Pulsstyrd träning på löpband

När jag skaffade löpband i mars 2010 hade jag inte så många krav. Det skulle vara ett bra band som hade snabbvalsknappar för fart och lutning så att jag kunde sköta det själv. Det här löpbandet har varit perfekt sedan dess.

Att det hade en rad andra funktioner var ju självklart men jag har aldrig utnyttjat några av dem. Att mitt pulsband är kompatibelt både med min iPod Nano och löpbandet är ju en bonus. Men de 9 färdiga programmen och 5 program man själv kan definiera har jag aldrig brytt mig om. Det är program för intervallträning både med hastighet och lutning men jag har funnit det enklast att sköta det själv.

Och visst visste jag att programmen för pulsstyrd träning fanns också. Där har jag känt en liten önskan att sätta mig in i vad som skulle gå att göra men inte tagit mig för förrän nu.

Det jag egentligen velat ha har varit möjligheten att få akustiska och röstbaserade varningar när pulsen överskrider vissa värden. Men jag har kunnat kontrollera pulsen manuellt så det har inte varit något stort problem. Men de senaste dagarna efter att jag inlett mitt träningsprogram för hösten, har jag läst på lite om pulsträning och pulszoner för att få ut maximalt av min träning. Jag känner min kropp ganska väl vid det här laget och kan nästan säga vilken puls jag har vid olika tidpunkter under löpningen. Men jag skulle vilja att det fungerade mer automatiskt så jag öppnade slutligen manualen till löpbandet. Det visade sig egentligen vara så enkelt att det inte behövts någon manual :)

I löpbandet finns 3 pulsstyrda träningar. Ett baserat på hastighet, ett på lutning och ett på både hastighet och lutning. Före varje löppass måste man mata in värden i programmet och det behöver jag hjälp med från någon familjemedlem men det är sällan något problem. Min fru har läst många manualer högt och tryckt på många apparater genom åren så att hon nu är nästan lika hitech som jag :)

Processen börjar med att mata in sin vikt för kaloriberäkning. Givetvis vore det fint med ett löpband kopplat till internet och alla fitnesstjänster som finns så skulle vikt och annat kunna uppdatera sig själv från min internetanslutna personvåg och löppass synkroniseras till lämplig tjänst, i mitt fall RunKeeper :)

När man valt vikt och något av de tre pulsstyrda programmen, i mitt fall det med hastighet, matar man först in sin ålder. I manualen fanns väldigt lite detaljer om dessa värden men antagligen beräknas pulszoner baserat på ålder. Dock finns ingen möjlighet att mata in vilopuls och maxpuls varför det känns lite onödigt att behöva ange ålder.

Sedan finns en rad värden att mata in. Självklart ”target heartrate” som är den önskade pulsen man vill ligga på under träning. Första gången jag provade, matade jag in 165 slag per minut men då måste vi gjort något fel så det fungerade inte. Den här gången matade jag in 160 slag per minut vilket är aningen för lågt för mig visade det sig.

Därefter kan man mata in önskat distansmål, tidsmål och kalorimål. Riktigt vad som händer om man anger alla dessa parametrar vet jag inte, men förmodligen ska något av dem uppnås för att löpträningen ska sluta. Men vilket av dem som är bestämmande vet jag inte. Jag har nöjt mig med distans. Dessutom matar man in önskad maxhastighet i kilometer per timme och sedan kan man starta träningen.

Det börjar med en 2 minuters successiv ökning av hastigheten till det maxvärde man angivit. Sedan går bandet i den farten hela tiden tills pulsen når det värde man angivit som ”target heartrate”. Jag angav som sagt 160 i mitt första lyckade test och det var lite för lågt. 160 slag per minut är precis i någon gränszon för mig där jag inte kan springa bekvämt. Någon sorts blandning mellan löpning och jogging där jag kände att jag ständigt ville öka farten vilket inte var möjligt.

När pulsen stiger 3–5 slag över angivet värde sjunker hastigheten på löpbandet automatiskt och när pulsen sjunker motsvarande värde under det angivna, ökar hastigheten igen.

När jag avslutat min 6,5km långa löpning kändes inte ansträngningen av i kroppen alls på grund av den allt för låga pulsen. Men det var avsett som ett test och kanske lite bra för min lätta träningsvärk i benen :)

Jag har också provat det program som är pulsstyrt och kombinerar lutning och hastighet men där blev jag lite besviken. Bandet ökade lutningen till maximal vilket är väldigt brant. Men i det läget stannade bandet och ingen orkar springa 10km i brant uppför. Där hade jag önskat någon intervallvariant som finns i de övriga programmen för lutning, men inte det som styrs av pulsen verkar det som.

Så nu känner jag mig lite glad när jag börjat upptäcka den här finnessen. Eftersom jag inte själv ser pulsen i displayen kan istället löpbandet hålla koll på det. Nu ska jag köra det här programmet ett tag och se hur det fungerar.

[tags]Träna, Träning, Fitness, Löpning, Löpband, Puls, Pulsträning[/tags]

En kommentar till “Pulsstyrd träning på löpband”

  1. Ålder används för att räkna ut den teoretiska maxpulsen på 220-ålder. Tror det finns några olika ”pukszonsmetoder” som använder det som utgångspunkt. Endomondos supportsajt har detta bra beskrivet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.