Årets premiär vid båten

Idag var det dags för årets första besök ute vid båten. Det har varit en så förbaskat lång vinter och det känns stressigt och konstigt nu när halva april har gått och det först är nu man kan börja.

Den här båten köpte jag förra sommaren och under hemfärden började det droppa från rodret så detta är det första jag måste ta tag i vilket inte känns sådär väldigt roligt måste jag erkänna. Men vännen Frans följde med för att hjälpa mig att kolla på hur man skulle kunna lösa det. Det som behöver göras är att öppna upp och täta om röret som roderstången kommer upp igenom samt täta om locket ovanpå.

Vi började plocka bort styrningen men fastnade ganska snart. En av två bultar lossnade lätt och snällt men den andra satt givetvis som berg och vi hade inte rätt verktyg med oss ut.

När styrningen väl är bortmonterad ska själva locket bort och dessa bultar ser betydligt mer åtgångna av rost och tiden. Får vi upp dem i ett stycke så är det bra. Sedan får man se hur det ser ut.

Men vi får återkomma nästa helg bättre rustade och då är vi snart inne i maj. Helgen om två veckor ska jag på ledarhundskurs ute på Almåsa och min plan att ta med båten dit som förra året att övernatta i kan jag stryka. Båten kommer inte vara i sjön tills dess.

Nu när jag åker härifrån känns det sådär tungt och tråkigt igen. Förra året tvingades jag byta båtvarv och på min nya båtplats finns ingenting annat än just platser på land och i sjön. Ingel el, inget färskvatten, kranbil för sjösättning måste man ringa efter. Utan färskvatten blev det svårt att konservera motorn ordentligt i höstas och vi får väl se om jag lyckades när det är dags att starta upp eller om något frusit sönder. När båten står på land kan jag inte åka hit med ledarhunden. Då får hon ligga på marken nedanför båten i vätan och kylan.

Med tanke på hur mycket jag får ut av detta börjar det kännas dyrt. Känslan av att det kräver mycket hjälp av andra har inte minskat med nya båtplatsen. Jag har sagt det förr, men det börjar faktiskt bli läge att lägga ner den här hobbyn och lägga pengarna på annat.

Men först ska hon lagas, målas och i sjön, sen får vi se…

[tags]Båt, Båtar, Båtliv, Båtupptagning, Sjösättning, Höst, Vår, Vinterförvaring, Kranbil[/tags]

3 reaktioner till “Årets premiär vid båten”

  1. Hej Helena :) Bra synpunkt och visst borde det gå. Har varit lite besvärligt att hitta en som uppfyller alla önskemål, med bryggplats och plats på land som går att hitta till lätt, nära till el och vatten, som går att ta sig till och från lätt med färdtjänst eller buss och där det går att få lite hjälp med sjösättning och upptagning etc. Det är klart att det går och det har fungerat i 11 år men varit förenat med så mycket energi. Och det är väl som sagt inte så mycket det att det är omöjligt som att det kostar mer än det smakar. Börjar kännas som pengarna kan nyttjas till annat mer effektivt.

   Framför allt, när jag läser tillbaka bland båtinläggen så gnäller jag mest :) Det var så länge sen det kändes lätt och roligt och då kanske det är dags att tänka om?

  2. Helt klart!

   Om glädjen med båtägandet har försvunnit och bara blivit ett måste med väldigt lite njutning (ungefär som gräsklippning), så kan man nog har roligare för pengarna! …och kanske med tiden också.

   Lycka till med ditt beslut.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.