Byte av lösenord, vilket jobb!

Nu börjar det bli dags att byta lösenord. Jag antar att jag är som de flesta andra, man har en standarduppsättning lösenord med något eller några lite enklare för mindre viktiga grejer man registrerar sig på på internet, typ forum, chattar och liknande och ett eller ett par lite mer avancerade lösenord för mer viktiga saker som Facebook, epost, ekonomiska tjänster etc. Men att ha ett lösenord för varje tjänst och konto och ett unikt och bra lösenord är ju helt orimligt om man inte ska hamna i det läget då man har små lappar på skärmen eller under tangentbordet.

Det är ju otroligt hur sjukt många konton man har skaffat på sig på nätet genom åren. Vissa använder man ofta eller åtminstone regelbundet, andra kanske väldigt sällan eller bara en gång och aldrig mer. Problemet med de man använder sällan eller aldrig, har man ju glömt både användarnamn och lösenord till och ibland har man använt en epostadress man bytt ut för länge sen och då är det ju ofta kört om det inte går att återställa med kontrollfrågor eller mobiltelefon.

Här om dagen när jag skulle använda mitt Verfified by Visa-lösenord vid en internetbetalning hade jag glömt lösenordet. Det var ett tag sedan jag behövde använda det och det var inget av standardlösenorden som fungerade. Lösenordhinten var då ”Mitt standardlösenord” :) Det beror ju på vilket år jag angav det som lösenordshint men det var ju inte så givande :) En annan gång fick jag upp hinten ”Mina ledarhundar” och vad svarar man på det? 5 hundar, alla namn på raken eller vad? Det funkade i vart fall inte. Men i just det specifika fallet kunde man få aktuellt lösenord mailat till sig i klartext och det hade inte det minsta med ledarhundar att göra — vilket för övrigt mina lösenord inte har längre så ingen idé att försöka :)

Så jag satte mig och började dokumentera inloggningsuppgifter på ett säkert ställe för jag har nått det antal tjänster på internet att hjärnan inte längre kan hålla koll på dem. Sedan vill man ju helst byta ibland och då vill man ju byta alla så att man kommer åt allt man vill ha. Listan med konton och inloggningsuppgifter är fortfarande under uppbyggnad och fortfarande växande vilket är lite skrämmande :) När den är komplett blir det en dags arbete minst att byta alla lösenord.

Det är ju inte heller bara privat man har en driva med konton här och var.
Alla system på jobbet tillkommer och det är ju än så länge inte samlat
under en och samma inloggning även om det tursamt nog går åt det håller.
Både privat och i synnerhet på jobbet vill i alla fall jag hålla en hög
säkerhet. Även om det privat kanske inte kan bli som i IT-filmerna från
90- och början på 00-talet att någon tar över någons liv och vederbörande
blir rättslös, så kan det ju ändå ställa till med ett litet helvete, allt ifrån en vanlig liten oskyldig facerapeW till värre saker. Ekonomiskt känner jag mig åtminstone ganska säker eftersom det är skyddat bakom lite mer än ett vanligt lösenord typ ”Tusse123” men det kan bli nog jobbigt ändå.

Här om veckan till exempel fick sonen sitt spelkonto hackat, lösenordet bytt och epostadressen som användes för återställning blockerad av för många felaktiga inloggningsförsök. På spelkontot hade vi en automatiskt månatlig kortbetalning som det inte gick att få stopp på när det inte längre gick att logga in på kontot. Förvisso ser inte inbrottstjuven några hela kortnummer så att man kan utföra andra köp än det som redan låg där och tickade, men ändå. Vi var tvungna att spärra kortet och beställa ett nytt :) Har man då andra automatiska kortbetalningar man inte vill avbryta får man göra om allt från början.

Idag kändes det extra olustigt. Jag var tvungen att ge administratörslösenordet till ett av barnens dator. Jag brukar vägra och fixa när jag kommer hem. Men idag gick det inte så jag var tvungen. Det slog mig efteråt att lösenordet används på lite för många ställen för att det skulle kännas bra. ens barn litar man på tycker jag, men när de sitter hemma hos kompisar som kan vara — hur ska vi säga, ganska experimentella och man inte vet om lösenordet man säger i telefonen skrivs upp eller inte, så känns det otryggt.

Så nu har den där processen blivit, om inte akut så åtminstone mera högprioriterad :)

Här är en liten del av eländet :)

Och sådär rullar det på lite till :)

[tags]Dator, Datorer, Datorsäkerhet, Datasäkerhet, Säkerhet, Lösenord, Lösenordsskydd, Password, Konto, Inloggning[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

2 reaktioner till “Byte av lösenord, vilket jobb!”

  1. Apropå lösenord sitter jag just och svär över Dropbox. De måste ha den mest idiotiska lösningen någonsin. Så länge man bara använder db på sin telefon och samma dator och aldrig loggar ut så är allt frid och fröjd, men ska man logga in på en ny eller återställd enhet och det har gått för lång tid så blockeras helt enkelt ens konto, man får order att göra lösenordsreset, måste logga in via sin mail, klicka på länk – och sen kan man sätta tillbaka samma lösenord man hade innan så att inte ens enheter ska spåra ur.
    Man blir så trött.

    1. Ja det där är ju störande när man behöver ansluta en ny klient eller gå in och dela ut en mapp eller liknande. Annars får man se det som ett extra skydd för ens filer vilket jag tycker känns bra. Men det är lite besvärligt.

      Jag förstår de tankar som funnits genom åren att ha ett konto för allt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.