Brister med iPhone

Nu vet jag att en del av mina Android-vänner kommer studsa av glädje. Det gör de alltid så fort man framför något dåligt om iPhone. Men jag hör sällan någon av dem ens antyda brister och missnöje med sina telefoner vilket ju så klart inte beror på att de alltid är supernöjda med sina telefoner och Android som operativsystem. Bara brist på att kunna visa att även solen har fläckar :) Men så är kriget mellan iOS- och Android-användare ganska fånigt men roligt :)

Jag tycker fortfarande iPhone 4/4S och 5 är bland det snyggaste som tillverkats och funktionerna och snabbheten och framför allt integrationen med Apples övriga produkter felfri och genomtänkt. Jag kommer inte byta så länge det fortsätter vara så även om tillgängligheten för synskadade blir bättre i Android vilket den blir även om det går mycket långsamt och är långt kvar till nivån i iOS.

Men det finns ett par konkreta saker som stör mig och som är en del av kritiken som kommer från Android-användare. Jag tycker att iPhone och iTunes fungerar mycket bra ihop. Det är det program man måste använda för att överföra musik, film, böcker och TV-program mellan sin dator och telefon. För de allra flesta fungerar det perfekt, men ibland begränsar det faktiskt. Jag har aldrig gillat enheter där det krävs ett speciellt program för att överföra data. Det spelar ingen roll om det har gällt kameror, navigatorer, cykeldatorer eller som min Qstarz GPS datalogger som jag köpte för resan till Nicaragua. Ibland halvdanna program och ofta finns inte stöd för både PC och Mac.

När det gäller iPhone och övriga Apple-produkter är åtminstone inte programmen halvdana. Däremot är man beroende av dem för att få ur informationen ur sin enhet. Tar jag en bild eller spelar in ett videoklipp vill jag kunna ansluta enheten i vilken dator som helst och tanka av den som vilken USB flashdisk som helst.

Nu har jag till exempel ett videoklipp i min frus telefon som jag vill lägga upp här på webben. Det finns möjligheter i WordPress-appen att ladda upp bilder och filmer men så klart är filmen för stor för att laddas upp även om man väljer den lägsta kvaliteten. Då blir stegen för att få filmen till datorn enligt följande:

 • Ansluta telefonen till en dator och synkronisera med iTunes
 • Starta iPhoto-programmet och överför bilder och filmer till datorn
 • Starta iMovie och låt den indexera filmklipp i iPhoto
 • Gör ett projekt av filmen och exportera till lämpligt format

Har man Dropbox installerad i sin telefon går numera bilder och videoklipp att ladda upp i originalformat till sitt Dropbox-konto vilket är smidigt men en tredjepartslösning.

Man kan tycka att iPhoto borde räcka för att exportera filmen, det är ju där den hamnar vid import från telefonen. Det finns också möjlighet att göra det men antingen bara i originalstorlek, ofta på flera hundra megabyte eller i något pyttelitet QuickTime-format där en film på någon minut blir 50KB vilket ju istället är galet litet och antagligen inte ens användbart.

Ett annat problem jag har som jag inte vet hur jag ska lösa eller ens om det går, är att om man importerat alla bilder från sin telefon in i iPhoto så finns de där. Men jag skulle vilja kunna markera alla bilder och videoklipp på telefonen och kopiera dem någon annanstans för backup exempelvis.

Om jag använder anteckningsapplikationen i telefonen går dem att synkronisera via iCloud.com och få in dem i anteckningsapplikationen i min Mac. Men gammalmodig som jag är vill jag kunna kopiera en bunt textfiler över till min dator och göra Word- eller PDF-dokument av dem. Som det är nu är det enklaste sättet att mejla anteckningen till mig själv och klippa texten ur mejlet och klistra in den i lämplig ordbehandlare.

Som sagt integrationen i de olika programmen fungerar väldigt bra om man nöjer sig med det. Men de här gamla DOS- och Linux-ränderna går liksom aldrig ur och jag vill ha kontroll på mina filer, kunna kopiera och flytta dem vart jag vill.

Och som sagt är det här knappast unikt för Apple. När jag fick hjälp av kompisen Egge att leta efter en GPS-logger inför resan till Nicaragua hittade vi en som både gick på vanliga batterier och som betedde sig som en USB flashdisk när man anslöt den till dator. Bara att kopiera filerna med loggarna i som vilka filer som helst och göra vidare behandlingar i de verktyg man behagade. Tråkigt nog gick just den loggern inte att importera från vare sig USA eller England.

Till vårens cykelsäsong överväger vi båda att skaffa en Garmin cykeldator för att få en bättre analys av våra cyklingar. Det lilla jag läst på säger att även den produkten kräver ett eget program för att tömma informationen ur den in i deras eget webverktyg och först därefter exportera till det format man vill.

Men mot sådant hör man sällan kritik när det gäller andra än Apple. När det gäller Apple är det inlåsning, begränsning etc, men i andra fall är det en feature eller i värsta fall lite irriterande :)

Min telefon löser nästan allt åt mig idag, men det finns fortfarande saker som telefonerna är dåliga på och detta tycker jag är just en av dessa saker. Jag minns gamla Nokia-telefoner som vi synskadade var hänvisade till före iPhone-tiden. Det gick att kopiera bilder och musikfiler och det gick även att exportera hela sin adressbok till vcard-filer till minneskortet för säkerhetskopiering eller import i annan telefon eller program. Däremot var det omöjligt att ta vara på sina SMS eller kalender utan att använda Nokias synkroniseringsverktyg.

Jag hoppas att få se lite förbättringar på det här området framöver. Jag kan tänka mig att det otroligt lättskötta iOS skulle kunna få brister om användaren läts lägga in filer av skiftande format lite här och var i telefonens filsystem. Men att kunna komma åt sina filer via Utforskaren eller Finder för att kopiera sina musikfiler, filmer och bilder vore inte omöjligt att lösa.

[tags]Telefon, Telefoni, Apple, iPhone, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad, iTunes, iPhoto, iMovie, Mac, PC, iOS, Mac OS X, Windows, iCloud, Mobiltelefon, Mobiltelefoner, Android, Bilder, Filmer, Musik[/tags]

12 reaktioner till “Brister med iPhone”

 1. Och det är klart även Android har brister. Tex inget inbyggt stöd för airplay… ;) Men faktum är att jag ännu inte stött på någon brist som ios löst bättre. I mina ögon. Men det kan bero på att jag undvikit budgetsegmentet av androidprylar. Det finns alldeles för mycket saker med för lite cpu och/eller för lite minne och då får Android lida av tillverkarens snålhet. Där är Apple klart bättre, med sin väl intrimmade hårdvara uran budgetlösningar.

  1. Precis och där är ju folk så upprörda över att Apple inte släpper en budgetmodell av iPhone men det har ju sina förklaringar. Det är kaxigt men de förstår vad följderna blir. Köp en Android-lur för 900kr, hur stor är sannolikheten att man blir nöjd och det fungerar bra?

   ja Airplay är en underbar funktion och allt bara funkar, alltid :)

 2. *studsaravglädje* ;) Jag är ju som bekant emot den inlåsning du nämner, även om jag kan tycka Apple gör snygga prylar och jag förstår att de funkar finfint tillsammans. Men just de saker du nämner gör att jag väljer alternativet som tillåter mig göra det jag har behov av. Även Android är låst till viss del och kräver ”rootning” om man vill göra *allt*. Men ännu har jag inte kännt något behov av att göra det. Jag håller även med om att tillgängligheten på ios verkar överlägsen Android, men det är inget jag behöver. Därför väger öppenheten över.

  Att det inte pratas lika mycket om inlåsning för saker som garmin gps (som fö går att importera direkt till andra program än garmins egna, tex endomondo, men kräver en plugin eller drivrutin. Men jag tror faktiskt man kan få ut en tcx direkt via vanlig usb också) beror nog på att prylens funktion är begränsad till ett mindre antal funktioner (cykelgps) till skillnad från en smartlur. Och att det inte finns något egentligt alternativ som är öppnare. Där krigar istället garminfans mot polarfans. Men om andra saker än öppenhet (blåtand mot ANT+ tex) eftersom båda är lika ”inlåsta”

  1. Kan fö nu bekräfta att iaf en edge 500 monteras som en vanlig USB-disk och man kan få ut .fit filerna den ”vanliga” vägen. Någon ’garmin communicator plugin’ är således inte nödvändig om den tjänst man använder kan importera binära .fit rakt av. Pluginen erbjuder dock andra fördelar vad jag förstår, som att tex kunna tanka över rutter från sin tjänst till cykeldatorn mm. Om man nu inte kan få ut dem som .fit och lägga över på USB-disken manuellt. Kort sagt, pluginen är inte nödvändig. Åtminstone inte för en Edge 500. Kan vara annorlunda med andra garmin-enheter som inte monteras som en USB-disk.

  2. OK det var en grym fördel även om jag som använder RunKeeper primärt ändå måste konvertera filen på något sätt antar jag?

  3. Ja, testade just. Runkeeper tar bara GPX eller TCX vid import och kan inte matas med en ,fit fil. Men har även stöd för garmin-pluginen så man kan importera direkt från en ansluten garmin-enhet.

  4. Ja, eller så får du en TCX av mig eftersom jag normalt inte använder runkeeper. Men vi får se vad som är enklast för oss båda sedan. Det kanske är som du säger eftersom jag ändå har den inkopplad i det läget. Det löser sig sa han som…

  5. För övrigt har jag hittat en lösning som matar Garmin Connect med värdena från Withings-vågen. Garmin har ju inget stöd för den utan bara nån annan våg som de säkert tjänar pengar på. Men nån kalle hacker har påtat ihop ett Python-script som hämtar värden (vikt och fettoprocent) från Withings-kontot och laddar upp som en .fit fil till garmin connect-kontot. Kör det från cron varje dag :-)

  1. Nja de som provat säger att tillgängligheten med VoiceOver haltar en hel del om man låser upp telefonen. Då blir det tydligen lite Android-varning på grejerna :)

 3. Omnipage tillåter dig att ”högerklicka” på en textfil eller pdf eller nått annat ballt format för att sedan direkt konvertera till word, excel eller annat format utan att nått program öppnas. Riktigt smidigt. Dock har jag aldrig testat med fler filer samtidigt men jag ser ingen anledning till varför det inte skulle funka. / Dennis S

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.