Få hjälp på distans med appen ”Be my eyes”

Bild: Skärmdump appen Be My Eyes

Bild: Skärmdump appen Be My Eyes inställningar

Jag har testat appen Be My Eyes för iPhone från Be My Eyes ~ Lend Your Eyes to the Blind. Via appen ska man kunna få hjälp på distans genom en iPhones videokamera i olika situationer så som orientering, färg på kläder, eller liknande.

Nedladdning och registrering

Appen laddas ner gratis från App Store eller Google Play. Det är samma app som används oavsett om man är synskadad och den som behöver hjälp eller ”syntolk” och den som vill hjälpa andra.

Att registrera sig är också gratis och enkelt och man kan antingen skapa ett konto manuellt i appen, eller registrera sig med hjälp av sin Facebook-profil vilket är mycket snabbt och enkelt. Vid registreringen väljer man också om man är blind eller seende. Översättningarna i appen är inte helt korrekta ännu, så i dagsläget väljer man om man är ”synskadad” eller ”blind”, men man menar naturligtvis ”seende” eller ”blind”.

Att få hjälp

I appen finns en statusrad längst ner där det står hur många som är online, hur många hjälpare och hur många blinda samt hur många som fått hjälp. Över hela mittendelen av skärmen finns knappen ”anslut till första tillgängliga hjälpare” och högst upp i vänster hörn finns knappen inställningar. Där kan man lägga till språk. Som standard står där nu svenska och då är tanken att appen enbart ska söka svenskspråkiga hjälpare. Lägger man till fler språk lär den även söka folk med dessa språkkunskaper, till exempel engelska.

Översättningen i appen är ganska yxig. Den är utvecklad av danskar och efter kontakt med dom känner dom till översättningsmissarna och ska försöka åtgärda dom. Översättningsfelen gör det lite klurigt att installera men man tar sig fram. Bland annat lyder statusraden längst ner på skärmen:

Att vara mina ögon grupp nätverk 81.1k den seende, 6.0k blinda, 13.6k hjålpt.

Exempelvis 81.1k betyder således 81100 som är online/registrerade, 6000 blinda online och 13600 som fått hjälp. Dessa siffror tyder på att chansen att få hjälp är ganska stor. Hur många svenskspråkiga registrerade det finns framgår inte.

När du som behöver hjälp startar appen, trycker du på knappen ”anslut till första tillgängliga hjälpare”. Appen ansluter först till nätverkets server och börjar spela en liten melodi medan sökandet efter hjälpare pågår. Appen meddelar också att den första delen är klar och att man nu väntar på den andra delen vilket innebär att hitta en ledig hjälpare.

Den första tillgängliga hjälparen får upp en notis på sin skärm och kan då välja att ansluta. Som det verkar, finns ett poängsystem som gör att ju fler man hjälper och desto mer aktiv man själv är, desto fler poäng får man. Antagligen innebär detta att man också får fler uppdrag och är mer ”pålitlig” än den som aldrig accepterar en förfrågan. Du kan således inte styra vem som ska få det och om det ska vara en vän eller någon okänd.

När en hjälpare svarar kopplas en videolänk upp med ljud och bild så att hjälparen ser vad du riktar kameran emot och man har samtidigt röstkommunikation i realtid. Hjälparen kan beksriva vad du filmar med kameran.

Jag har testat lite och det gick ganska fort att få kontakt. Det var en svensk kille som svarade och han kunde se den whiteboard jag riktade kameran emot och även en brandsläckare som satt under tavlan på väggen. Han kunde även beskriva vad som fanns ritat på tavlan.

Hjälparen jag pratade med fick sitt första uppdrag. Han hade haft appen i 2 veckor och var en ung kille.

Att tänka på

När man använder appen är det viktigt att tänka på att man inte visar något privat eller känsligt då man inte vet vem man får hjälp av. Kreditkort, räkningar, kontoutdrag, ID-handlingar, privata situationer som naket och liknande. Jag som får hjälp ser inte namnet på den som svarar och antagligen ser inte heller hjälparen mina kontaktuppgifter. Jag valde själv att presentera mig med förnamn och då gjorde hjälparen detsamma.

Förbättringar

Man har tänkt rätt när man har skapat appen, föredömligt enkelt användargränssnitt men katastrofal svensk översättning. Appen är så enkel att det inte tar någon tid alls att komma igång när man behöver hjälp. Möjligen tar det lite lång tid innan appen kopplar upp till dess server och börjar söka efter en tillgänglig hjälpare.

Något jag ändå saknar är möjligheten att välja om jag vill att någon okänd eller känd ska hjälpa mig. Det är inte otänkbart att man behöver hjälp med just räkningar, medicinförpackningar, kläder eller saker som bara insatta förstår rörande hjälpmedel exempelvis. Det kan också finnas sitautioner då jag absolut vill ha en för mig helt okänd person som stöd.

Det hade varit ganska enkelt löst genom att låta appen kolla vilka registrerade hjälpare som finns och matcha dessa med ens Facebook-konto eller adressbok i telefonen och lätt låta användaren välja på två knappar för att söka hjälp av känd eller okänd. Detta var en funktion Polar Print tidigt lade in i sin app Bildtolken för många år sedan. Är det tillräckligt många som efterfrågar en sådan möjlighet kanske den kommer.

Användningsområde

Konceptet är inget nytt. Redan 2008 utvecklade företaget Polar Print Bildtolken som då var en app för den tidens Nokia-telefoner med operativsystemet Symbian 60. Redan då tänkte man sig att kunna skicka både bild och ljud till seende för att få hjälp att tolka sitatuioner och i den appen kunde man välja om uppdraget skulle skickas till vem som helst, ens vänner eller alla utom ens vänner.

Användningsområdet för den här typen av appar tycker jag låter bättre i teorin än vad det sedan blir i praktiken. Många synskadade önskar lösningar för att få hjälp med svåra situationer men Bildtolken blev aldrig speciellt välanvänd även om det säkert kunde skyllas på den tidens teknikmognad hos användarna och den tidens enkla telefoner.

Men ändå tycker jag min teori bekräftas. När jag först fick nys om appen publicerade jag inforamtion om den på en lista, men det verkar inte ha uppstått någon rusning och ingen verkar ännu har provat den.

I mitt eget vardagliga liv är jag omgiven av seende familjemedlemmar och självklart är det enklare att fråga någon av dom än att starta en app och vänta på kontakt. Men jag har ändå inte lyckats hitta någon situation dessa dagar som gått då jag känt att jag verkligen behöver den.

Vilka slutsatser man ska dra av det vet jag inte riktigt. Risken är att saker utvecklas och inte nyttjas. Det kan bero på att det är fel lösning och att synskadade hellre väljer andra befintliga verktyg så som ledsagare, anhöriga etc. I värsta fall är självständigheten och viljan till självständighet för låg så att man inte sporras att använda sådana verktyg hellre än att nyttja just befintliga ledsagare.

Det finns vissa saker jag skulle vilja ha hjälp med men där en sådan här lösning inte fungerar. Nummer på bussen som kommer till exempel. Men då tar det för lång tid att etablera kontakt, eller så får man etablera kontakt och hjälparen får spendera väntetid med mig tills en buss kommer vilket ju är ohållbart.

Nu ska jag försöka hitta vettiga situationer i livet där jag ska försöka använda appen. Kanske kommer fler testa om behovet verkligen finns.

[tags]Synskadade, Synnedsättning, Apple, iPhone, Tillgänglighet, Be My Eyes, Syntolkning[/tags]

PlayPlay

Podcast: Apple Podcaster

I det här avsnittet demonstrerar jag Apple Podcaster för iPhone och hur det fungerar med VoiceOver.

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast, Apple, iPhone, VoiceOver, Skärmläsare, Tillgänglighet[/tags]

Podcast: Spelet SilverDollar

I detta avsnitt av poddradion gör jag en kort demonstration av ett alldeles nytt spel som hade release i dagarna, SilverDollar för Mac. Ett spel för synskadade användare som enbart bygger på ljudupplevelsen.

Spelet har inga grafiska element och är helt ljudbaserat. För att spela använder du enbart dina öron och styr spelet gör du med tangentbordet.

I spelet besöker man en saloon i westernstil där man kan slåss, prova sina färdigheter med puffran eller testa sin lycka på den enarmade banditen.

Spelet var riktigt roligt och bra för den prislappen. Dock hade jag gärna betalat några kronor till för lite fler saker man kunnat göra i spelet, möjligheten att tjäna pengar till den enarmade banditen på sitt skytte och spara sina resultat. Men jag hoppas vi får se en utveckling av detta spel snart!

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast, Datorer, Datorspel, Spel, Ljudspel, Synskadade, Tillgänglighet, Skärmläsare, Mac, voiceOver[/tags]

Dags att börja podcasta igen

Bild: Podcast-studio med mixerbord och inspelare

Det verkar som om podcastandet har börjat öka igen och det är roligt. För den oinvigde är podcast, eller PoddradioW ett sätt att publicera ljudfiler på internet. En blandning av att blogga och sända radio skulle man kunna säga. Att publicera en ljudfil i sitt RSSW-flöde är lika enkelt som att publicera ett blogginlägg och lyssnare kan sedan prenumerera på sändningen och så fort ett nytt avsnitt läggs ut, kan lyssnares program i datorn eller app i telefonen ladda ner ljudfilen för lyssning. Användaren kan så klart också lyssna strömmande.

Jag gillar blogg och poddradio för att vem som helst kan nå ut med sina åsikter och budskap och det blir nåbart i hela världen på några få sekunder. Jag har alltid under tiden jag bloggat fascinerats av att det jag nu skriver snart kan läsas vart som helst på jorden där det finns internet och en intresserad läsare. Samma gäller poddradio.

Jag och kompisen Joche började med poddradio i juni 2007. Min idé var att göra poddradio för att demonstrera tekniska hjälpmedel för synskadade lyssnare. Jag tyckte att text ganska ofta inte räckte till för att förklara hur en grej såg ut eller fungerade och kan man inte klämma, känna och prova själv rent fysiskt så kan lyssna på en beskrivning och en demonstration av hur en apparat låter vara ett bra alternativ.

Så jag gjorde lite demonstrationer av telefoner med talande nummerpresentatör, läsmaskiner som kunde omvandla text på ett papper till syntetiskt tal och liknande saker. Det blev ganska många avsnitt under den första tiden men sedan glestnade det lite, mycket på grund av tidsbrist. Det tar ändå en stund att spela in och sedan klippa och fixa ljudet innan man publicerar.

Men nu har lusten fallit på igen. Idéerna har jag sparat i en lång lista på vilka poddradioavsnitt jag ska göra och en del ligger halvfärdigt för publicering. Det ökade intresset har så klart bidragit till att jag nu vill återuppta det igen.

Men nu fortsätter jag här på nomell.se istället. De gamla poddsändningar som jag producerat har jag även lagt upp här.

För att prenumerera och lyssna kan man antingen gå in på länken till flödet eller skaffa sig ett podcast-program. För iPhone finns Apples Podcaster som jag tycker funkar väldigt bra. Här på Nomell.se finns nu 2 flöden. Dels min podcast som kommer innehålla lite av varje med fokus på tekniska hjälpmedel men säkerligen också en del vardagliga inslag och dels vår videocast där vi publicerar små videoklipp. tanken är att hålla det mer inom barn & familj och vardag, men vi får se vad det blir av det.

Sätt igång att prenumerera! Inom kort kommer till exempel en gammal och ett par nya demonstrationer av läsmaskiner, minst 2 avsnitt om talande GPS-navigatorer för synskadade samt hur man som synskadad kan träna på löpbandet och få kontinuerlig röståtergivning med information hur långt man sprungit, tempo och puls. Vidare finns en hel serie avsnitt om hur man som synskadad hanterar iPhone. Så det finns all anledning att lyssna!

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast, Synskadade, Hjälpmedel, Tillgänglighet[/tags]

Videocast: Valpkul

En liten 10-veckors Cockerpoo (blandras Cocker Spaniel och Pudel) leker med Labradoren Ella :)

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Hund, Hundar, Valp, Valpar, Hundvalp, Hundvalpar, Labrador, Pudel, Cocker Spaniel, Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast[/tags]

Podcast: ”Snart dags för nytt Mot Alla Odds”

Dagens avsnitt är ett inslag från Synskadades Riksförbund Stockholm & Gotlands läns taltidning Läns och Riksnytt som intervjuade mig förra veckan om kommande Mot Alla Odds.

Avsnittet publiceras här med tillstånd från Synskadades Riksförbund Stockholms och Gotlands län.

SVT – Mot Alla Odds officiella hemsida

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast, TV, SVT, Sveriges Television, Reality-TV, Realityserie, Dokumentär, Media, Mot Alla Odds, Funktionsnedsättning, Funktionshinder, Handikapp, Handikappade, Synskadade, Rörelsehindrade, Döv, Döva, Tillgänglighet, Utmaning, Äventyr, Sydamerika, Nicaragua, Regnskog, Djungel, Stilla havet, Atlanten, Press, Media, Tidning, Tidningar, Taltidning, Blog, Blogg, Bloggar[/tags]

Podcast: GWConnect

I det här avsnittet demonstrerar jag GWConnect,en Skype-klient speciellt utvecklad för synskadade personer som använder skärmläsare och upplever det vanliga Skype-programmet som svårt att hantera.

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast, Synskadade, Hjälpmedel, Tillgänglighet, Skype[/tags]

Podcast: Läsmaskinen ClearReader

I detta avsnitt av SmartTech Podcast demonstrerar jag läsmaskinen ClearReader. En läsmaskin läser upp text från exempelvis ett papper med syntetiskt tal så att en synskadad användare eller en person med dyslexi kan få text uppläst och/eller förstorat.

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast[/tags]

Podcast: Läsmaskinen ReadEasy+

I det här avsnittet av SmartTech podcast gör jag en demonstration av läsmaskinen ReadEasy+ från VisionAid International Ltd. En läsmaskin är en maskin som tar en bild eller skannar en text och läser upp den med syntetiskt tal.

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast, Hjälpmedel, Synskadade, Dyslexi, Skanner[/tags]

Barnens Apple-reklam

Så här kan det gå om barnen får leka fritt och kreativt med en videokamera, en ipad och en iPhone och befinner sig ute på en skärgårdsö :) Tycker själv ästan de borde få pris för denna :)

[tags]Rånö, Semester, Semesterledigt, Semestertider, Jobb, Arbete, Skola, Sommar, Sommarlov[/tags]

Podcast: Sendero GPS Lookaround

I det här avsnittet av poddradion demonstrerar jag en app till iPhone som kan tala om för en synskadad var man är, aktuell gata, närmaste korsning och 5 närmaste intressepunkterna. Appen heter Sendero GPS Lookaround

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast[/tags]

Podcast: Spelet Zany Touch

Ett spel som lämpar sig väl för synskadade användare. Man får information om vilken gest som ska utföras och det går bara fortare och fortare! Svep över skärmen, peka, dubbelklicka, nyp ihop eller skaka telefonen!

I dagens poddradio får du höra hur spelet Zany Touch fungerar.

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast, Dator, Datorer, Datorspel, Ljudspel, Synskadade, Tillgänglighet, iPhone, Skärmläsare, VoiceOver[/tags]

Spårbesök med SL

DSC_2475Stockholms tunnelbana började jag röra mig i på egen hand som 16-åring. Jag flyttade hit när jag var 15 så det tog inte så lång tid som det låter =) Förvisso var jag ung och orädd och var jag det minsta rädd, visade jag det inte. Men miljön där nere inbjuder till en viss respekt som man känner av tydligt, särskilt när man inte ser.

När jag började springa på egen hand i Stockholm fanns inga automatiska utrop och inga utmärkta linjer längs perrongkanterna. Den enda raka linje som fanns att följa var själva perrogngkanten och det var läskigt även om man klev åt sidan och stannade i god tid när jag hörde ett tåg komma.

Idag finns det sådana aktila linjer längs många perrongknater ca 50cm in från själva kanten som man kan följa och vi har numera automatiska utrop både på stationer och tåg, ett stort steg fram i tillgängligheten. Men klimatet tycker jag å andra sidan har hårdnat, såvida jag inte själv gått och blivit äldre och fegare. Det kanske är en kombination? Och visst händer det olyckor och visst har jag funderat både på hur det ser ut där nere och hur man skulle göra och reagera för att ramla ner. Så när SRF Stockholms och Gotlands län skickade ut en inbjudan att få följa med SL ner på ett avstängt tunnelbanespår och se hur det ser ut och få information om vad man gör om man råkar ramla ner, tvekade jag inte.

Och idag var det dags. Jag och en kompis åkte till Gallerian där vi samlades ett stort gäng synskadade och gick sedan ner på Kungsträdgårdens tunnelbanestation som är avstängd för arbete med Citybanan. Där nere fick vi ta på oss varselvästar som SL’s personal alltid har på sig nere på spårområdet för att synas, en säkerhetsåtgärd även om streckan var avstängd. Sedan var det bara att traska ner för trappan i slutet på perrongen och ut på spåret.

Samma singel som på andra banvallar, betongslipers och räls. Perrongen gick ungefär upp till min axel, typ 1,60cm höjd som jag såklart provade att svinga mig upp på. Det gick bra för mig, men säkert inte så lätt under stress.

Utrymmet under perrongen var betydligt större än jag trodde. Dessutom sträcker det sig längs hela perrongen vilket jag heller inte trodde. Har hört att utrymmet bara skulle finnas på vissa ställen, men så var det alltså inte. Utrymmet var säkert en meter högt och minst lika djupt och någon sorts ull/glasfiber i taket. Vet inte om det är tänkt som skydd för att inte slå sig, eller om det har en mer rå, byggteknisk orsak. Komfort kanske inte är det första man tänkt på när man byggt utrymmet =).

Det stora målet var såklart strömskenan. Den vet jag att jag frågat om många gånger. Jag har hört att den har en träplanka ovanför sig men att man ändå inte kan komma nära för att strömmen hoppar.

Träplankan stämde. Längs hela stationsområdet är den täckt ovanifrån med en träplanka och att strömmen hoppar är tydligen också fel. 750 volt likström hoppar inte som vid pendel- och fjärrtåg där det är betydligt mer spänning. Men såklart är den livsfarlig. vid stationsområden är strömskenan alltid längst bort från perrongen om man mot förmodan hamnar på spåret.

Jag hade bestämt mig redan innan för att ta i den. Träplankan gick bra, men när jag skulle föra ner handen under den gjorde det ont i armen. Såklart psykiskt innan jag ens vidrört den. Matningen var såklart både avstängd och avjordad som alltid vid spårarbeten När jag väl tog i den, hände såklart ingenting =) Kändes som vanlig räls, fast lite grövre och bredare och ärjigare7rostigare än den mer slätslipade rälsen. den var högre än rälsen, straxt under knähöjd.

Jag tog med mig en digitalinspelare för att passa på att göra en podcast till SmartTech Podcast som jag och kompisen driver. Försökte berätta om mina upplevelser, intervjua en annan besökare samt prata med SLs säkerhetschef för spårarbeten. Kompisen intervjuade SLs tillgänglighetsansvarige.

[tags]Stockholm, SRF, Synskadades Riksförbund, Lokaltrafik, SL, Tunnelbana, Tunnelbanan, Tunnelbanetåg, Spår, Räls, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Tillgänglighet[/tags]

Podcast: Elecraft K2 kortvågsradio

När jag tog mitt amatörradiocertifikat våren 2008 kändes det viktigt att komma igång både med 2m & 70cm-banden men så klart även med kortvågsradio. Med kortvåg når man mycket längre även utanför Sveriges gränser.

Men det är många inställningar man behöver göra, frekvenser, bandval, stående vågmätning och annat och därför var det inte helt lätt att hitta en kortvågsrigg som var fullt användbar för mig.

I dagens avsnitt av SmartTech Podcast berättar jag om Elecraft K2 som är en kortvågsrigg som man kopplar till dator. Man kan förvisso styra den även via datorn, men det viktigaste för mig var det program som finns som heter K2Voice där man med olika tangenttryckningar på datorn kan få olika information om allt viktigt.

[tags]Podcast, Poddradio, Podradio, Amatörradio, Kortvåg, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Hjälpmedel, tekniska hjälpmedel, Handikapphjälpmedel[/tags]

Podcast: ID-dagarna 2008

Vi gör ett besök på ID-dagarna 2008, en mässa där det visas olika typer av hjälpmedel för funktionshindrade. Vi fokuserar främst på synområdet.

Prenumerera på vår podcast
Prenumerera på vår videocast

[tags]Podcast, Podcasting, Poddradio, Podradio, Poddsändning, Podd, Video, Videocast, Synskadade, Funktionshinder, Funktionshindrade, Hjälpmedel, Mässa[/tags]

Podcast: LGH TW1 talande effektmätare

Här om dagen skrev jag och berättade om ett talande mätinstrument för amatörradiobruk. Instrumentet kan mäta uteffekt, reflekterande effekt och ståendevågförhållande. Det är ett mycket bra instrument och jag har två stycken, en för kortvågsbanden och en för 50MHZ, VHS och UHF-banden. Tyvärr verkar det som om dessa instrument är på väg bort från marknaden så som många andra bra grejer och jag verkar ha lagt beslag på några av de sista exemplaren.

Dagens SmartTech Podcast-avsnitt berättar om dessa mätinstrument!

[tags]Podcast, Poddradio, Podradio, Amatörradio, Kortvåg, VHF, UHF, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Hjälpmedel, tekniska hjälpmedel, Handikapphjälpmedel[/tags]

Podcast: Speakout, talande etikettläsare

Idag har jag publicerat ett nytt avsnitt av SmartTech Podcast!

Speakout är en talande etikettläsare från Iris Hjälpmedel. Det är en liten RFID-läsare i SD-kortsformat som stoppas i MP3/DAISY-spelaren Milestone 311 som har stöd för denna funktionalitet.

Man kan sedan sätta etiketter i olika format på saker man behöver märka upp och sedan spela in en röstetikett där man beskriver vad det är man märkt upp.

Det kan till exempel vara CD-, eller DVD-skivor, mat, mediciner etc.

[tags]Podcast, Poddradio, Podradio, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Hjälpmedel, tekniska hjälpmedel, Handikapphjälpmedel[/tags]

Podcast: Wayfinder Access

Ett nytt avsnitt av SmartTech Podcast finns nu tillgängligt! I detta avsnitt berättar jag om navigationsprogrammet Wayfinder Access från Wayfinder. programmet är en vidareutveckling av deras populära navigator som finns för flera mobila plattformer och tanken var att göra en version speciellt lämplig för synskadade fotgängare.

Resultatet gjorde mig måttligt imponnerad kanske jag ska säga, men här försöker jag i alla fall demonstrera programmet på en Nokia mobiltelefon utrustad med Symbian 60 och skärmläsaren TALKS&ZOOMS från Nuance.

[tags]Podcast, Poddradio, Podradio, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Hjälpmedel, tekniska hjälpmedel, Handikapphjälpmedel[/tags]

Podcast: Inmatning med Nokia T9

Idag finns ännu ett nytt avsnitt av SmartTech podcast ute. Denna gången försöker jag beskriva hur inmatning med T9 fungerar på Nokia mobiltelefoner.

För många synskadade har möjligheten till talande mobiltelefon inte funnits så länge. Det finns därför en stor ovana fortfarande när det gäller SMS. Många har lärt sig att mata in med den vanliga ”ABC”-metoden men inte vågat eller förstått hur T9 fungerar.

Det försöker jag nu råda bot på i detta avsnitt och förklara och visa.

[tags]Podcast, Poddradio, Podradio, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Hjälpmedel, tekniska hjälpmedel, Handikapphjälpmedel[/tags]

Podcast: Nokia Podcasting Software

Alla gravt synskadade som vill kunna använda en mobiltelefon fullt ut är hänvisade till mobiltelefoner från Nokia. Mobiltelefonerna måste dessutom ha operativsystemet Symbian 60 för att det ska gå att installera en så kallad skärmläsare som läser upp allt som händer på telefonens skärm.

Och att hitta ett program för att prenumerera på podcasts är inte heller helt lätt. För PC finns en som fungerar.

I det här avsnittet av SmartTech Podcast berättar jag om den programvara som finns för Nokias Symbian 60-telefoner. Det är en mycket enkel och smidig programvara för att prenumerera och lyssna på poddar.

[tags]Podcast, Poddradio, Podradio, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Hjälpmedel, tekniska hjälpmedel, Handikapphjälpmedel[/tags]