiltelefonladdare är defekt och blir överhettad så börjar det brinna och sådant har hänt förr. Att dra ur sådant som inte används är en taktik som åtminstone inte ens fungerar i teorin hos oss.

Nu bor vi i lägenhet på 7:e våningen, så att hålla tjuven borta med belysning kanske inte är någon stor vinst för oss. Men annars är ju möjligheterna stora att få lampor att tändas och släckas efter tider eller solens upp- och nedgång.

Så nu ska detta testas en stund för att sedan byggas ut med många fler strömbrytare. Det finns lite olika valmöjligheter och priser, något billigare brytare med 2 minnesplatser för fjärrkontroller och med en maxbelastning på 1000W, eller något dyrare med 6 minnesplatser som klarar en belastning på ca 2000w. De billigare och klenare duger bra till smålampor och julbelysning, men julen är snart över och ersätts med annat. Idag kanske 2 minnesplatser för fjärrkontroller duger alldeles utmärkt. En Tellstick Net och kanske en fjärrkontroll med knappar. Men andra behov och funktioner kanske uppstår inom kort och då kanske man begränsat sig av snålhet.

Det finns också en teknisk svaghet som stör mig. Tellstick Net ansluts till internet och alla enheter, grupper och tidsscheman läggs upp på Telldus Live. Ingenting av det här kommer vad jag förstår att fungera om bredbandet är nere eller om jag på grund av lång semesterfrånvaro vill stänga ner bredbandet. Det känns inte så självständigt. Fast å andra sidan är det ju fler saker i min hemelektronik som kräver bredband för att man ska ha någon glädje av den och har man ett sådant här system på sitt landställe så är en lösning med mobilt bredband kanske att föredra.

Å andra sidan, hade allting programmerats i Tellstick Net direkt så hade det inte gått med samma enkelhet att sitta på jobbet eller bussen och styra belysning och annat i sitt hem :)

Vi får se vad detta leder till. Ni med erfarenhet och tankar får gärna dela med er, kommentarerna står till förfogande :)

[tags]Hem, Hus, Nexa, Telldus, Tellstick, Hemelektronik, Elektronik, Teknik, Fjärrkontroll, Fjärrstyrning, Belysning, Julbelysning, Jul, Lampor, iPhone, VoiceOver, Tillgänglighet, Synskadade[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

2 reaktioner till “Fjärrstyra hemmet del II”

  1. Klart man kan sitta på jobbet eller bussen och leka med lamporna hemma även utan Telldus Live. Nu använder ju inte jag Tellstick Net, men om det gått att programmera allt i den på samma sätt som jag gör det i min egen server så hade du ju kommit åt den över internätet ändå, bara att öppna rätt portar i din router.

    Jag håller med om dina synpunkter på att använda en central nätbaserad tjänst för detta, och ser själv helst att jag har full kontroll lokalt. Tappar jag bredbandet är det bara utifrån jag inte kan styra något. Hemma funkar det fortfarande finfint även med telefonappen.

    1. Nej precis, inte heller förtjust i sådana system och det har ju dagens händelse visat även om tjänsten bara var nere en stund. Då kan jag ju fortfarande styra med fjärrkontroll utan app i telefonen men det tappar mycket av sin effekt då. Dessutom får jag ju svårigheter med fjärrkontrollerna. Antingen skaffar man en digital som jag inte ser i displayen på, eller så ska jag memorera alla knapparna och till vilka brytare de går vilket känns lite jobbigt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.