Dags att börja podcasta igen

Bild: Podcast-studio med mixerbord och inspelare

Det verkar som om podcastandet har börjat öka igen och det är roligt. För den oinvigde är podcast, eller PoddradioW ett sätt att publicera ljudfiler på internet. En blandning av att blogga och sända radio skulle man kunna säga. Att publicera en ljudfil i sitt RSSW-flöde är lika enkelt som att publicera ett blogginlägg och lyssnare kan sedan prenumerera på sändningen och så fort ett nytt avsnitt läggs ut, kan lyssnares program i datorn eller app i telefonen ladda ner ljudfilen för lyssning. Användaren kan så klart också lyssna strömmande.

Jag gillar blogg och poddradio för att vem som helst kan nå ut med sina åsikter och budskap och det blir nåbart i hela världen på några få sekunder. Jag har alltid under tiden jag bloggat fascinerats av att det jag nu skriver snart kan läsas vart som helst på jorden där det finns internet och en intresserad läsare. Samma gäller poddradio.

Jag och kompisen Joche började med poddradio i juni 2007. Min idé var att göra poddradio för att demonstrera tekniska hjälpmedel för synskadade lyssnare. Jag tyckte att text ganska ofta inte räckte till för att förklara hur en grej såg ut eller fungerade och kan man inte klämma, känna och prova själv rent fysiskt så kan lyssna på en beskrivning och en demonstration av hur en apparat låter vara ett bra alternativ.

Så jag gjorde lite demonstrationer av telefoner med talande nummerpresentatör, läsmaskiner som kunde omvandla text på ett papper till syntetiskt tal och liknande saker. Det blev ganska många avsnitt under den första tiden men sedan glestnade det lite, mycket på grund av tidsbrist. Det tar ändå en stund att spela in och sedan klippa och fixa ljudet innan man publicerar.

Men nu har lusten fallit på igen. Idéerna har jag sparat i en lång lista på vilka poddradioavsnitt jag ska göra och en del ligger halvfärdigt för publicering. Det ökade intresset har så klart bidragit till att jag nu vill återuppta det igen.

Men nu fortsätter jag här på nomell.se istället. De gamla poddsändningar som jag producerat har jag även lagt upp här.

För att prenumerera och lyssna kan man antingen gå in på länken till flödet eller skaffa sig ett podcast-program. För iPhone finns Apples Podcaster som jag tycker funkar väldigt bra. Här på Nomell.se finns nu 2 flöden. Dels min podcast som kommer innehålla lite av varje med fokus på tekniska hjälpmedel men säkerligen också en del vardagliga inslag och dels vår videocast där vi publicerar små videoklipp. tanken är att hålla det mer inom barn & familj och vardag, men vi får se vad det blir av det.

Sätt igång att prenumerera! Inom kort kommer till exempel en gammal och ett par nya demonstrationer av läsmaskiner, minst 2 avsnitt om talande GPS-navigatorer för synskadade samt hur man som synskadad kan träna på löpbandet och få kontinuerlig röståtergivning med information hur långt man sprungit, tempo och puls. Vidare finns en hel serie avsnitt om hur man som synskadad hanterar iPhone. Så det finns all anledning att lyssna!

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast, Synskadade, Hjälpmedel, Tillgänglighet[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.