Fjärrstyra hemmet del IV

Nu har jag programmerat om hela systemet hemma igen och jag känner mig inte alls nöjd och det går inte så bra för mig…

När jag började bygga systemet köpte jag en Tellstick Net och 4 fjärrströmbrytare från Nexa. Med strömbrytarna följde också 2 enkla fjärrkontroller med knappar.

Lägenheten vi bor i är en etagevåning på 140kvm och Tellstick Net placerade jag precis vid entrén där vår bredbandsrouter sitter högt uppe på en garderob. Tellstick Net anges ha en räckvidd på ca 30 meter och sådana avstånd har vi ju inte även om det är 2 våningar och betong mellan.

Därför valde jag att placera de första brytarna så långt bort från Tellstick Net som möjligt, på övervåningen för att styra strömmen till TV och ljudsystem samt en på balkongen för att styra utebelysning. 2 brytare placerades på bottenvåningen men så långt bort från Tellstick Net det gick. Dels därför att det behövde göras så men också för att verkligen testa räckvidden i vår lägenhet.

Och allt fungerade verkligen perfekt. Ingen av de 4 brytarna krånglade någonsin när man slog av och på dem. De reagerade blixtsnabbt utan minsta fördröjning eller fel och jag tänkte att detta verkligen var kanon! Jag skulle inte behöva någon signalförstärkare i lägenheten då jag redan testat maximala avstånd och inte sett minsta tendens till störningar genom att någon brytare inte reagerade.

Så jag gick ner till min lokala Kjell-butik och investerade i resterande brytare av samma märke. Det skulle bli ca 15 brytare totalt i ett inledningsskede. Självklart skulle jag vilja byta var enda lampknapp i hela huset mot trådlösa fjärrströmbrytare men det fick bli en senare fråga.

När jag kom hem satte jag igång att konfigurera de nya brytarna för att placera ut dem på resterande platser. Då började problemen…

En av de brytare jag skaffat från början satt vid TV- och ljudanläggningen. Där satt 5 saker inkopplade, 2 ljud och 3 TV-relaterade kontakter. Ibland ville vi kunna starta bara ljudet för att spela musik men inte vilja starta upp TV, digitalbox och mediaspelare, så jag separerade ljud och TV, lät ljudet sitta kvar i den ursprungliga brytaren och flyttade de 3 TV-kontakterna till en egen brytare. Då slutade ljudets brytare helt att svara… Den satt kvar på samma plats, samma konfiguration men med bara 2 kontakter i istället för 5 i ett grenuttag. Ändå upphörde den att ge respons när Tellstick Net sände av- eller på-signaler.

Jag gjorde allt man ska, tömde minnet i fjärrströmbrytaren, konfigurerade om den i Tellstick Net, men inget hjälpte. Plötsligt märkte jag att om jag kopplade ur grenuttaget och alla kontakter så fungerade brytaren igen. Men så fort jag anslöt grenuttaget igen slutade brytaren svara. Det hjälpte inte att byta grenuttag.

Jag får också andra problem nu när alla brytarna är på plats. Antalet fel har ökat markant och det sker väldigt ofta att mottagare inte reagerar på av- eller påsignaler längre och allt har plötsligt blivit väldigt sporadiskt. Eftersom allt verkar fungera bättre när man använder någon av de enkla fjärrkontrollerna med knappar tänker jag att felet borde ligga hos Tellstick Net och dess placering även om det under en veckas tid inte påvisat minsta tendens till fel och plötsligt strular allt!

Jag har flyttat runt tellstick Net, placerat den mer centralt i lägenheten för att ha lika långt till alla mottagare och då kanske märkt någon förbättring. Tellstick Net sitter nu placerad alldeles vid trappan till övervåningen och trots att det nu är mindre än 10 meter till varje mottagare känns det ändå inte pålitligt. Ibland reagerar inte vissa brytare och de är de längst bort som oftast krånglar även om de verkligen inte sitter långt bort i avstånd räknat. De enkla fjärrkontrollerna med knappar klarar ett betydligt längre avstånd och är betydligt säkrare känns det som.

Visst, det finns signalförstärkare men jag känner mig lite skeptisk om det är det som ska till i ett trots allt så litet hem? Eller är det ett måndagsexemplar av Tellstick Net vi fått?

Jag vet inte riktigt vad nästa steg blir i felsökningen. Jag har redan följt de felsökningar som anges på Telldus och Nexas webbar. tellstick Net indikerar att den sänder signaler men inget händer i vissa brytare. Jag kanske får prova att ta fram en amatörradio, ratta in den frekvens systemet jobbar på och helt enkelt lyssna om det kommer några pip i etern och om det är mycket störningar på bandet. Det är ju fullt möjligt att vårt trådlösa bredband med 2 accesspunkter kan störa även om de sänder på andra frekvenser och även om det kanske borde visat sig under min testperiod. Vi har dessutom ett trådlöst larm som även det använder ett annat band, dock lite osäker på vilket. Men från att ha fungerat så bra en vecka till så markant dåligt direkt i anslutning till utbyggnad känns märkligt.

Att behöva en tellstick Net på varje våning och definiera dem som olika locations skulle säkert fungera men känns helt korkat. OK om man hade ett jättestort hus med stora avstånd, men inte i en så liten lägenhet.

Jag känner mig lite frustrerad minst sagt. Särskilt som man surfar runt på nätet och tycker mig enbart hitta positiva erfarenheter och omdömen. Min kompis som inspirerade mig till detta har i och för sig en betydligt mindre lägenhet men säger sig endast ha enstaka problem.

Som en ironisk liten krydda på moset visade det sig att när vi vaknade idag, var webplatsen Telldus Live som krävs för att Tellstick Net ska fungera, helt död. När jag startade iPhone-appen Telldus Center för att tända belysningen i vardagsrum och kök, hittades inga enheter. Vår internetförbindelse fungerade fint. Lagom till morgonkaffet var urdrucket svarade tjänsten igen och det gick att tända, men det påvisar sårbarheten jag oroade mig lite för i mitt andra inlägg. Så det blir till att programmera en enkel knappkontroll som backup-lösning…

Just nu känns det som ganska obra investerade pengar. Tips och erfarenheter mottages tacksamt!

[tags]Hem, Hus, Nexa, Telldus, Tellstick, Hemelektronik, Elektronik, Teknik, Fjärrkontroll, Fjärrstyrning, Belysning, Julbelysning, Jul, Lampor, iPhone, VoiceOver, Tillgänglighet, Synskadade[/tags]

4 reaktioner till “Fjärrstyra hemmet del IV”

 1. Har du kopplat in dem en efter en för att se när det börjar strila? Kanske är det mängden enheter som också bidrar?

  1. Det är lite svårt att felsöka eftersom det kan fungera perfekt när man testar men sedan någon halv dag senare så är det någon brytare som inte reagerar. Främst är det en brytare som strular. Först funkar den perfekt och sen slutar den bara fungera. Då kan man gå fram och rucka lite på den så funkar den perfekt igen. Dock är det bara Tellstick Nets signaler den inte reagerar på. Med vanlig fjärrkontroll verkar den alltid fungera bra så jag tror inte så mycket på att den är trasig men ska så klart byta ut den mot en annan snart och se om det blir någon skillnad.

   I närheten finns heller inget speciellt som kan störa, inte närmare än någon annan brytare. Det märkliga är att om jag tar ur grenuttaget som sitter i den, ett tvåvägsuttag där det sitter en Sonos P100 förstärkare och en Sony baslåda inkopplad, så fungerar det igen. Som om det skulle ha något med den utrustningen att göra. Men det är lika mycket krångel med att slå på brytaren som att slå av den. Utrustningen hade kanske varit mer misstänkt om det varit just avslag som krånglat och inte påslag då utrustningen ju inte belastar eller påverkar.

   Störande sånt här. Mängden brytare ska ju inte heller vara något problem. Man ska ju kunna utrusta hela hus med sådan här elektronik både fast installation och plug-in-grejer.

 2. Använder du fjärrkontrollerna direkt mot mottagarna eller kör du dem via Tellstick Net (som om jag kommer ihåg rätt kan ta emot signaler från sändare i systemet)? Jag tolkar dig som att du kör dem direkt utan att passera gå?

  Mottagare kan störas ut om de sitter tillsammans med/för nära en trafo eller liknande. Har en golvdimmer till vår golvlampa i vardagsrummet som stör ut den mottagare jag har till den lampan om dimmer och mottagare hamnar för nära varandra. Mottagare kan även störa ut varandra om de sitter för nära varandra, men det är inget jag råkat ut för vad jag vet.

  När du lärt upp mottagarna, har du då haft dem så nära Tellstick Net som möjligt, för att undvika en störd signal vid ”parningen”? Och när du flyttar runt dem, undvikit att trycka på någon fjärrkontroll under de första sekunderna mottagarna haft ström och är i inlärningsläge (om du inte velat lägga till/ändra sändare såklart)

  1. Jag kör fjärrkontrollerna direkt mot mottagarna och går inte via Tellstick Net och då tycker jag de reagerar blixtsnabbt och utan fel vart som helst ifrån i våningen. Det känns som det är Tellstick Net som har svårigheter att nå fram på något vis.

   Jag har läst det där om dimrar och trafosar att de kan störa ut. Därför har jag försökt sätta eventuella transformatorer en bit bort på skarvsladd istället för direkt i brytarna eller i närheten.

   Den mottagare som strulat mest som hanterat Sonos-förstärkare och baslåda har bara varit två vanliga kontakter utan trafo och det har varit lika svårt att slå på som av den. Alltså borde inget i den utrustningen störa vid påslag.

   Men ändå, när jag kopplar ur grenuttaget med dessa två kontakter så funkar brytaren bättre. Det är väldigt skumt. Och som sagt, avslaget borde ju inte två kablar i mottagaren störa. Såvida de inte för vidare andra radiosignaler från annan utrustning runt omkring. Svårt att ha något i hushållet som inte är nära en trafo, wifi-router eller något annat. Men det är väl här någonstans man får börja leta.

   Just mottagaren för TV och ljud är de som står närmast min wifi-förstärkare. Samtidigt har inget ändrats från den veckan allt fungerade perfekt. Fler mottagare har tillkommit men den närmaste mottagaren sitter 2 meter bort. Jag har i och för sig inte provat att ta ur den för att se om det går bättre igen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.