Datorspel för synskadade

Datorspel lämpliga för synskadade är inte direkt nytt. Redan tidigt 90-tal fanns text och ljudbaserade spel.

Och visst lekte jag med dem men jag var aldrig någon inbiten spelnörd och jag tyckte spelen var tråkiga efter typ 2 minuter :)

Och visst har utvecklingen gått framåt även på den här fronten även om det inte gått lika fort och i stor skala. Det första lite roliga spelet jag faktiskt ägnade en del tid åt var spelet Rail Racer. Det byggde på att man skulle lyssna, styra med tangentbordet och spelet tog inte slut efter 2 minuter. Det fanns möjlighet att gå vidare, skaffa sig extra grejer under spelets gång etc. Jag lade även ut en podcast med en demo av spelet i juni 2007.

Men sedan var det ganska lugnt på spelfronten för min del ett tag. Jag lade inte ner någon energi på att leta och hitta bra och roliga spel förrän iPhone dök upp i bilden. Då började det ånyo dyka upp spel, både anpassade och sådana som råkade vara lämpliga för synskadade iPhone-användare. Jag gjorde även här en podcast om ett väl fungerande spel för iPhone.

Idag såg jag att ett spel för synskadade lanserades för Mac, vilket är det första så vitt jag vet över huvud taget. Spelet heter SilverDollar och ser fantastiskt roligt ut! Jag ämnar ladda ner det och göra en podcast om spelet är roligt och ett sådant spel man inte spelar ut på 3 minuter :)

Det här har väckt intresset hos mig igen. 2007 när jag gjorde en research senast blev jag inte så imponnerad. Möjligen missade jag saker då men det verkade inte finnas så mycket roligt att välja på då. Men alla andra runt omkring mig spelar, på datorer, telefoner och surfplattor och jag vill faktiskt också spela! :) Men då vill jag ha ett spel som går framåt och inte är så typsikt ”blindspel” — ”sikta på ljudet och skjut” och så får man göra det ett par minuter innan man dör av uttråkning :)

Vi får se vart det leder och vad jag hittar!

[tags]Dator, Datorer, Podcast, Spel, Datorspel, Ljudspel, Synskadade, Tillgänglighet, Apple, Mac, iPhone, PC, Windows[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.