Att kämpa lönar sig

Ja det lönar sig verkligen att kämpa och egentligen är det aldrig meningslöst och i onödan man kämpar, även om man förlorar. Förlorar man har man visat sitt missnöje och sått ett frö till förändring. Förlust är det att inte kämpa och bara tiga still och låta saker ske.

Det finns ett ordspråk som säger: det enda ondskan behöver för att segra, är att det goda ingenting gör / Edmund Burke. Likgiltighet är en av de otäckaste egenskaperna jag vet.

I Fallet Laziz Sharifov har detta bevisats som i så många andra fall, att det lönar sig att kämpa. Från att ha varit på väg till Arlanda tidigare i veckan för att utvisas så har läget nu åtminstone tillfälligt och till synes förändrats till det bättre. Efter onsdagens demonstration på Migrationsverket i Solna så har några haft 2 möten med Migrationsverket, först i Solna i samband med demonstrationen där man lovade att se över ärendet och föra frågan vidare. Sedan ett möte på Migrationsverket i Hallonbergen där Laziz Sharifovs ärende hanteras. Efter det första mötet släpptes restriktionerna ute på förvaret i Märsta. Laziz verkar kunna kommunicera lite igen och hans besök fick både röra vid honom fysiskt igen och även ta med sig saker och mat till honom. Migrationsverket hade bedömt att det fanns en överhängande risk för fritagningsaktioner. Någon har säkert sagt något i den stilen i ren frustration i de sociala medierna, men det kan också lika gärna ha varit ännu ett tortyrinstrument i demokratins namn.

Det andra mötet vet jag inte exakt vad det resulterade i, men det måste nog ses som ganska unikt att engagerade privatpersoner fått träffa ansvariga och fått dem att lova att hantera ärendet extra. Man tycker det borde ha varit en självklarhet från början och att man tidigare borde lyssnat på det juridiska ombudet. Men alla handlingar som advokaten hittills lämnat in har avslagits.

Efter demonstrationen transporterades Laziz Sharifov från förvaret i Märsta tillbaka till Flen. I märsta sitter man bara i väntan på verkställande av utvisningen, att rent konkret åka till Arlanda. Men i Flen sitter han i väntan på behandling av ärendet vilket måste ses som positivt. Man får åtminstone hoppas att landet Sverige ännu inte använder en uppenbar lugnande effekt på engagerade, för att i smyg kunna förflytta Laziz Sharifov till en annan flygplats, Skavsta eller Landvetter i Göteborg för en mer diskret utvisning medan vi andra andas ut lite i väntan på mer resultat. Det vore väldigt otäckt.

Och många har verkligen engagerat sig i detta fallet, politiker, artister, idrottsprofiler, föreningar och till och med Lärarförbundet med flera.

Men det är inte över än, inte förrän Laziz och hela hans familj fått ett permanent uppehållstillstånd i Sverige och Laziz och hans syskon kan återvända till skolan och fortsätta sin integration i det svenska samhället. Och då ska vi minnas att Laziz Sharifov långt ifrån är den enda som råkar så här illa ut i vårt trygga, demokratiska land. Hans öde är bara ett av många.

Det är kanske dags att svenska folket tänker till lite. Det är snart valår. Vill vi ge partier som Sverigedemokraterna mer makt i vårt land? Då kommer detta bli vardag och arbetet för att förändra lagarna lär inte gå mot det bättre, mer humana och rättvisa. Vi ska absolut kunna ta hand om de flyktingar och invandrare vi tar emot i vårt land. Det ska gå att få arbete och bostad både för gamla och nya svenskar. Vi ska definitivt inte vara världsledande demokrati när det gäller att skicka människor tillbaka till krig, terror, misshandel, våldtäkt och död.

En politiker i Vänsterpartiet skrev i en Facebook-grupp att Sverige fällts 20 gånger av FNs kommitté mot Tortyr, vilket gör oss världsledande. Intressant läsning i ämnet finns hos Amnesty – Sverige och tortyr.

Förresten, om var Sverigedemokrat satte igång att släktforska sina egna linjer, skulle det helt säkert visa sig att ganska många själva är invandrare på något vis. Så vem är egentligen svensk och vad är egentligen svenskt? Köttbullar och midsommar, sprit och kvinnomisshandel eller rasism och främlingsfientlighet? Eller är det medmänsklighet, värme och riktig demokrati och allas lika värde? Vore det då inte med viss stolthet man kunde säga att man är svensk? Oavsett om du heter Joakim, Kurt, Greta, Mohammed eller Laziz?

Som sagt, det är dags att tänka till.

Glöm inte att kommentarsfältet står till ert förfogande. Skriv vad ni tycker och visa ert stöd genom att lämna en kommentar.

Relaterade länkar

[tags]Politik, Flyktingar, Flyktingpolitik, Migrationsverket, Migrationsdomstolen, Utvisning, Invandring, Invandrare, Invandrarpolitik, Sverige, Demokrati, Rasism, Kazakstan, Uzbeker, Barn, Aftonbladet, Expressen, Haninge, Haninge Kommun, Demonstration[/tags]

3 reaktioner till “Att kämpa lönar sig”

 1. Jag är sverigedemokrat och kan direkt säga att du har fullkomligt fel. Vi vill definitivt ge asyl åt de som verkligen behöver vilket inte skall ta 6 år att kolla upp – i synnerhet skall man inte kunna utvisas efter att man etablerat sig så pass väl om inget allvarligt brott begåtts.

 2. ”Ett tortyrinstrument i demokratins namn”, smaka på den… KUSLIGT!

  Det faktum att det är så många fler som sitter i samma situation eller snart hamnar i den gör att vi MÅSTE göra det här till en valfråga! De floskliga och valfläskiga svaren vi som skriver till politikerna får är skrämmande! De kan inte ta ställning i enstaka fall, näe, men GÖR NÅGOT ÅT politiken och utlänningslagen då! Inte ett ord om intresse eller avsikt i den riktningen finns med i svaren! Fick själv endast svar SD i Haninge, tyvärr det enda svaret från de kommunpolitiker jag mailade till (i rättvisans namn ska tilläggas att jag varit i direktkontakt med C och M som agerat rådigt i det här fallet). De skriver att de ska agera för att rätta till, men oron finns såklart att det blir fel typ av agerande med tanke på deras syn, men jag ger dem ändå the benefit of the doubt. Mitt mail finns längst ner:

  ”Hej Sussie.

  Tack för ditt mejl, jag ska försöka besvara det efter bästa förmåga.

  Först vill jag beklaga eran sorg över denna tragiska händelse. Det är alltid tragiskt när människor hamnar i ”kläm” i olika situationer.
  Det är svårt att uttala sig om enskilda fall, man har inte alla fakta ”på bordet” och vet inte exakt vad som ligger bakom hela historien.

  Men det kan konstateras att så här ska det inte gå till. Det ska naturligtvis inte ta 6 år att utvisas till sitt hemland igen om det nu har visat sig att det saknas asylskäl.
  Kan säga att med en Sverigedemokratisk politik, så skulle vi förbättra systemet ordentligt – på alla plan. För det är ju uppenbart att systemet inte fungerar korrekt så som det är idag.
  Jag vet inte hur hela historien har utspelat sig, varför det har tagit så lång tid för en eventuell utvisning om det nu var så att Laziz inte hade ”skyddsbehov”.

  Sådant som berör” immigration och rätten till asyl” har tyvärr inte vi politiker på kommunal nivå något att säga till om.
  Sådant bestäms ”högre upp” i regeringen.

  Sverige är det landet idag som har den mest liberala invandringspolitiken i hela Europa.
  Men samtidigt har vi reglerad invandring, så då måste man ha ett fungerande regelverk – och ”regelverket” har ju sannerligen brustit i detta fall.
  Att Rättvisepartiet Socialisterna engagerar sig i detta fall, är inte förvånande då de engagerar sig i alla dessa fall, de förespråkar fri invandring – oavsett asylskäl eller ej.

  Sverige är ett litet land med begränsade resurser, därför kan vi inte ta in alla på flykt i världen (ca 40 miljoner). Vi vill istället rikta om resurserna till närområdena kring de krigsdrabbade länderna, där de flest behövande flyktingar finns idag. Där kan pengarna göra mest nytta. Men självklart ska Sverige också vara en tillflyktsort för tex kvotflyktingar. Detta är våran syn övergripande ämnet ”asyl och invandring”.

  Ledsen att jag inte kan ge er ett mer hoppingivande svar, men jag vill önska er lycka till i eran kamp för Laziz.

  Med vänlig hälsning

  Jenny Manners
  SD Haninge/Nynäshamn

  2013-10-31 22:08 skrev Sussie Fredriksen:

  Hej!

  Jag blir uppriktigt ledsen att intresset för Laziz Sharifov verkar vara obefintligt hos majoriteten i Haninge kommun. Är det verkligen bara Rättvisepartiet Socialisterna som bryr sig om vad som händer med Laziz?

  Igår släpades han ombord på ett plan men fick släpas av igen då han skrek och bönade för sitt liv. Nu ikväll är han förd till sjukhus pga av smärtor i bröstet och att han mår psykiskt mycket dåligt. Kan INGEN sätta sig in i hur den stackars killen mår? Vilken panik han måste känna nu? Varför svarar ni inte på frågor, vad GÖR ni?

  Det här är ett öppet brev till tidningarna och er politiker från en 16-årig skolkamrat till Laziz, skrivet för två dagar sedan:

  Hej!

  Just precis nu ligger jag och funderar över hur omänskliga och kalla vissa människor är. Över hur fel något kan gå, över hur ignorerade ett folk kan bli.

  Laziz Sharifovs, killen som kom hit för sex år sedan och inledde sitt nya liv här, ett bättre liv med större möjligheter. Killen som la sin tid och själ åt att lära sig språket. Killen som fann sin passion och dessutom var otroligt duktig på det. En av Sveriges mest lovande boxare. Killen som för två veckor sedan fördes till Flen för att skickas tillbaka till sitt hemland.

  Du vet vem han är, många vet nog vem han är.

  Just precis nu sitter säkert den här killen i sitt rum i Flen med en grotesk ångest, med en skräck som många nog inte kan förstå sig på. Han sitter säkert och tänker på alla sina vänner som lagt ner sin tid och själ för honom, på alla minnen han fått under de sex år han bott här, på sin familj som han inte kommer få ta farväl av, på hur allt kunde förändras så snabbt, från att ha spenderat sina dagar i skolan, boxat, haft kul och levt ett normalt, lyckligt liv i Sverige, känt tacksamhet över att vara här, över att ha fått chansen att leva ett bättre liv, till att föras i en polisbil till Flen med orden ”du ska utvisas”. För migrationsverket har beslutat sig för att, trots alla protester och namninsamlingar, kasta ut honom från Sverige.

  Jag frågar mig själv, hur kan det här ske? Ska inte Sverige vara en demokrati? Ska inte regeringen och myndigheterna, ja, alla högt uppsatta personer som har makt, lyssna på vad folket tycker och tänker? Jag blir rädd, mörkrädd till och med för det här är skrämmande. Det är skrämmande att se hur myndigheterna ser på oss, det är skrämmande att tänka att det här faktiskt liknar diktatur, mer än demokrati. Det är skrämmande att se hur en person kan betyda så lite. Vad har hänt? Hur kunde det gå så långt?

  Det pågår ständigt en debatt om Sverige och dess invandringspolitik, vissa vill att landet slutar ta in flyktingar och asylsökande helt och hållet, andra vill minska antalet, och andra vill släppa in alla människor som söker sig hit. Det är blandade åsikter och tankar. Men ärligt talat, varför tar vi in så många människor, för att sedan kasta ut dem igen? Vad tjänar det till? Vi krossar dem, vi krossar människorna som tacksamt tar emot vår hjälp och som ger allt, absolut allt, för att tjäna vårt land. Vi förstör dem när vi sedan kastar ut dem igen, som om de bara är leksaker. Som om vi kan göra vad vi vill med dem. Det är omänskligt och skrämmande. Har vi tagit till oss dem och gett dem ett nytt liv här, får vi inte ta bort det och överge dem igen. Det borde endast få ske om personen i fråga gjort ett grovt brott.

  Vi bor i Sverige, vi lever i ett demokratiskt land, ändå blir vi inte hörda. Hur mycket ska vi behöva skrika? När ska myndigheterna lyssna?

  Jag blir rädd, ser de inte att de krossar honom? Att de tar bort bit efter bit efter bit, stampar på honom, förstör honom? Ser de inte hur omänskligt det här är?

  Jag ber er, snälla, uppmärksamma det här igen. I morgon innan lunch kommer Laziz sitta på ett plan tillbaka till sitt hemland, utan familj, utan vänner. Ensam. Ensam och övergiven, och Sverige kommer än en gång ha förintat en människa.

  Det får inte hända, han är värd så mycket mer. Han är så älskad. Hjälp oss, höj våra röster. Ni har den makten. Hjälp oss att stoppa den här mardrömmen.

  Med vänliga hälsningar,
  Jessica Fredriksen”

  Här finns en ögonvittnesskildring från planet igår:
  http://nomell.se/2013/10/31/laziz-sharifov-utvisas-efter-6-ar-i-sverige-del-v/

  Tacksam för information om vad NI gör för Laziz!

  Hälsningar

  Sussie Fredriksen”

  1. Med Svergiedemokratisk politik skulle problemet lösas genom att inte släppa in några och snabbt som attan slänga ut de som väntar, det tvivlar jag inte en sekund på.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.