Maria Lindholm anklagar SVT för felbehandling

Bild: Mot Alla Odds 2013 deltagare gruppbild

Första dygnet efter min TV-premiär är över. Jag har förvisso inte gjort så mycket annat än att jobba och kunnat bevaka både vanliga och sociala medier först nu under sen eftermiddag och kväll. På Twitter och Facebook har det lugnat ner sig så klart och den allmäna meningen verkar fortfarande vara väldigt övervägande positiv.

Det största som skrivits idag är en artikel i Aftonbladet, Anklagar SVT för felbehandling där Maria Lindholm menar att SVT medvetet gjorde henne sjuk för att få ut henne ur programmet genom att ge henne dropp så att hon kräktes och att hon både åt och kissade och inte var så dålig av sin vätskebrist som expiditionsläkaren Ingrid Didriksson menade.

Det är lätt att förstå att Maria är grymt besviken. Att falla redan innan startskottet gått inför något man sett fram så oerhört mycket emot och något som för många av oss innebar en stor förändring i livet. Jag mer än anar smärtan när hon i TV säger något i stil med .här lever jag inte, jag har överlevt. Där kommer jag att leva..

Jag tror det är väldigt vanligt och väldigt mänskligt att man gärna vill hitta konspirationer och att andra gjort felbedömningar. Jag var där och jag är inte läkare så jag tänker inte uttala mig. Jag kände och känner oerhört mycket för Maria och jag hade och har fullt förtroende för vår expeditionsläkare.

Om en äventyrares roll är att utmana öde och ta risker, så är läkarens roll den motsatta, att inte försätta någon i livsfara. Där vi befann oss fanns inga stora sjukhus och inga stora snabba vägtransporter. Om något hände var det timmar med bil och flyg för att komma till en stor stad med ett stort sjukhus. Att då tänka sig att någon ger preparat eller annat för att påverka att man mår sämre är egentligen ganska oerhört och inte särskilt troligt att man vill leka med liv för att skapa dramatik.

Jag har förstått att det är lätt att tänka kring konspirationer när det gäller TV. Visst, det kan säkert vara bra för dramatiken att någon blir allvarligt sjuk och tvingas bryta, kanske rent av i första avsnittet för att öka på spänningen och få människor att fortsätta titta. Kanske i en annan kanal och någon annan produktion med en cynisk målsättning att göra ”bra TV”.

Jag har läst i sociala medier att grundförutsättningen ju var att om man tvingats bryta så får man inte komma tillbaka. En annan variant är kostnader och försäkringar. Jag är säker på att vi var försäkrade upp till öronen för att få bästa vård på plats och transport hem i händelse av sjukdom. Om man då blir sjuk en gång så tror jag dessa försäkringar försätts ur spel och tas man då ut igen och blir sjuk på nytt täcks inte sådant av försäkringar och är helt säkert förknippat med galna kostnader för sjukhusvård, helikoptertransport och flygtransport med sjukvårdspersonal hem. Inget man vill betala ur egen ficka.

Men jag vet hur viktigt detta var för Maria och hur viktigt det varit för oss att få haft henne med. När vi satt där och åt och fick beskedet kändes det oerhört tungt trots att vi bara känt varandra ett dygn. Det är svårt att förklara hur man kan knyta ann så snabbt, men det var situationen och målet som gjorde det. Jag hoppas Maria får sin revanch någon gång, i ett nytt Mot Alla Odds eller något annat sammanhang.

Jag har tänkt väldigt mycket på Maria under månadernas gång sedan hemkomsten och så klart förstått att hon inte mått så bra av detta. Att uppleva misslyckandet om och om igen nu när det sänds i TV. Ge henne allt stöd ni kan!

expeditionsläkaren Ingrid Didriksson är en kompetent läkare och underbar människa, varm och trygg och klok med ett hjärta av guld. Det mesta och största jag lärde mig om mig själv under expeditionen lärde jag mig av henne. Det kändes nog inget vidare att fatta det beslutet och förstå vad det skulle innebära för deltagaren.

Håll koll på bloggen och gå gärna in och gilla min Facebook-sida.

Mot Alla Odds Teaser

SVT – Mot Alla Odds officiella hemsida

[tags]TV, SVT, Sveriges Television, Reality-TV, Realityserie, Dokumentär, Media, Mot Alla Odds, Funktionsnedsättning, Funktionshinder, Handikapp, Handikappade, Synskadade, Rörelsehindrade, Döv, Döva, Amputerad, Amputerade, Tillgänglighet, Utmaning, Äventyr, Sydamerika, Nicaragua, Regnskog, Djungel, Stilla havet, Atlanten, Press, Media, Aftonbladet, Twitter, Facebook[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.