MSN Messenger går i graven

För en tid sedan meddelade Microsoft att man lägger ner MSN Messenger och alla befintliga användare migreras över till Skype. Många har så klart blivit upprörda. Jag tillhör väl dem på sättt och vis men känslan är väl mer sorgsen än arg och upprörd. För min del var det samma sak när folk gjorde en massflykt från ICQ över till MSN för typ 10 år sedan. Då kände jag oro för att flytta från något som fungerade tillfredställande till något nytt och okänt.

Idag vet jag att Skype fungerar utmärkt. Det finns till och med en speciellt anpassad Skype-klient för synskadade användare som använder skärmläsare på sin dator och upplever att den vanliga Skype-klienten är svårhanterlig.

Och jag har tyckt att de senaste årens explosion av sociala medier och chattjänster har medfört en klar nackdel. Förr fanns IRCW och ICQW i princip och det var de huvudsakliga sätten man kunde chatta på. Nu skulle man säkert kunna räkna upp minst 15 stora olika varianter man mer eller mindre måste ha för att integrera med alla sina kontakter. Så om en läggs ner är det ingen större förlust om det inte bara gällt MSN Messenger.

Skype är bra för röst- och videokommunikation men kanske inte min favorit när det gäller textkommunikation. Kanske gör Microsoft nu en uppryckning på den fronten när man migrerar alla MSN Messenger-användare.

Och slutligen kanske det inte blir någon stor förlust. De senaste 4 åren har listan med aktiva kontakter i min MSN sjunkit dag för dag. Idag har jag ca 80 kontakter på MSN och 5–6 stycken av dem är online dagligen. Och kanske är folk lika trötta på att behöva ha 5 program startade för att kunna kommunicera som jag är. Det är inte nog med att man ska ha MSN Messenger, Skype och Facebook på datorn, det ska installeras och konfigureras i mobilen också.

Jag vill gärna vara en person som ser framåt och tycker utveckling är bra. Ibland blir jag dock som en 3-åring, eller som en 75-åring snarare, som tycker att åtminstone en del saker var bättre förr :) Men egentligen handlar det kanske mest om att lära sig ta förändringar som kommer vare sig man vill eller inte.

[tags]Dator, Datorer, Internet, MSN, MSN Messenger, Messenger, Chat, ICQ, IRC, Facebook, Skype, MS, Microsoft, Synskadade, Hjälpmedel, Tillgänglighet[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.